Η Κύπρος της καθαρής θάλασσας και η ανάγκη να επενδύσουμε σε αυτούς που αξίζουν

Επιστρέφοντας στην Κύπρο, με το αργυρό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων στον λαιμό, ο δύο φορές Ολυμπιονίκης μας, Παύλος Κοντίδης, δήλωσε πως «παρόλο το μικρό μέγεθος της χώρας μας, έχουμε μεγάλη καρδιά, φτάνει να το πιστέψουμε και να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση». Και ο ίδιος είναι ακριβώς η ενσάρκωση αυτής της δήλωσης. Με τη μεγάλη του καρδιά και την ακόμη μεγαλύτερη του προσπάθεια, ανέβασε τον μικρό μας τόπο στο βάθρο, επειδή πίστεψε σε μεγάλα πράγματα.

Το μετάλλιο που αποτέλεσε πηγή χαράς και υπερηφάνειας για όλους στην πατρίδα μας. Πέραν από τα συγχαρητήρια των πολιτικών, που διαχρονικά δεν φροντίζουν για τους αθλητές υψηλού επιπέδου μας, υπήρχε εκείνη η ατόφια και ειλικρινής αντίδραση του απλού κόσμου, που είδε από τηλεοράσεως έναν δικό μας άνθρωπο να πετυχαίνει για δεύτερη φορά κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τα κυπριακά δεδομένα: Να παίρνει μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές του πλανήτη. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η κούρσα μεταλλίων του Κοντίδη είχε γίνει αφού μία σειρά από άλλους Κύπριους αθλητές διακρίθηκαν στα δικά τους αγωνίσματα, με εξαιρετικές προσπάθειες και πολύ τιμητικές θέσεις, στο πρόσωπό του αντικατοπτριζόταν η συλλογική προσπάθεια που για μέρες θαύμαζε η κοινή γνώμη, που συνήθως ξεχνά, λόγω της έλλειψης σχετικής κουλτούρας, την ύπαρξη αυτών των αθλημάτων.

Εκείνη η πρώτη αντίδραση στα social media, η ενστικτώδης, είχε σε πολλές περιπτώσεις κοινό παρονομαστή. Πως, σε αντιδιαστολή με την διάσημη, πλέον ατάκα-σύμβολο ξεπεσμού «this is Cyprus», στην πραγματικότητα αυτή είναι η Κύπρος που έχουμε και αυτή είναι η Κύπρος που θέλουμε. Της σκληρής προσπάθειας και της μεγάλης επιβράβευσης. Των περήφανων στιγμών και όχι των στιγμών ντροπής. Της γαλάζιας, καθαρής θάλασσας και όχι της διαφθοράς και των σκανδάλων.

Τεράστιες νίκες όπως του Κοντίδη είναι βαθιά προσωπικές. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και κοινές. Γιατί μας θυμίζουν όλους τα όμορφα πράγματα που υπάρχουν μέσα στην ασχήμια της καθημερινότητας. Μας θυμίζουν την αξία της δύναμης, της προσπάθειας και της θέλησης, σε έναν κόσμο που έμαθε πως το δίλημμα είναι μεταξύ του βολέματος και της αδικίας.

Άνθρωποι σαν τον Παύλο Κοντίδη είναι πολύτιμοι για την Κύπρο. Όχι μόνο γιατί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας, αλλά και επειδή μας εξυψώνουν το ηθικό. Μας θυμίζουν πόση ανάγκη έχουμε το όνειρο και πόσο σημαντικό είναι να θέτουμε στόχους. Είναι παραδείγματα προς μίμηση.

Για αυτό και το κράτος πρέπει να είναι αρωγός και όχι χειροκροτητής τους. Να επενδύει στην Κύπρο που θέλουμε και όχι στην να επαναπαύεται με την Κύπρο που δεν μας αξίζει. Ο πρωταθλητισμός υψηλού επιπέδου χρειάζεται πολλές θυσίες στην προπόνηση, όχι να θυσιάζουν οι αθλητές την προπόνηση για τον βιοπορισμό. Αν θέλουμε ανθρώπους πρότυπα, πρέπει να τους δημιουργούμε και τις κατάλληλες συνθήκες να λειτουργήσουν. Αυτό σημαίνει ουσιαστική στήριξη σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορούν, χωρίς άγχος και αχρείαστα εμπόδια, να συνεχίσουν την πορεία τους προς την κορυφή.

Δεν πρέπει να αφήνουμε τα μικροσυμφέροντα, τις προσωπικές ατζέντες ή ακόμη και αυτή τη γνωστή, κυπριακή αδιαφορία, να καταστρέφουν το ταλέντο και να κάμπτουν την αποφασιστικότητα. Πρέπει να φροντίζουμε να δημιουργούμε όσο πιο ιδανικές συνθήκες για τα άτομα που θέλουν και μπορούν να ανεβάζουν τη χώρα μας πιο ψηλά.

Μετά την ολοκλήρωση της ολυμπιακής παρουσίας όλων των αθλητών της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με τα συγχαρητήρια, επανέλαβε την υπόσχεσή του να συναντηθεί μαζί τους για να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν και πώς θα οδηγήσουμε τον κυπριακό αθλητισμό πιο ψηλά. Μια δήλωση προς την σωστή κατεύθυνση, η οποία ωστόσο δεν σημαίνει τίποτα αν στην πράξη δεν γίνουν όσα πρέπει για να επενδύσει η Κύπρος στα μεγάλα αθλητικά της ταλέντα.

«Τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση στο σύνολό της θα σταθούμε ουσιαστικά δίπλα στους αθλητές και τις αθλήτριές μας που, ανάμεσα σε πολλά άλλα, αποτελούν πρότυπο για τη νέα γενιά και δείχνουν σε όλους μας τον δρόμο της αφοσίωσης και της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση και διάκριση», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και αναμένονται οι κινήσεις του ιδίου και όλων των εμπλεκομένων φορέων με ενδιαφέρον. Γιατί στην Κύπρο τα λόγια μας έρχονται εύκολα, όμως ήταν ο κορυφαίος αθλητής μας, Παύλος Κοντίδης που, εν μέσω προετοιμασίας, μάζευε με σύνθημα Towards Paris χρήματα για οικονομική ενίσχυση των αθλητών μας, κάποιοι εκ των οποίων μας εκπροσώπησαν τις τελευταίες ημέρες στους Ολυμπιακούς.

Οι αθλητές μας, όπως και οι άνθρωποι του πολιτισμού μας, όλοι αυτοί που με τον δικό τους τρόπο κάνουν την Κύπρο πιο μεγάλη και πιο όμορφη, αξίζουν, επιτέλους, της προσοχής μας. Μετά το χειροκρότημα και τις φωτογραφίες, μετά τις selfies και τα βιντεάκια, μετά που σβήνουν τα φώτα, χρειάζονται ένα κράτος παρόν για να συνεχίσουν να λάμπουν.

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου