Αστρονομική βραδιά για παρατήρηση του φαινομένου των Περσείδων στην Κύπρο

Μια αστρονομική βραδιά για παρατήρηση του φαινομένου των Περσείδων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Αυγούστου στο Riverland Bio Farm, στα Καμπιά, στην επαρχία Λευκωσίας.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) και τη Riverland Bio Farm, θα ξεκινήσει στις 20:30 και θα ολοκληρωθεί στις 02:00.

«Απολαύστε τις Περσείδες – φέτος χωρίς να παρεμβάλλεται το φως του φεγγαριού – κάτω από τους σκοτεινούς έναστρους ουρανούς της υπαίθρου, με δεκάδες ορατά πεφταστέρια να εισέρχονται στην ατμόσφαιρά μας κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του φαινομένου, φτάνοντας έως και τα 100 την ώρα», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός και οι άλλοι επιστήμονες θα είναι στη διάθεση του κοινού δίνοντας πληροφορίες για τους πλανήτες και τους αστερισμούς. Καλούνται οι επισκέπτες να φέρουν μαζί τους μαξιλάρι ή κουβέρτα πικνίκ για περισσότερη άνεση την ώρα της παρατήρησης. Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να φέρουν τα δικά τους τηλεσκόπια.

Οσοι επιθυμούν να συνδυάσουν την βραδιά με κάποια περαιτέρω αστρονομική εκπαίδευση, μια σειρά από διαστημικά ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο περίπτερο του Riverland από τις 9 το βράδυ.

Τα ντοκιμαντέρ είναι «Space Probes: Cassini and the Crown Jewel», «Breakthrough: Jupiter’s Moons and the Search for Life», «The New Frontier: Gravity», «Mystery Signal From Space» και «Space Phenomena: Alien Planets».

Τί είναι οι Περσείδες

Οι Περσείδες πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα, καθώς τα πεφταστέρια φαίνεται να προέρχονται από εκεί.

Ομως, το θέαμα αυτό οφείλεται στον κομήτη 109P/Swift-Tuttle που χρειάζεται 133 χρόνια για να περιστραφεί γύρω από τον Ήλιο και, με διάμετρο 26 χιλιομέτρων είναι το μεγαλύτερο ουράνιο αντικείμενο που είναι γνωστό  ότι περνά επανειλημμένα από τον πλανήτη μας.

Μια φορά το χρόνο λοιπόν, η Γη περνά μέσα από το πιο πυκνό μέρος της ύλης που άφησε πίσω του ο κομήτης και καθώς αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια εισέρχονται στη βαρύτητα της Γης, συγκρούονται με την ατμόσφαιρά μας και εξαϋλώνονται στον ουρανό, δημιουργώντας την χαρακτηριστική φωτεινή γραμμή. Ετσι, μπορούν να παρατηρηθούν πύρινα μετέωρα που φαίνεται να πέφτουν από τον ουρανό στη Γη. 

Η επόμενη φορά που ο κομήτης αυτός θα ξαναπεράσει κοντά από τη Γη θα είναι το 2126.

Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα που αποτελούνται από πάγο, σκόνη και βράχους. Καθώς πλησιάζουν στον Ήλιο, η αστρική ακτινοβολία εξαερώνει το υλικό της επιφάνειάς τους, δημιουργώντας έτσι την νεφελώδη κόμη γύρω από το κέντρο τους, η οποία διαχέει το αστρικό φως και τους δίνει το όνομά τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της