Δεν έσπασε το ρεκόρ Ιουνίου ο Ιούλιος στις θερμοκρασίες-Καθημερινά τα φαινόμενα θερμικής εξάντλησης

Ιδιαίτερα θερμό είναι το φετινό καλοκαίρι, κάτι που αποδεικνύεται από τις σχεδόν καθημερινές κίτρινες προειδοποιήσεις που εκδίδει η Μετεωρολογική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να αισθάνονται έντονη δυσφορία και σε κάποιες περιπτώσεις να καταλήγουν διασωληνωμένοι στο νοσοκομείο, λόγω θερμοπληξίας. Στο μεταξύ, βάσει των δεδομένων και των προβλέψεων των αρμοδίων, ο Ιούλιος ήταν στα συνηθισμένα επίπεδα ψηλών θερμοκρασιών, ενώ για τον Αύγουστο μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται κάποια μεταβολή έξω από τα συνηθισμένα φαινόμενα.

Το φετινό καλοκαίρι μοιάζει να είναι ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα, με τις προειδοποιήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, με τον Ιούνιο όπως έγινε γνωστό, να είναι ο μήνας που έσπασε κάθε ρεκόρ, αναφορικά με τις ψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί. Και μπορεί να φαίνεται ότι και ο Ιούλιος κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο και οι θερμοκρασίες που καταγράφονται να είναι πιο ψηλές σε σχέση με άλλα χρόνια, εντούτοις αυτό που τονίζεται από πλευράς Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είναι ότι οι θερμοκρασίες είναι στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές.

«Διανύουμε την πιο θερμή περίοδο του χρόνου αυτή τη στιγμή. Από την αρχή Ιουλίου μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο Αυγούστου, κλιματολογικά ο μέσος όρος είναι κοντά στους 38 βαθμούς Κελσίου. Ο Ιούλιος δεν ήταν ιδιαίτερα θερμός, σε σχέση με τον Ιούνιο που ήταν αρκετά ζεστός και παρατηρήθηκαν και 44 και 45 βαθμοί Κελσίου. Τον Ιούλιο η θερμοκρασία έμεινε μέχρι και τους 42 βαθμούς Κελσίου, που είναι συνηθισμένο. Θεωρώ ότι ήταν ένας κανονικός, ζεστός Ιούλιος, με κάποιες μέρες θερμές και κάποιες άλλες πιο χαμηλές και κάποιες βροχές. Ο εξωπραγματικός μήνας ήταν ο Ιούνιος που έσπασε κάθε ρεκόρ. Αυτό ήταν στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης», ανέφερε στον REPORTER ο ανώτερος λειτουργός της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Μιχάλης Μούσκος.

Σημειώνεται πως παρά το γεγονός ότι τον Ιούλιο καταγράφηκαν 40αρια, το γεγονός ότι δεν ξεπέρασε τους 23 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία αποδεικνύει ότι δεν ήταν ιδιαίτερα κάτι το ασυνήθιστο, σε σύγκριση με τα 45αρια του Ιουνίου. Πάντως, αυτή τη στιγμή έχουν αρχίσει να υπάρχουν και πρώτες προβλέψεις για τον Αύγουστο, με τα δεδομένα να μην προκαλούν ανησυχία στους αρμόδιους.

«Τώρα για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο που έχουμε κάποια στοιχεία της εποχικής πρόγνωσης, δεν προβλέπονται ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες, όπως είδαμε τον Ιούνιο. Να πούμε ότι είναι ήδη ψηλές οι θερμοκρασίες. Δυστυχώς, όσο αφορά στην βροχόπτωση για το Σεπτέμβριο, επειδή δεν περιμένουμε βροχές τον Αύγουστο, είναι απογοητευτικές οι προβλέψεις. Τουλάχιστον σύμφωνα με το εποχικό μοντέλο. Το λέμε με κάθε επιφύλαξη, επειδή το εποχικό μοντέλο μας δίνει τάσεις και όχι συγκεκριμένα νούμερα».

Δεν είναι ασυνήθιστα τα περιστατικά θερμοπληξίας

Σημειώνεται πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρατηρηθεί μία πτώση στις θερμοκρασίες, ενός ή δύο βαθμών, ενώ δεν είναι απομακρυσμένο το σενάριο να παρατηρηθεί και βροχόπτωση. Στο μεταξύ, τα ποσοστά υγρασίας παραμένουν γύρω στα 25%, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αποπνικτικό κοκτέιλ για τους πολίτες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται περιστατικά θερμοπληξίας.

«Κάθε χρόνο έχουμε άτομα με θερμοπληξία που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία μας. Δεν βλέπουμε κάτι ασυνήθιστο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Απλά η διαφορά φέτος είναι ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και του ψηλού ποσοστού υγρασίας. Βλέπουμε ότι κάθε μέρα εκδίδεται μία προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Αυτή είναι η διαφορά», επεσήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Σημειώνεται πως αναφορικά με τους θανάτους από θερμοπληξία, που φέτος έχουν φτάσει τους τρεις, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, με τον κ. Χαριλάου να καλεί τους ηλικιωμένους και τα άτομα στις ευάλωτες ομάδες να είναι αρκετά προσεκτικά. Στο μεταξύ, καθημερινό φαινόμενο είναι και τα περιστατικά θερμικής εξάντλησης ή καταπόνησης.

«Συνεχίζουμε να έχουμε αρκετά περιστατικά που επισκέπτονται τα ΤΑΕΠ με θερμική εξάντληση ή καταπόνηση, που τυγχάνουν ιατρικής βοήθειας και απολύονται. Δεν υπάρχει κάτι που να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Είναι κάτι που παρατηρούμε κάθε χρόνο και τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά».

Συμβουλές για τους πολίτες

Ο κ. Χαριλάου θέλησε να δώσει και κάποιες συμβουλές προς το κοινό, καλώντας το να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των αρνητικών συνεπειών που επιφέρει η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, τέτοιες μέρες, που η θερμοκρασία είναι ψηλή και υπάρχει προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, είναι καλά να αποφεύγει ο κόσμος την έκθεση στον ήλιο, να μένουν σε κλιματιζόμενο ή δροσερό μέρος, να ντύνεται ελαφριά και να λαμβάνει αρκετά υγρά.

Την ίδια ώρα, ο κ. Χαριλάλου τόνιχε πως όταν παρουσιάζει συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνεί με τον προσωπικό ιατρό, για να πάρει ιατρική συμβουλή. Αν είναι Σαββατοκύριακο ή αργίες και δεν μπορεί ένας ασθενής να επικοινωνήσει με τον προσωπικό τους ιατρό, μπορεί να επικοινωνεί με τα προσωπικά ιατρεία και αν θεωρεί ότι είναι κάτι πιο σοβαρό, μπορεί να απευθύνεται στα ΤΑΕΠ.

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές