Ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της για το επικίνδυνο νομοσχέδιο των fake news η Κυβέρνηση-Ευρεία σύσκεψη

Επί τάπητος τίθενται σήμερα το πρωί τα σοβαρά ζητήματα που προέκυψαν σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα fake news, καθώς θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των εμπλεκομένων που είχε προαναγγείλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης την περασμένη εβδομάδα. Στη σύσκεψη αναμένεται να λάβουν μέρος υπηρεσιακοί του Υπουργείου και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και των ευρύτερων φορέων του δημοσιογραφικού κόσμου.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο είχε θεωρητικά στόχο να ρυθμίσει το θέμα της αποστολής και της ανάρτησης κειμένου με ψευδές, προσβλητικό, άσεμνο ή απειλητικό χαρακτήρα, αλλά με τη διατύπωση και την ερμηνεία που έγινε, ο νόμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εις βάρος της διερευνητικής δημοσιογραφίας και της άσκησης κριτικής, με αποτέλεσμα να έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της Ελευθεροτυπίας και της Δημοκρατίας. Τον φόβο αυτό δεν εκφράζουν μόνο οι δημοσιογράφοι της Κύπρου, αλλά και οι διεθνείς οργανώσεις που σχετίζονται με ζητήματα δημοσιογραφίας και Τύπου, γεγονός που θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό στην Κυβέρνηση, αφού εκτίθεται για θέματα αρχών η Κυπριακή Δημοκρατία. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει εκφραστεί πρόθεση απόσυρσης του νομοσχεδίου από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ανάγκη απόσυρσης του νομοσχεδίου για fake news, τα μαθηματικά και το πολιτικό κόστος

Είναι ξεκάθαρο πως, με την εμπλοκή των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΑΣΕ, το ζήτημα έχει προ πολλού περάσει τα κυπριακά σύνορα και ενδεχομένως η Κυβέρνηση να βρει μεγάλους μπελάδες εάν επιμείνει σε αυτό το νομοσχέδιο, καθώς μπορεί να εκληφθεί ως πολιτική παρέμβαση στην Ελευθεροτυπία. Ήδη, από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου επισημάνθηκε ότι η ασάφεια σχετικά με το τι συνιστά ψευδή είδηση αυξάνει την πιθανότητα αυθαίρετης επιβολής από εκείνους που βρίσκονται στην εξουσία. Αυτό παρεμποδίζει τη διαφωνία, η οποία σε μία Δημοκρατία θα έπρεπε να προστατεύεται και όχι να διώκεται ποινικά.

Η μοίρα του νομοσχεδίου φαίνεται πάντως προδιαγεγραμμένη, καθώς τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν ήδη τοποθετηθεί και δεν προτίθενται να ψηφίσουν ένα νόμο που μπορεί να οδηγήσει σε περιστολή κατοχυρωμένων ελευθεριών, οι οποίες μάλιστα αποτελούν σημαντικούς πυλώνες του δημοκρατικού οικοδομήματος. Ως εκ τούτου, ακόμη και αν η Κυβέρνηση επιμείνει να οδηγηθεί ως έχει ενώπιον της Ολομέλειας, αναμένεται να καταψηφιστεί από την πλειοψηφία.

Η εκτίμηση, ωστόσο, είναι πως με τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, θα γίνουν δεύτερες σκέψεις. Άλλωστε η πατρότητα αυτής της νομοθεσίας ανήκει στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη και πιθανόν να μην υπάρχει πολιτικό κίνητρο για την παρούσα διακυβέρνηση να υποστεί το κόστος μιας διφορούμενης και δυνητικά επικίνδυνης για τη Δημοκρατία κατάστασης, η οποία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε καταγγελία της Κύπρου, ενώ έχει την επιλογή είτε να αποσύρει εντελώς το νομοσχέδιο, είτε να το αποσύρει προσωρινά και να αλλάξει εντελώς τη διατύπωση, ούτως ώστε να εξυπηρετεί τον πραγματικό σκοπό του και να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο ενάντια στην ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφίας στη χώρα μας.

Οι προθέσεις αναμένεται να ξεκαθαρίσουν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Αυτή θα είναι ενδεχομένως και η πρώτη φορά που θα γίνει ουσιαστικός διάλογος από το Υπουργείο με τους δημοσιογράφους και τους εκδότες, αφού δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση μαζί τους στα προηγούμενα στάδια, λόγω της αυθαίρετης εντύπωσης πως δεν επηρεάζεται η δημοσιογραφία. Μάλιστα, είχαν προηγηθεί αριθμός συνεδριών της Βουλής για το θέμα σε βάθος χρόνου χωρίς να προσκληθεί η Ένωση Συντακτών Κύπρου. Πλέον, όπως και η Βουλή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα έχει όλα τα δεδομένα ενώπιον του, ώστε ο Μάριος Χαρτσιώτης να μπορέσει να πάρει απόφαση με βάση συγκεκριμένες ανησυχίες και προειδοποιήσεις και όχι αόριστες ερμηνείες.

Αν και ενδεχομένως να μην αρέσει σε κάποιους η απόσυρση του νομοσχεδίου, αυτή παρουσιάζεται ως η ασφαλέστερη επιλογή για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αναλαμβάνει το ρίσκο διασυρμού της Κύπρου, η οποία καταβάλλει προσπάθειες για βελτίωση της διεθνούς εικόνας της. Κυρίως, όμως, στέλνει το μήνυμα πως δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η διασφάλιση της Ελευθεροτυπίας και της Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»