Εξελίξεις σε δυο υποθέσεις για τα τεκταινόμενα της Μονής-Αποφασίζει ο Εισαγγελέας για ποινικές διώξεις

Επίκεινται εξελίξεις σε δυο υποθέσεις για τα τεκταινόμενα στην Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ, αφού η Νομική Υπηρεσία, αναμένεται να λάβει αποφάσεις, καθώς στους φακέλους που έχει στα χέρια της καταγράφονται ποινικά αδικήματα. Η Εισαγγελία, καλείται πλέον να μελετήσει και μέσα από τις αποφάσεις της να καθορίσει τα επόμενα βήματα γύρω από το σκάνδαλο που τάραξε συθέμελα, τόσο τους κόλπους της Εκκλησίας, όσο και την κοινωνία ευρύτερα.

Η μια υπόθεση αφορά τις κάμερες που τοποθετήθηκαν στην Μονή, οι οποίες κατέγραφαν πέραν από εικόνα και ήχο, με τον φάκελο να έχει ολοκληρωθεί και να διαβιβαστεί προ ημερών στην Νομική Υπηρεσία. Σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ότι τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και αυτό διότι, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, μέσα από την δική της έρευνα, υπέδειξε ποινικά αδικήματα, σε βάρος τριών προσώπων. Όπως έγινε γνωστό, ποινικές ευθύνες καταλογίζονται στον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και στον πάτερ Βαρνάβα, καθώς και στον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο.

Από την πλευρά του το Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, αναμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του κατηγορητηρίου και ακολούθως με βάση αυτό, θα αποφασιστεί εάν θα προβεί με διοικητικές κυρώσεις ή όχι. Κάτι το οποίο, όπως ξεκαθάρισε στον REPORTER η ίδια πηγή, θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις για τα ποινικά, ενώ σε περίπτωση που αποφασιστούν και διοικητικές κυρώσεις, τότε θα πρέπει η Επίτροπος να αποταθεί στα εμπλεκόμενα μέρη για να ακούσει και την δική τους πλευρά, κάτι που για την ώρα δεν κρίθηκε αναγκαίο να πράξει.

Σημειώνεται ότι, στην Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είχαν αποταθεί οι Αρχιμανδρίτες, οι οποίοι προέβησαν σε καταγγελία σε βάρος του Μητροπολίτη Ησαΐα, κάνοντας λόγο για παράνομη εξ αποστάσεως παρακολούθηση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν βγαίνει αλώβητο το στρατόπεδο Ησαΐα από τα τεκταινόμενα στην Μονή-Ανοίγει ο χορός των ποινικών διώξεων

Επιπρόσθετα, στο γήπεδο της Νομικής Υπηρεσίας βρίσκεται και ο φάκελος αναφορικά με τις καταγγελίες των μελών της αδελφότητες της Μονής Αββακούμ, για όλα όσα ισχυρίζονται ότι έλαβαν χώρα το απόγευμα της 4ης Μαρτίου, με την «επιδρομή» της Μητρόπολης Ταμασού. Οι μοναχοί, στις καταγγελίες τους έκαναν λόγο για απαγωγή, κατακράτηση προσωπικών αντικειμένων και εξαναγκασμό τους σε ομολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες και για αυτή την υπόθεση φαίνεται να υποδεικνύονται ποινικά παραπτώματα, ωστόσο, όπως μας ανέφερε αρμόδια πηγή, τον τελικό λόγο τον έχει ο Γενικός Εισαγγελέας.

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν ολοκληρωθεί και άλλες υποθέσεις γύρω από τα τεκταινόμενα, χωρίς ωστόσο να προκύπτουν ποινικά αδικήματα, όπως η αυτεπάγγελτη έρευνα που ξεκίνησε η Αστυνομία, έπειτα από βίντεο που απεικόνιζε βίαιη συμπεριφορά κατά γυναίκας, η καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση και η έρευνα για τους Αστυνομικούς αναφορικά με τα γεγονότα της 4ης και 5ης Μαρτίου στην Μητρόπολη και στην Μονή.

Επιπλέον, τον δρόμο της Δικαιοσύνης πήρε το οικονομικό και φορολογικό σκέλος της υπόθεσης, με τους Αρχιμανδρίτες Νεκτάριο και Πορφύριο, να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΣΤΕ ΕΔΩ:Ουδέν μεμπτό έδειξε η έρευνα για τους αστυνομικούς στα τεκταινόμενα της Μονής-Επίκεινται οι διώξεις για τα CCTV

Παράλληλα, στην εξίσωση των ερευνών έχουν μπει εδώ και καιρό οι καταγγελίες του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου για τις 450.000 ευρώ, με τις έρευνες, όπως ανέφερε στον REPORTER αρμόδια πηγή, να βρίσκονται σε προτακτικό στάδιο.

Η ανακριτική ομάδα συνεχίζει τη διερεύνηση με τη λήψη καταθέσεων, ενώ εξετάζονται λογαριασμοί. Το γεγονός ότι ακόμη οι έρευνες είναι σε αρχικά στάδια, διαφαίνεται και από το ότι ακόμα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, ο οποίος θεωρείται ως ο βασικός μάρτυρας, καθώς είναι το πρόσωπο το οποίο προέβη στην καταγγελία.

Πάντως, ο γέροντας της Μονής, ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του σημαντικά στοιχεία για τη διαδρομή των χρήματων, για εμβάσματα, ταξίδια του Μητροπολίτη και αγορά οχήματος. Επιπλέον, ανάμεσα σε άλλα, ο Νεκτάριος ισχυρίζεται πως έδωσε ένα σημαντικό ποσό στον Μητροπολίτη Ησαΐα για την προεκλογική του εκστρατεία, πριν από τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, μέρος του οποίου παραδόθηκε σε φακέλους, με συνθηματικό πως επρόκειτο για «φάρμακα».

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος
Απορρίπτει τα περί στημένης διακοπής η Αστυνομία-«Δεν είναι θέμα αδυναμίας»
Απευθείας επίθεση Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ΚΟΠ-«Να σταματήσει να κρύβεται»