Ή βελτιώνονται ή απομονώνονται-Από Σεπτέμβρη συνεχίζεται ο απόηχος των διπλών εκλογών

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος της 9ης Ιουνίου και από το Κίνημα Οικολόγων, άλλο ένα κόμμα προστέθηκε στη λίστα της αυτοκριτικής και του εντοπισμού αδυναμιών. Υπενθυμίζεται ότι στις Ευρωεκλογές είχαν μείωση ποσοστών όλα τα κόμματα πλην του ΕΛΑΜ, ενώ κοινό στοιχείο στην ανάλυση όλων είναι το «φαινόμενο Φειδίας» και η αλλαγή στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών, που δημιουργεί την ανάγκη για αλλαγές στην κομματική συμπεριφορά.

Το κάθε κόμμα εξετάζει τα δεδομένα μέσα από τις δικές του ειδικές συνθήκες, ενώ οι ήττες τους δεν είναι όλες ίσες, αφού κάποιοι υπέστησαν μεγαλύτερη ζημιά από άλλους. Ωστόσο, στη μεγάλη εικόνα, καταγράφεται συνολική και συλλογική ήττα του πολιτικού συστήματος της χώρας, καθώς ένας μεγάλος αριθμός πολιτών φαίνεται να γύρισε την πλάτη στα κόμματα και να έκανε άλλες επιλογές, με περισσότερους από 70,000 συμπατριώτες μας να προτιμούν τον πολιτικά άπειρο influencer Φειδία Παναγιώτου. Και αυτή η πρωτοφανής εκλογική συμπεριφορά επιδείχθηκε από εκείνους που όντως προσήλθαν στις κάλπες, αφού μεγάλος αριθμός πολιτών επέλεξε για άλλη μία φορά να μην πάει καν να ψηφίσει.

Μετά το αρχικό σοκ και τις σπασμωδικές αντιδράσεις, τα κόμματα, ακολουθώντας το καθένα τις δικές του διαδικασίες, έκαναν εις βάθος αναλύσεις και διαπίστωσαν την ανάγκη αλλαγών, άλλοι σε μικρότερο, άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό. Συνεχίζουν να υπάρχουν εκκρεμότητες στη διαδικασία αυτή για ορισμένες πολιτικές δυνάμεις και κυρίως στη ΔΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η παράταξη είχε ξεκινήσει τη συζήτηση ταυτόχρονα με τους υπόλοιπους, ωστόσο λόγω της ασθένειας του προέδρου της, Μάριου Καρογιάν, ο οποίος στα τέλη Ιουνίου υπέστη οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, τη διέκοψε. Αν και ο κ. Καρογιάν επέστρεψε γρήγορα στα καθήκοντά του, αποφασίστηκε όπως του δοθεί χρόνος να αναρρώσει πλήρως και, ως εκ τούτου, αναμένεται η αποτίμηση να ολοκληρωθεί, με την ψυχραιμία που προσθέτει η χρονική απόσταση, μετά το καλοκαίρι.

Στις κοινές διαπιστώσεις των κομμάτων ήταν το γεγονός πως η κοινωνία επέλεξε να κρατήσει τις αποστάσεις της από αυτά. Όλα σχεδόν εντόπισαν ανάγκη για εκσυγχρονισμό της δημόσιας παρουσίας τους και καλύτερη και αμεσότερη επικοινωνία με τον κόσμο. Στην ανάλυση που έγινε διαπιστώθηκε ότι απέτυχαν να φτάσουν στους ψηφοφόρους οι θέσεις που είχαν σε διάφορα ζητήματα, με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζουν, αλλά και ότι έγινε ένα τσουβάλιασμα των πολιτικών δυνάμεων, με ίση και όχι απαραιτήτως δίκαιη κατανομή των παθογενειών του συστήματος. Κυρίως, όμως, τα κόμματα καταλάβαν ότι έτσι όπως είναι στημένα και λειτουργούν, συχνά με όρους και γλώσσα περασμένων δεκαετιών, εκπέμπουν την εικόνα του παρωχημένου και φαντάζουν εκτός πραγματικότητας στους πολίτες.

Μία άλλη κοινή συνισταμένη είναι ότι οι διπλές εκλογές λειτούργησαν εναντίον των κομματικών ποσοστών, επειδή οι πολίτες εφάρμοσαν ατύπως οριζόντια ψηφοφορία. Δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία που ζουν σε δημαρχούμενες περιοχές έλαβαν τουλάχιστον έξι ψηφοδέλτια (οι πρόσφυγες πήραν περισσότερα και οι κάτοικοι κοινοτήτων λιγότερα) αλλά και των πολλών συνεργασιών που έγιναν σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακόμα και άτομα που ανήκουν σε συμπαγείς κομματικές βάσεις αισθάνονταν ότι έκαναν το κομματικό τους καθήκον ψηφίζοντας τις επιλογές του κόμματος σε κάποια από αυτά τα ψηφοδέλτια και ψήφισαν με άλλα κριτήρια στα υπόλοιπα.

Στο ΑΚΕΛ, για παράδειγμα, ενώ πήγαν εξαιρετικά οι επιλογές του για τα υψηλόβαθμα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολύ καλά στα Δημοτικά Συμβούλια και στις Σχολικές Εφορείες, καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές στις Ευρωεκλογές. Στα μικρότερα κόμματα δε, υπήρξαν «τρελές» αποκλίσεις, καθώς στην ίδια ακριβώς κάλπη κατέγραφαν ποσοστά με άνω του 10% διαφορά μεταξύ Δημοτικών Συμβουλίων και Ευρωεκλογών. Υπό αυτά τα δεδομένα, φαίνεται πως η ταυτόχρονη πραγματοποίηση των εκλογών, παρόλο που έφερε περισσότερους ψηφοφόρους στις κάλπες, δεν ευνόησε τα κόμματα, αλλά μάλλον τις τάσεις αποσυσπείρωσης που ήδη υπήρχαν στην κοινωνία.

Αν και υπάρχουν εκκρεμότητες και σε κάποια άλλα κόμματα πέραν της ΔΗΠΑ, τα περισσότερα φαίνεται ότι είναι έτοιμα να περάσουν στο επόμενο στάδιο, το οποίο είναι οι διορθωτικές κινήσεις. Στην περίπτωση των Οικολόγων υπάρχει προγραμματισμένο εκλογικό συνέδριο για τον Ιανουάριο και, ως εκ τούτου, αναμένεται αν θα γίνουν κάποιες επιπρόσθετες κινήσεις, οι πρωτοβουλίες αυτές να αναληφθούν κυρίως από τη νέα ηγεσία. Δεδομένου ότι το ΑΚΕΛ έχει πρόσφατα προβεί σε μία σειρά αλλαγών, επίσης δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί άμεσα κάποιο συνέδριο, αλλά προανήγγειλε συνέχιση του διαλόγου με τη βάση. Ωστόσο, στον ΔΗΣΥ και στο ΔΗΚΟ έχει ήδη αποφασιστεί η πραγματοποίηση συνεδρίων, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινείτο και η ΔΗΠΑ, πριν διακόψει τη συζήτηση. Δεν αποκλείεται, επίσης, να ληφθούν αποφάσεις για συνέδριο και στην ΕΔΕΚ. Σημειώνεται ότι αυτά τα συνέδρια είναι πολιτικής ή καταστατικής φύσης και όχι εκλογικά.

Ως εκ τούτου, η συζήτηση για τις διπλές εκλογές δεν έχει πραγματικά τελειώσει. Κατά κάποιο τρόπο, με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν αλλά και τους προσυνεδριακούς διαλόγους που θα πραγματοποιηθούν σύντομα, στην ουσία της τώρα αρχίζει. Διότι τα κόμματα αντιλήφθηκαν ότι η κοινωνία ζητά αλλαγή και αν δεν αλλάξουν τα ίδια τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο λειτουργίας τους, τότε θέτουν εαυτόν εκτός των νέων παραμέτρων και θα οδηγηθούν στην πολιτική απομόνωση.

Δειτε Επισης

Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες