Σε ετοιμότητα για το Σχέδιο Εστία η Κύπρος-Ενημερώθηκαν διπλωμάτες και διεθνείς οργανισμοί από το ΥΠΕΞ

Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε την Παρασκευή όλες τις διπλωματικές αποστολές και τους διεθνείς οργανισμούς που είναι διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία ότι, ενόψει της τρέχουσας κατάστασης στην περιοχή, έχει ενεργοποιηθεί το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ για την υποδοχή και τον επαναπατρισμό, μέσω του εδάφους της Δημοκρατίας, ξένων πολιτών από την περιοχή όπου υπάρχει κρίση.

Σύμφωνα με τη ρηματική διακοίνωση (nobe verbale) του Υπουργείου ημερομηνίας 9 Αυγούστου, οποιαδήποτε σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο ESTIA αιτήματα (π.χ. υπερπτήσεις, προσγειώσεις, ελλιμενίσεις) μπορούν να υποβάλλονται στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενιθμίζεται, πως σε δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρσόωπος, «η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο νησί μας με παρουσία πλοίων ή/και αεροσκαφών εντάσσεται στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού ρόλου που η Κύπρος καλείται - γι’ άλλη μια φορά- να διαδραματίσει υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή και αφορούν υποβοήθηση εκκενώσεων, στην περίπτωση που παραστεί η ανάγκη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει εκ νέου πως η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε πολεμικές επιχειρήσεις

«Ελπίδα όλων μας είναι η αποφυγή όποιας κλιμάκωσης της κρίσης και προς αυτή την κατεύθυνση είναι που εργαζόμαστε μαζί με τους διεθνείς μας εταίρους», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος. Την ίδια στιγμή όμως", συνέχισε, "και σε κάθε ενδεχόμενο, οι προετοιμασίες για ενεργοποίηση του σχεδίου 'Εστία' συνεχίζονται προς πιθανή απομάκρυνση υπηκόων τρίτων χωρών διαμέσου της Κύπρου, εξ ου και η αυτονόητη για την περίοδο κινητικότητα».

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι, η κρισιμότητα της περιόδου «επιβάλει νηφαλιότητα, σοβαρότητα και αποφυγή αβίαστης υιοθέτησης ψευδών ειδήσεων που στοχεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»