Διχασμός στην Ιερά Σύνοδο, λόγος για μονόπλευρες ευθύνες-Εκδίδεται το πόρισμα για μοναχούς, περιμένουν για Ησαΐα

Διχασμό στην Ιερά Σύνοδο έφερε το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ, αφού από την μια πλευρά είναι οι Μητροπολίτες που στηρίζουν τον Ησαΐα και ψηφίζουν υπέρ της καθαίρεσης των μοναχών, ωστόσο από την άλλη, είναι και αυτοί που θεωρούν πως η απόδοση ευθυνών θα πρέπει να είναι οριζόντια, χωρίς να βγαίνει από το κάδρο ο Μητροπολίτης Ταμασού, σε βάρος του οποίου έχουν διατυπωθεί σοβαρές καταγγελίες από τους εμπλεκόμενους μοναχούς.

Καταγγελίες, οι οποίες έφθασαν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε ξέσπασε το σκάνδαλο, ωστόσο στο επίκεντρο της Εκκλησιαστικής Ανακριτικής Επιτροπής τέθηκαν τα όσα προέκυψαν σε βάρος των μοναχών, με τους ισχυρισμούς σε βάρος του Μητροπολίτη Ταμασού να έρχονται σε δεύτερη μοίρα, εν αναμονή των ποινικών ανακρίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της Ανακριτικής Επιτροπής, που δείχνει την καθαίρεση των μοναχών, είναι θέμα χρόνου να παραδοθεί, ενώ ερωτηθείσα αρμόδια πηγή για το τι μέλλει γενέσθαι με τον Ησαΐα, ανέφερε πως σε ότι αφορά τις παραβιάσεις σε σχέση με τις κάμερες στην Μονή, δεν πρόκειται για εκκλησιαστικό ζήτημα. Ωστόσο, το θέμα, όπως ανέφερε η πηγή, είναι οι ισχυρισμοί αναφορικά με τα χρήματα που φέρεται να έλαβε από τον Αρχιμανδρίτη, για το οποίο αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας της Αστυνομίας, έπειτα από την οποία εάν προκύψουν ζητήματα, τότε θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες και από την Ιερά Σύνοδο.

Από όποια οπτική και αν το δει κανείς, αντιλαμβάνεται πως σε αυτή την υπόθεση έχουν ευθύνη άπαντες, ακόμα και η Ιερά Σύνοδος, δεδομένου πως τα όσα εκτυλίσσονταν στην Μονή δεν ήταν άγνωστα, αντιθέτως, υπήρχε υπερπροβολή και Μητροπολίτες είχαν εξαίρει το έργο των μοναχών, ενώ από την άλλη, ακόμα και εάν τα μεγάλα χρηματικά ποσά που διακινούνταν, έστω υπό μορφή δανεισμού - εάν επαληθευτεί αυτός ο ισχυρισμός - και πάλι εγείρουν ερωτήματα. Ερωτήματα τα οποία θα έπρεπε πρώτα να απαντηθούν από τον ίδιο τον Μητροπολίτη Ταμασού και ακολούθως από την Ιερά Σύνοδο, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη πως σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα αδικήματα σε βάρος των Αρχιμανδριτών που παραπέμφθηκαν σε δίκη, διαπράχθηκαν από το 2020 μέχρι το κλείσιμο της Μονής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το κατηγορητήριο σε βάρος των Αρχιμανδριτών, βασικός μάρτυρας ο Ησαΐας-Όσα τους καταλογίζονται

Συνεπώς, εύλογα διερωτάται κάποιος, γιατί δεν ήχησε νωρίτερα το καμπανάκι ως προς τα έσοδα της Μονής, ειδικότερα από την Μητρόπολη Ταμασού, που όπως ανέφερε, ενήργησε με τον τρόπο που ενήργησε καθώς είναι υπό την εποπτεία της το μοναστήρι, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση έχει αναπτυχθεί και παραφιλολογία. Παραφιλολογία η οποία αγγίζει ολόκληρο το θεσμό της Εκκλησίας και κατ΄ επέκταση και την Ιερά Σύνοδο, μέλη της οποίας θεωρούν πως είναι για αυτό το λόγο που θα πρέπει οι ευθύνες να αγγίζουν άπαντες, αφού λόγω αυτή της υπόθεσης έχει πληγεί το κύρος της Εκκλησίας.

Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που υπάρχουν εκατέρωθεν σοβαρές καταγγελίες, οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν σε όλα τα επίπεδα, αφού τα ζητήματα που προκύπτουν δεν αφορούν μόνο τον θεσμό της Εκκλησίας, αλλά την κοινωνία ευρύτερα.

