Συστάσεις αρμοδίων για ασφαλή χρήση υλικών σε επαφή με τρόφιμα
19:22 - 09 Ιουλίου 2024
Η επιλογή μιας συσκευασίας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα τρόφιμα, ενώ δεν είναι όλα τα είδη συσκευασίας κατάλληλα για χρήση σε τρόφιμα ή σε όλα τα είδη τροφίμων αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εκστρατείας Safe2Eat.
«Συνεπώς, τόσο τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους όσο και ο τρόπος που συσκευάζουμε τα τρόφιμά μας είναι σημαντικός» αναφέρεται και προστίθεται ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ορθά και με ασφάλεια τα Υλικά σε Επαφή με Τρόφιμα (ΥΣΕΤ), δηλαδή εκείνα τα υλικά και αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούνται για την φύλαξη, τη συντήρηση, τη συσκευασία, το μαγείρεμα και την παρασκευή των τροφίμων και ποτών.
Τα υλικά αυτά πιθανό να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά μας επειδή κατά την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες διάφορες χημικές ουσίες (διαλύτες, μονομερή, πρόσθετα, χρώματα, κ.α.) οι οποίες δύναται να μεταναστεύουν κατά την χρήση των υλικών στα τρόφιμα σε συγκεντρώσεις που τις καθιστούν τοξικές, συμπληρώνεται.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εκστρατείας #Safe2EatEU, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και το Γενικό Χημείο του Κράτους του Υπουργείου Υγείας εφιστούν την προσοχή, παρέχοντας πληροφορίες και συμβουλές στους καταναλωτές για την σωστή τους χρήση.
Μεταξύ άλλων, συμβουλεύουν όπως οι χρήστες/καταναλωτές διαβάζουν και εφαρμόζουν τις σημάνσεις και οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή. Συμβουλεύουν επίσης όπως χρησιμοποιούν μόνο για τα τρόφιμα και ποτά στα οποία αναφέρεται η σήμανση με ειδική προσοχή στα λιπαρά, μη λιπαρά, αμιγή λίπη και έλαια, στα κρύα ή ζεστά, στα αλμυρά και τα όξινα όταν πρόκειται να έρθουν σε επαφή με συγκεκριμένα υλικά.
Υποδεικνύουν ότι πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες για τις συνθήκες φύλαξης ή επαφής με το τρόφιμο (ψύξη, κατάψυξη, θερμοκρασία δωματίου, εν θερμώ κλπ) και για το ζέσταμα και μαγείρεμα των τροφίμων να χρησιμοποιείται μόνο το είδος του φούρνου που συστήνει ο κατασκευαστής του υλικού.
Αναφέρεται ακόμα πως οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τα διαπιστευμένα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους το 2023 ανέλυσαν 204 δείγματα ΥΣΕΤ, εγχώρια και εισαγόμενα, τα οποία περιελάμβαναν πλαστικά είδη μιας χρήσης και πολλαπλών χρήσεων, κεραμικά/πορσελάνινα σκεύη και αντικείμενα, μεταλλικά και χάρτινα είδη.
Προστίθεται ότι ελέγχθηκαν συνολικά 1222 χημικές παράμετροι και διαπιστώθηκε ότι διαχρονικά, για τα πλαστικά είδη παρατηρούνται αυξομειωτικές τάσεις στο ποσοστό των μη συμμορφούμενων δειγμάτων γεγονός που επιβάλλει τη συνέχιση και εντατικοποίηση του ελέγχου
Για τα κεραμικά/ πορσελάνινα είδη, αναφέρεται ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται χαμηλό ποσοστό στα μη ικανοποιητικά δείγματα ως προς τον έλεγχο για μετανάστευση καδμίου και μολύβδου, «γεγονός που καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα του εφαρμοζόμενου επίσημου ελέγχου».
Αναφέρεται περαιτέρω ότι καταβάλλεται προσπάθεια όπως κάθε χρόνο ο έλεγχος να επεκτείνεται σε νέα είδη, υλικά και προϊόντα ΥΣΕΤ που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά.
Πηγή: ΚΥΠΕ