Δέσμευση ΥΠΕΣ για αλλαγή κριτηρίων στα στεγαστικά σχέδια Υπηρεσίας Μέριμνας-Επισπεύσθηκαν οι αιτήσεις

Με τη δέσμευση από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών ότι τα κριτήρια για τα στεγαστικά σχέδια της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων θα αλλάξουν, ολοκληρώθηκε την Τρίτη η συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν θέματα που αφορούν στα σχέδια, στους κανονισμούς και στις νομοθεσίες της Υπηρεσίας Μέριμνας.

Ενώπιον των μελών της Επιτροπής Προσφύγων βρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Δρ Ελίκκος Ηλία, και εκπρόσωποι αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών που ασχολούνται με τα προσφυγικά ζητήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε δέσμευση από το Γενικό Διευθυντή του αρμόδιου Υπουργείου ότι αλλάζουν τα κριτήρια.

Έτοιμο προσχέδιο

Σύμφωνα με τον Δρ Ηλία έχει ετοιμαστεί ένα προσχέδιο τροποποίησης κριτηρίων και τον Οκτώβριο θα ενημερωθεί η Βουλή, ώστε να μπορέσουν να επεξεργαστούν τις αλλαγές.

Όπως είπε ο Ελίκκος Ηλία τα κριτήρια χρήζουν βελτίωσης και πρέπει να βελτιωθούν, για να σημειώσει ότι στις 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κριτήριων και ετοιμάστηκε το προσχέδιο τροποποιητικών κριτηρίων.

Ζήτησε τη βοήθεια των Βουλευτών, λέγοντας ότι η πρόσθεση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές και να υιοθετηθούν τα τροποποιημένα κριτήρια, για να πάνε σε κάτι καλύτερο.

«Με τη βοήθεια σας να βρούμε την καλύτερη μεθοδολογία. Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ανοικτό», είπε.

Συνεχίζεται η εξέταση αιτήσεων από την Μερίμενα

Εξάλλου, οι έντονες φωνές διαμαρτυρίας από όλα τα μέλη της Επιτροπής για τις απορρίψεις του 25% των αιτήσεων που υποβάλλονται στην Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων (ΥΜΑΠΕ) το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι έχουν αποδώσει σήμερα.

Η Διευθύντρια της Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, Άννα Σακκά, ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων ότι η Λευκωσία θα εξετάσει τον Ιούλιο τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί Αύγουστο του 2023, με τους μήνες καθυστέρησης να έχουν πέσει από τους 14 στους 11, ενώ συμπλήρωσε πως η Λάρνακα έχει πέσει στους 7 μήνες καθυστέρησης, οπόταν είναι εφικτός ο στόχος των 6 μηνών, που είναι το εύλογο χρονικό διάστημα για την εξέταση μιας αίτησης.

Ανέφερε ότι στη Λάρνακα θα εξεταστούν τέλος Ιουλίου υποθέσεις που έχουν υποβληθεί τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2023.

Ειδική αναφορά έκανε για τη Λεμεσό, κάνοντας λόγο για «πιο προβληματική  κατάσταση».

Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Σακκά στη Λεμεσό από τις 500 υποθέσεις που εκκρεμούσαν (τιτλοποιήσεις πιστοποιητικών μίσθωσης και κοτσανιών) έχουν διεκπεραιώσει τις μισές, δηλαδή έχουν πέσει στις 250 τους τελευταίους μήνες, για να σημειώσει ότι τον Ιούλιο στη Λεμεσό θα εξεταστούν υποθέσεις που έχουν υποβληθεί Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2022.

Όπως πρόσθεσε από τους 20 μήνες έχει πέσει στους 19 μήνες καθυστέρηση.

Υιοθέτηση εισηγήσεων Βουλευτών από Υπουργείο

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, είπε πως κάποιες από τις εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής, τις οποίες έθεσαν το παρελθόν, φαίνεται να έχουν υιοθετηθεί, όπως πχ τα εισοδηματικά κριτήρια.

