Οι αριθμοί που ψάχνει η Ούρσουλα, η shortlist για τον Έλληνα Επίτροπο και η νέα ευρωομάδα Λεπέν-Όρμπαν
07:23 - 09 Ιουλίου 2024
Μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συρρέουν αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, όμως, οι διεργασίες για την ανάδειξη της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μάλιστα, αναλίσκεται σε μπαράζ επαφών, σε μια επιχείρηση να μην υπάρξουν ατυχήματα στην κάλπη του Στρασβούργου την επόμενη εβδομάδα, καθώς η ψηφοφορία είναι μυστική.
Η κυρία Φον ντερ Λάιεν στηρίζεται στην πολιτική συμφωνία τριών κομμάτων, του Λαϊκού Κόμματος, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων που πρόσκεινται στον Εμμανουέλ Μακρόν. Η ίδια, μάλιστα, λέγεται ότι αναπτύσσει και μια παρασκηνιακή διαβούλευση με τους Πρασίνους, οι οποίοι έχουν απομειωμένη δύναμη, πλην όμως έχουν μερικές δεκάδες ευρωβουλευτές που αποτελούν κρίσιμη μάζα.
Τα τρία κόμματα της αρχικής συμφωνίας, με βάση τους νέους συσχετισμούς, διαθέτουν 401 ευρωβουλευτές επί συνόλου 720. Για να μείνει Πρόεδρος για άλλη μια πενταετία η κ. Φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 361 ψήφους, η άσκηση, όμως, δεν είναι τόσο εύκολη, γι' αυτή και η ίδια επιδίδεται σε μπαράζ προσωπικών επαφών για να αποφύγει τα ατυχήματα.
Προ ημερών, σημειωτέον, σε μια «δια περιφοράς» δοκιμαστική ψηφοφορία, 350 ευρωβουλευτές των τριών κομμάτων εμφανίστηκαν πρόθυμοι να ψηφίσουν τη Γερμανίδα πολιτικό. Οι ενστάσεις προέρχονται, κυρίως, από Σοσιαλιστές, αλλά και από Γάλλους του κόμματος των Ρεπουμπλικανών που δεν είχαν στηρίξει την κυρία Φον ντερ Λάιεν ούτε στο κομματικό συνέδριο του ΕΛΚ τον περασμένο Μάρτιο στο Βουκουρέστι.
Στα Study Days του ΕΛΚ που έγιναν πριν από μερικές ημέρες στην Πορτογαλία η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να κλείσει αρκετά μέτωπα, ενώ υπάρχει συνεννόηση και μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων για να «σφίξουν» τα λουριά στους ευρωβουλευτές και να τηρηθεί η συμφωνία που επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα ευρωπαϊκά αξιώματα.
Ο Έλληνας Επίτροπος
Ενώ συνεχίζεται η συλλογή ψήφων, η κυρία Φον ντερ Λάιεν δεν κάνει παρασκηνιακές συζητήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες για τις θέσεις στην Επιτροπή την επόμενη πενταετία. Έτσι, στην Ελλάδα εξακολουθεί να υφίσταται η αίσθηση ότι η χώρα μας θα έχει λαμβάνειν ένα καλό και παραγωγικό χαρτοφυλάκιο που συνδέεται και με τη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων. Έχουν ακουστεί επί παραδείγματι το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας, αυτό της Διεύρυνσης, αλλά και αυτό της Ανταγωνιστικότητας.
Η συζήτηση για τα πρόσωπα, πάντως, έχει ανάψει, αν και ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι προηγείται το ευρωπαϊκό πόστο και εν συνεχεία ακολουθεί το πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του protothema.gr, ο νυν αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Έλληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς έχει ενημερωθεί σε υψηλό επίπεδο ότι η ανανέωση της θητείας του έχει εξαιρετικά μικρές πιθανότητες. Από την άλλη, κοινή συνισταμένη πολλών συζητήσεων που γίνονται στην Αθήνα είναι η προοπτική να «μετακομίσει» στις Βρυξέλλες ο Απόστολος Τιζτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επί σειρά ετών κορυφαίο μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πολύ καλή άποψη για τον κ. Τζιτζικώστα και εκτιμά τη συνεισφορά του στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ.
Θεωρείται, επίσης, μάλλον απίθανο το σενάριο μετακίνησης μέλους του υπουργικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες, καθώς αυτό θα προκαλούσε εκ νέου έναν μίνι ανασχηματισμό.
Και έγιναν...Πατριώτες για την Ευρώπη
Πάντως, στις Βρυξέλλες έλαβε σάρκα και οστά μια νέα συμμαχία στο μέτωπο της Δεξιάς, με τη συμφωνία κορυφής του κόμματος της Μαρίν Λεπέν με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Ο Όρμπαν «φλέρταρε» και με την Τζόρτζια Μελόνι που ηγείται του ECR, όμως εν τέλει προτίμησε τη συμφωνία κορυφής με τη Γαλλίδα πολιτικό. Έτσι, η νέα ευρωκοινοβουλευτική ομάδα θα είναι η τρίτη δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου με 84 ευρωβουλευτές και επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, τον υποψήφιο πρωθυπουργό του κόμματος της Λεπέν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας. Στη νέα αυτή συμμαχία εντάχθηκε και το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου «Φωνή Λογικής», παρά την πολιτική εγγύτητα της κ. Λατινοπούλου με το πρότυπο της κυρίας Μελόνι. Στη συμμαχία της Μελόνι αντιθέτως παραμένει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με τους δύο ευρωβουλευτές του.
Πηγή: Πρώτο Θέμα