Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό-Η πρώτη επιλογή και τα αντισώματα στον πόλεμο

Απτόητοι παρουσιάζονται οι Κύπριοι, αναφορικά με τα ταξίδια που πραγματοποίησαν στο εξωτερικό, παρά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις συγκρούσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα. Το ίδιο ισχύει και για τους τουρίστες που επιλέγουν την Κύπρο, αφού δεν παρουσιάστηκε οποιαδήποτε μεταβολή σε σχέση με το 2023.

Παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες, επικρατεί μία εμπόλεμη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται η Κύπρος, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, αυτό δεν φαίνεται να έχει σημάνει άμεσα συναγερμό στους ταξιδιώτες Κύπριους, καθώς τους ξένους τουρίστες, με τα στοιχεία που κατέχουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες να μαρτυρούν ότι οι πολίτες συνεχίζουν απτόητοι τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αύξηση 5,5% στις αφίξεις τουριστών τον Ιούνιο, μειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αψηφούν τον κίνδυνο του πολέμου, αφού τα ταξίδια των Κυπρίων προς το Ισραήλ έχουν μειωθεί κατά πολύ, σε σύγκριση με τους αριθμούς που επικρατούσαν πριν τον Οκτώβριο του 2023. Την ίδια ώρα, οι αφίξεις από το Ισραήλ, για τον μήνα Ιούνιο, κυμαίνονταν στα ίδια επίπεδα με το 2023.

«Η κατάσταση στο Ισραήλ είναι μία παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη, παρακολουθούμε την κατάσταση, όμως δεν είναι κάτι που μας φοβίζει ιδιαίτερα. Τον Ιούνιο οι ταξιδιώτες από το Ισραήλ επέστρεψαν σε νούμερα του 2023», εξήγησε στον REPORTER ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους.

Πάντως, οι πολίτες παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι έχουν αντίκτυπο στη λήψη απόφασης, με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να σημειώνουν πως εκείνο που θα κρίνει το αποτέλεσμα είναι αν τελικά θα υπάρξει κάποια σύρραξη στο Ισραήλ με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Ωστόσο, ακόμη και σε περίπτωση που παρατηρηθεί εμπόλεμη κατάσταση, σε περίπτωση που δεν είναι τόσο ευρεία και ανησυχητική, αυτό που εκτιμάται είναι ότι δεν θα επηρεάσει αρκετά τους Κύπριους ταξιδιώτες.

«Δεν υπήρξε πτώση στα ταξίδια των Κύπριων, παρά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Επειδή συμβαίνουν τόσα πολλά καθημερινά ανά το παγκόσμιο, ο κόσμος έχει χτίσει αντισώματα, όταν πρόκειται για προορισμούς που δεν εμπλέκονται άμεσα. Όμως, στους προορισμούς που εμπλέκονται άμεσα, όπως το Ισραήλ, η μείωση είναι εμφανέστατη και είναι απόλυτα λογικό».

Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι η Κύπρος δεν έχει εμπλακεί σε καμία εμπόλεμη κατάσταση και κρατά τις αποστάσεις της, φαίνεται ότι έχει θετικό αντίκτυπο στους τουρίστες, αφού εξακολουθούν να επιλέγουν το νησί για τις διακοπές τους.

«Όσον αφορά στις αφίξεις των τουριστών, επειδή εμείς δεν εμπλεκόμαστε άμεσα, σαφέστατα μας επηρεάζουν πολύ λιγότερο, σε σχέση πώς ήταν η κατάσταση πριν 20-30 χρόνια που ήταν ο πρώτος πόλεμος στον Κόλπο και η Κύπρος είχε αδειάσει μέσα σε 48 ώρες, παρ’ ότι ήταν και πολύ μακριά οι συγκρούσεις στο Ιράκ»

Σχεδόν 137,000 Κύπριοι ταξίδεψαν τον Ιούνιο εκτός Κύπρου

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε ανακοινώσει η Στατιστική Υπηρεσία, 136.739 Κύπριοι πραγματοποίησαν ταξίδι στο εξωτερικό τον Ιούνιο του 2024, παρουσιάζοντας μία μικρή πτώση σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, του ύψους του 1,3% αφού τότε είχαν καταγραφεί 138,588 άτομα που ταξίδεψαν στο εξωτερικό.

«Ο δημοφιλέστερος προορισμός είναι η Ελλάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και το ποσοστό είναι αρκετά μεγάλο. Δεύτερη αγορά είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και μετά Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία και άλλοι ευρωπαϊκοί προορισμοί και μετά οι τρίτες χώρες».

Βάσει των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι κυριότερες χώρες που επισκέφθηκαν οι Κύπριοι τον Ιούνιο του 2024 ήταν:

-Ελλάδα με 37,5%, που μεταφράζεται σε 51,260 ταξιδιώτες

-Ηνωμένο Βασίλειο με 11,9%, που μεταφράζεται σε 16,311 ταξιδιώτες

-Ιταλία με 4,9% που μεταφράζεται σε 6,641 ταξιδιώτες.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»