Η επιστολή του Υπαρχηγού ΓΕΕΦ: Πιο σοβαρές οι προεκτάσεις της απ' ό,τι φαίνεται

Η επιστολή του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ.) προς «Κύπριους συναδέλφους και συνοδοιπόρους» - ενόψει της «ενδεχόμενης αφυπηρέτησης» του - η οποία εκτός από νουθεσίες αναφέρεται εκτενώς σε υποτιμητική συμπεριφορά κάποιων «‘Αρχόντων» απέναντι του ιδίου και των Κυπρίων - δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη ή να παρασιωπηθεί.

Οι καταγγελίες που εμπεριέχουν τα μηνύματα και οι επισημάνσεις του για τους τελευταίους δέκα μήνες της θητείας του και πάνω απ’ όλα οι προεκτάσεις τους, θα ήταν εγκληματικό για την εύρυθμη λειτουργία της Ε.Φ. και πλήγμα για το αμυντικό οικοδόμημα και την αποτελεσματικότητα του αν δεν αντιμετωπισθούν αρμοδίως, επισταμένα και σοβαρά.

Η ενέργεια του Υπαρχηγού, είτε ελαύνεται από προσωπική δυσαρέσκεια, είτε όχι, είναι μεταξύ άλλων και αποκαλυπτική ενός φάσματος πολλαπλών και περίπλοκων προβλημάτων σε όλο το μήκος και πλάτος της άμυνας και της Ε.Φ., που αναδεικνύονται ή και επαληθεύονται μέσα από τις γραμμές της επιστολής του.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Άμυνας και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας οφείλουν καθηκόντως να εγκύψουν επί των κρουσμάτων ατυχούς και ανόητης συμπεριφοράς που υπάρχουν από της ιδρύσεως της Ε.Φ. και αναδεικνύει ο Υπαρχηγός, και να τα αντιμετωπίσουν.

Πάνω απ’ όλα πρέπει να προσπαθήσουν να καταλάβουν και να δώσουν πειστικές λύσεις στα πελώρια προβλήματα και τις διαχρονικές αδυναμίες που ταλανίζουν την άμυνα και την Ε.Φ., ενώ το κυπριακό κράτος και ο κυπριακός Ελληνισμός παραμένουν σοβαρά εκτεθειμένοι στα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής. Διαφορετικά οι διακηρύξεις περί ισχυρής Δύναμης αποτροπής θα παραμένουν αίολες, αστείες και άνευ περιεχομένου.

*Άριστος Αριστοτέλους

Πρώην Βουλευτής, Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Στρατηγικής

Δειτε Επισης

Το σχολείο αλλάζει: θεμέλιο μιας σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας
Η εισβολή και η κατοχή, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Κύπρου
Εθνική Άμυνα χωρίς ανθρώπινο δυναμικό;
Μνήμη και ευθύνη: 51 χρόνια από το πραξικόπημα και την εισβολή
Νομοθεσία αυταρχισμού και ολοκληρωτισμού
51 χρόνια από το πραξικόπημα
Όταν το ΤΑΕ (Ε) του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας δεν διαβάζει Ποινική Δικονομία (Κεφ.155)
ΙδΕΚ: Νέα προγράμματα και καίριες δράσεις για ενίσχυση της Ε&Κ
Μπαίνουν οι βάσεις για το μέλλον της Λεμεσού
Η μείωση επιτοκίων θα στηρίξει τα νοικοκυριά και την οικονομία