Όπως εξήγησε εάν κάποιοι ξεπερνούν σε ένα βαθμό τα εισοδηματικά κριτήρια έχει γίνει αποδεκτή η απαίτηση της Επιτροπής να λαμβάνουν ένα πιο μειωμένο ποσό και να μην τους αποκόπτεται ολόκληρο το ποσό, όπως συμβαίνει σήμερα.

Επίσης, είπε πως έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα της Επιτροπής για να αυξηθεί ο χρόνος, ο οποίος απαιτείται, ώστε να υποβληθούν οι αιτήσεις στη μέριμνα από την αγορά της κατοικίας και να μην ορίζεται η ημερομηνία υπογραφής των συμβολαίων εάν πρόκειται για ανέγερση, αλλά η ημερομηνία που θα συνδέεται το ηλεκτρικό ρεύματα, ούτως ώστε να μη υπάρξουν περιπτώσεις που υπήρξαν στο παρελθόν, δηλαδή να υπάρχει καθυστέρηση από την Πολεοδομία για να λάβουν την πολεοδομική τους άδεια και ένεκα αυτής της καθυστέρησης να ξεπερνιέται το ένα έτος και να μην καθίστανται δικαιούχοι.

Σημείωσε ότι ο χρόνος αυτός φαίνεται ότι θα καταλήξει στα δύο έτη, ώστε να έχει κάποιος το δικαίωμα υποβολής της αίτησης του.

Αύξηση της χορηγίας για απόκτηση κατοικίας

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στη συνεδρία το Υπουργείο φαίνεται να μην συναινεί στην αύξηση της χορηγίας, κάτι το οποίο ήταν απαίτησή της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι θα το παλέψουν, αφού θεωρούν ότι είναι δίκαιο αίτημα, λόγω της αύξησης του κόστους των υλικών, αλλά και της ανέγερσης στέγης, αλλά και λόγω της αύξησης του πληθωρισμού.

«Είναι κάτι το οποίο είναι στο πλαίσιο της λογικής, στο πλαίσιο της δικαιοσύνης και είναι κάτι το οποίο θα απαιτήσουμε», είπε.

Επιπροσθέτως, είπε πως μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν κάποιες προτάσεις και θα το κάνουν από αύριο, ούτως ώστε να είναι πανέτοιμοι για να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούν τον προσφυγικό κόσμο.

Περιμένουν έγκριση οι κανονισμοί που ψηφίστηκαν για Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών

Στο μεταξύ, σχετικά με τους κανονισμούς του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, που αφορούν την επέκταση/διεύρυνση των υφιστάμενων σχεδίων και κριτηρίων του ΚΦΙΚΒ προς ικανοποίηση των ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας και αντικατάσταση υφιστάμενων κανονισμών και οι οποίοι εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής πριν το κλείσιμο της για τις εκλογές Ιουνίου, αναφέρθηκε στη συνεδρία ότι δεν έχουν πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο ακόμα για έγκριση.

Σύμφωνα τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων από τα νέα Σχέδια του Φορέα θα επωφεληθεί ακόμα περισσότερο αρκετός κόσμος που έχει περιουσία στα κατεχόμενα, εξηγώντας ότι θα επωφεληθεί με αυξημένη επιδότηση του επιτοκίου για τα στεγαστικά του δάνεια, αλλά και με αυξημένες επιδοτήσεις δανείων σε ό,τι αφορά στα σπουδαστικά του δάνεια.

«Πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές», είπε, «είχαμε ψηφίσει μια νομοθεσία που αφορούσε κανονισμούς για τα νέα σχέδια του Φορέα. Αυτή η νομοθεσία είχε ανακοινωθεί και πράγματι είναι προς το συμφέρον και θα βοηθήσει πολύ κόσμο». 

Ωστόσο, πρόσθεσε, «έχουμε διαπιστώσει και επιβεβαιώσει σήμερα ότι τα κριτήρια, που αφορούν αυτά τα νέα σχέδια, είναι ακόμα στο Υπουργείο Οικονομικών και δεν  έχουν πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, για να μπορέσει ο κόσμος να επωφεληθεί αυτών σχεδίων».