Μέχρι στιγμής σε δίκη, αντιμέτωποι με 19 κατηγορίες, έχουν παραπεμφθεί οι δύο Αρχιμανδρίτες της Μονής, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν οι ποινικές διώξεις σε σχέση με τις κάμερες που είχαν τοποθετηθεί στο μοναστήρι και κατέγραφαν ήχο και εικόνα, με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να δείχνει παραβίασης.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή αστυνομικών στην επιχείρηση του Μητροπολίτη Ταμασού στην Μονή, δεν φαίνεται να προκύπτει οποιοδήποτε ζήτημα, αφού ήταν ενήμερη η ηγεσία της Αστυνομίας, ωστόσο σε ότι αφορά τον φάκελο με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα, όπου οι μοναχοί κατήγγειλαν απαγωγή, εκβιασμούς κτλ, έχει παραδοθεί στην Νομική Υπηρεσία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως προκύπτουν ζητήματα, ωστόσο ο τελευταίος λόγος είναι στον Γενικό Εισαγγελέα. Μέχρι στιγμής πάντως, η συγκεκριμένη πτυχή της υπόθεσης, φαίνεται να παραμένει κολλημένη και δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ουδέν μεμπτό έδειξε η έρευνα για τους αστυνομικούς στα τεκταινόμενα της Μονής-Επίκεινται οι διώξεις για τα CCTV

Υπενθυμίζεται, πως σε επιστολή που αποστάλθηκε στις 9 Μαρτίου στον Γενικό Εισαγγελέα, με κοινοποίηση σε Αρχηγό Αστυνομίας και Ιερά Σύνοδο, οι μοναχοί κατήγγειλαν παράνομες ανακρίσεις, κατάσχεση των κινητών τους και άλλα τεκμήρια από την Μονή, απαγωγή και εξαναγκασμό σε παραδοχές υπό το κράτος απειλών και τρομοκρατίας. Επίσης, κατήγγειλαν παράνομη παρακολούθηση μέσω των κλειστών κυκλωμάτων και διαρροή οπτικοακουστικού υλικού, ενώ μίλησαν για χρήματα που παρέδιδαν στον Μητροπολίτη Ταμασού.

«Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής σε τακτά χρονικά διαστήματα εκβιαστικώς απαιτούσε και παραλάμβανε από τον Ηγούμενο της Μονής σημαντικά χρηματικά ποσά από την περιουσία της Μονής, που ο Ηγούμενος του τα παρέδιδε μετρητά στα χέρια του στους χώρους της Μητρόπολης μέσα σε φακέλους ή σακούλες. Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης ήταν η εκβιαστική απαίτηση του Μητροπολίτη να του παραδοθούν, πριν από ένα χρόνο περίπου, από την περιουσία της Μονής €450.000 σε μετρητά για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας για την Αρχιεπισκοπή της Κύπρου, πράμα το οποίο ο Ηγούμενος της Μονής εκβιαστικώς υποχρεώθηκε να πράξει και έπραξε. Επισημαίνουμε εδώ, ότι προγενέστερα των πιο πάνω γεγονότων, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής απαίτησε από τον Ηγούμενο Νεκτάριο, όπως του καταβάλει επιπρόσθετα χρηματικά ποσά (μαύρα) και ένεκα της άρνησης του πελάτη μας να εισακούσει και/ή υποκύψει στην περαιτέρω εκβιαστική συμπεριφορά του Μητροπολίτη, αυτό φαίνεται να ήταν ο λόγος και αιτία για τις «καταγγελίες» του Μητροπολίτη σε βάρος των πελατών μας. Για όλα τα παραπάνω καταγγελλόμενα περιστατικά υπάρχουν έγγραφα και γραπτές και προφορικές μαρτυρίες που τα επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας».

Αν και οι πιο πάνω ισχυρισμοί που αφορούν χρήματα που παραδόθηκαν στον Ησαΐα, αλλά και σε σχέση με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της «επιχείρησης» στη Μονή, είχαν διατυπωθεί από τον περασμένο Μάρτιο, εντούτοις αναφορικά με τις 450 χιλιάδες, πρόσφατα η Αστυνομία ανακοίνωσε πως έχει συσταθεί ανακριτική ομάδα για διερεύνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο κάδρο της διερεύνησης οι ισχυρισμοί Νεκτάριου για €450.000 σε Ησαΐα-«Δεσπότη μου τα φάρμακα σου το συνθηματικό»

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος
Απορρίπτει τα περί στημένης διακοπής η Αστυνομία-«Δεν είναι θέμα αδυναμίας»
Απευθείας επίθεση Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ΚΟΠ-«Να σταματήσει να κρύβεται»