Πάγια πολιτική του ΥΠΑΝ η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας
15:29 - 08 Ιουλίου 2024
Η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί πάγια πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε όλες τις βαθμίδες, δήλωσε η αρμόδια Υπουργός, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, κατά την εκδήλωση για την απονομή βραβείων στους μαθητές και στις μαθήτριες, που διακρίθηκαν στους Διαγωνισμούς της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.
Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας αναφέρει πως η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο οίκημα της ΟΕΛΜΕΚ, όπου απονεμήθηκαν τα βραβεία για τα «50 χρόνια μετά η πατρίδα ακόμη πονά, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται», για «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική», για τον 20ο Διαγωνισμό Συγγραφής Δοκιμίου και τον 10ο Διαγωνισμό Διασκευής και Δραματοποίησης στίχων του Κ. Μόντη.
Σε χαιρετισμό της, η Υπουργός Παιδείας τόνισε πως αποτελεί πάγια πολιτική του Υπουργείου η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες, για να σημειώσει πως μέσα από την αυξημένη συμμετοχή, καθώς και την καινοτόμο και δημιουργική προσέγγιση των θεματικών των διαγωνισμών, διαφαίνεται η αποτελεσματική προώθηση των στόχων που έχει θέσει το Υπουργείο στα σχολεία.
Απευθυνόμενη, ιδιαιτέρως, στα παιδιά η Υπουργός Παιδείας εκδήλωσε τη συγκίνηση και τόνισε ιδιαίτερα πόσο υπερήφανη ένιωσε για τις δημιουργίες τους.
Η Πρόεδρος του Κοινωφελούς Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης», Ιλόνα Μιχαηλίδου Φωτιάδου, απηύθυνε τον δικό της χαιρετισμό στον οποίο υπογράμμισε τη στενή συνεργασία του Ιδρύματος με το Υπουργείο στην προσπάθεια για καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και ενίσχυση της κριτικής σκέψης των μαθητών.
Ως αθλοθέτης των Διαγωνισμών Συγγραφής Δοκιμίου και Δραματοποίησης στίχων του Κ. Μόντη, καθώς και του 1ου Παγκύπριου Διαγωνισμού «Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική», ευχαρίστησε τους μαθητές για το έντονο ενδιαφέρον και την ενεργό συμμετοχή τους στους πιο πάνω διαγωνισμούς, καθώς και τους εκπαιδευτικούς που τους ενέπνευσαν.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ και του ΣΕΚΦ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, αναφερόμενος στην σπουδαιότητα του έργου του Κ. Μόντη εξήρε τη διαχρονικότητα των στίχων του και την επίκαιρο νόημά τους στην σημερινή συγκυρία.
Τέλος, ο Υπεύθυνος – Γενικός Συντονιστής των Διαγωνισμών, Επιθεωρητής Φιλολογικών, Δρ. Σιμάκης Συμεού, επικεντρώθηκε στην ουσιαστική συμβολή της Ομάδας Αναλυτικού Προγράμματος Νεοελληνικής Γλώσσας στην οργανωτική επιτυχία των Διαγωνισμών, οι οποίοι ομολογουμένως άγγιξαν τη σκέψη και εμπότισαν τον συναισθηματικό λόγο των μαθητών.
Ως εκ τούτου, τους δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσουν με ποικίλους τρόπους τον προβληματισμό τους για τα συνεπακόλουθα της τραγωδίας του ΄74 και την πληγή που παραμένει ακόμη ανοιχτή εδώ και πενήντα χρόνια.
Πηγή: ΚΥΠΕ