«Κάποιοι άνθρωποι καίγονται, γιατί εκκρεμούν οι δόσεις των δανείων τους σε ότι αφορά τους τόκους. Κάποιοι άλλοι τσουρουφλίζονται, γιατί θα στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές και εκκρεμούν οι εγκρίσεις των σπουδαστικών δανείων τους», επισήμανε.

Απηύθυνε την έκκληση της Επιτροπής Προσφυγών προς το Υπουργείο Οικονομικών όπως στείλει άμεσα τα κριτήρια στο Υπουργικό προς έγκριση, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να εισπράξει τα λεφτά που δικαιούται στα εγκεκριμένα του δάνεια, για να μπορέσει να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες.

Συνεργασία ιδιοκτητών για πάταξη σφετερισμών

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ζήτησε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών να αναφέρει ποια είναι η εμπλοκή του Υπουργείου του στην προσπάθεια που γίνεται, για αντιμετώπιση του σφετερισμού περιουσιών των προσφύγων στα κατεχόμενα, ενώ ζήτησε να μάθει αν υπάρχει δομημένο σχέδιο, ούτως ώστε οι σφετεριστές να μπουν στο στόχαστρο και να σταματήσει ο περαιτέρω σφετερισμός των ε/κ περιουσιών και να εμποδιστεί η δημιουργία περαιτέρω τετελεσμένων.

Ο Δρ Ηλία απάντησε πως γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, γα να σημειώσει πως «ο καλύτερος τρόπος να πατάξουμε τους σφετερισμούς είναι η συνεργασία ιδιοκτητών και Υπουργείων Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Εσωτερικών».

Ο κ. Χριστοφίδης εισηγήθηκε όπως γίνει ένα επίσημο κάλεσμα από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών προς τον προσφυγικό κόσμο, ούτως ώστε όταν αντιλαμβάνονται σφετερισμό στις περιουσίες τους να το καταγγέλλουν στις Αρχές.

Τοποθέτηση ανελκυστήρων  

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε και το θέμα του χρονίζοντος προβλήματος των ανελκυστήρων στις προσφυγικές πολυκατοικίες.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτό το θέμα έχει τεθεί εκατοντάδες φορές, ωστόσο, δεν έχει γίνει τίποτα από πλευράς Υπουργείου και ότι προχωρούν «με ρυθμούς χελώνας».

Η Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, είπε από την πλευρά της πως το πρόβλημα αυτό «δεν θα λυθεί αύριο», αφού και απόφαση να ληφθεί να μπει ανελκυστήρας κάπου θα είναι σε βάθος χρόνου.

Εισηγήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών να μελετήσει άλλες πιο ευέλικτες λύσεις, όπως επιλογή εθελοντών οι οποίοι θα πηγαίνουν να βοηθούν τους ηλικιωμένους.

Έκανε λόγο για λύσεις που θα βοηθήσουν αυτόν κόσμο σήμερα και όχι σε βάθος χρόνου.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τους πιο δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ
Στα €642 εκατ. ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Πρόνοιας για το 2025
Απαράδεκτη κατάσταση σε συγκρότημα διαμερισμάτων στο Παραλίμνι-Ούτε πόρτες και παράθυρα δεν είχαν
Έπεσαν οι υπογραφές για τα αντιπλημμυρικά έργα στις Καμάρες-Ξεκινούν τον Ιανουάριο οι εργασίες
Ένα χρόνο μετά απάντησαν σε καταγγελία για βρεφονηπιοκομικό σταθμό οι ΥΚΕ-«Λειτουργεί χωρίς άδεια»
Πηγή πληροφόρησης για όλες τις υπηρεσίες ΓεΣΥ ο «Οδηγός του Ασθενή»
Δίωρη στάση εργασίας εργαζομένων στο Δήμο Λάρνακας στις 26 Νοεμβρίου
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε εφαρμογή η Εθνική Στρατηγική για Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στα Σχολεία
Προειδοποιούν με αντιδράσεις οι κάτοικοι εάν δεν δοθεί προτεραιότητα στη διάνοιξη οδοφράγματος Κοκκίνων
Πέραν των 780.000 υποθέσεων κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο το 2023