Κάνοντας τις κολοκύθες έργο τέχνης-Η αγάπη του κ. Γιαννάκη που γεννήθηκε στον στρατό

O Γιαννάκης Ιωάννου, συνταξιούχος δάσκαλος με καταγωγή από τα Καμινάρια, ασχολείται με τη ζωγραφική πάνω σε κολοκύθες.

Από μικρός είχε μια ξεχωριστή αγάπη, είπε στο ΚΥΠΕ, για τη λαϊκή τέχνη και γενικά για τις χειροτεχνίες. Ωστόσο περισσότερο αγαπά τη ζωγραφική πάνω σε κολοκύθες.

Όπως αφηγείται, όταν ήταν στο στρατό μια ομάδα από στρατιώτες είχαν αγοράσει όλοι από έναν πυρογράφο για να "γεμίζουν" τις ελεύθερες τους ώρες μέσα στο στρατόπεδο. Με τον πυρογράφο εκείνον, συνέχισε, ζωγράφιζε ζώδια των στρατιωτών και τους τα πουλούσε βγάζοντας το χαρτζιλίκι του μια λίρα το ένα.

Όταν το έμαθε ο διοικητής του, του έφερε μια κολοκύθα και του ζήτησε να τη διακοσμήσει. Ο κ. Ιωάννου του ανέφερε ότι δεν είχε ασχοληθεί προηγουμένως με κάτι τέτοιο και έτσι ανέλαβε ο διοικητής του να κάνει σχέδια με το μολύβι πάνω στην κολοκύθα, το οποίο στη συνέχεια ο κ. Ιωάννου ζωγράφισε.

Αρχικά θυμάται είχε επιφυλάξεις γιατί η επιφάνεια δεν ήταν επίπεδη όπως του ξύλου. Το αποτέλεσμα, όμως, τον άφησε ικανοποιημένο και έτσι ξεκίνησε να ζωγραφίζει και σε άλλες κολοκύθες.

Στην αρχή ασχολήθηκε με γεωμετρικά σχήματα, θέματα από το ζωικό και φυτικό βασίλειο της Κύπρου, λουλούδια, το αγρινό, την πέρδικα, τον λαγό.

cache_500x500_7132694_588738_09082024113019

Στη συνέχεια προχώρησε και ζωγράφιζε γεωργικές εργασίες όπως όργωμα, σπορά, μάζεμα των ελιών, άλεσμα και άλλα. Επίσης εμπνεύστηκε από την ελληνική μυθολογία, από τους άθλους του Ηρακλή , του Θησέα, του Ολύμπου, τον Διόνυσο και τον Τρωικό πόλεμο, από την κυπριακή και την ελληνική ιστορία, την ελληνική επανάσταση, τον αγώνα της ΕΟΚΑ, την εισβολή του 1974, τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής, τα οοδοφράγματα, τα κατεχόμενα.

Πρόσθεσε πως οι κολοκύθες χρησιμοποιούνταν ως δοχείο νερού  ή κρασιού. Εξάλλου οι μικρές μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για μεταφορά εδεσμάτων στα χωράφια. Σήμερα είνα λέον σουβενίρ και διακοσμητικά, συμπλήρωσε.

Ο Γιαννάκης Ιωάννου διαθέτει σήμερα μια μεγάλη συλλογή από ζωγραφισμένες κολοκύθες. Κάποιες τις χάρισε σε ανθρώπους που εκτιμούν τη δουλειά του, όπως είπε.

Όπως αναφέρει ποτέ του δεν πούλησε κάποια, ενώ ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος όταν ενημερώθηκε για τη συλλογή του  δημιούργησε, με δική του πρωτοβουλία,  ένα εκθετήριο στον Κάμπο της Τσακίστρας όπου φιλοξενούνται σήμερα εκατοντάδες ζωγραφισμένες κολοκύθες.

Συγκεκριμένα ,εκτίθενται πάνω από 300 κολοκύθες με θέματα από μυθολογία, ιστορία, παράδοση αλλά και την καθημερινότητα. 

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»