Η θέση του Υπ. Υγείας για την επιστροφή καταδικασθέντα γιατρού-«Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΠΙΣ»
12:14 - 08 Ιουλίου 2024
Πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, κληθείς να σχολιάσει την επιστροφή στα καθήκοντά του, γιατρού που καταδικάστηκε για άσεμνη επίθεση.
Συγκεκριμένα, ο γιατρός που είχε καταδικαστεί σε τέσσερις μήνες φυλάκιση για άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας ασθενούς του επέστρεψε στα καθήκοντά του, καθώς εξέτισε την ποινή που του είχε επιβάλει το Δικαστήριο.
Σε δηλώσεις του, μετά από την επίσκεψη του στο Ιατρικό Κέντρο Νεφροντίδα στη Λευκωσία, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως «αυτή η διαδικασία βρίσκεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΙΣ, άρα πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει και η διαδικασία αυτή».
Όπως σημείωσε «αντίστοιχες διαδικασίες ακολουθούνται και σε άλλες χώρες του κόσμου».
Σε ό,τι αφορά στη νομοθετική ρύθμιση, ο κ. Δαμιανός είπε πως είναι κάτι το οποίο πρέπει να δουν σε συνεργασία με τον ΠΙΣ, έτσι ώστε να του δοθούν τα νομικά όπλα, πάντα στο πλαίσιο της ευρύτερης νομοθεσίας και των συνταγματικών προνοιών.
Επίσκεψη του στο Ιατρικό Κέντρο Νεφροντίδα
Αναφερόμενος στο Ιατρικό Κέντρο Νεφροντίδα, ο κ. Δαμιανός είπε πως το Υπουργείο του θα συνεχίσει να στηρίζει προσπάθειες που ενισχύουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και το σύστημα υγείας της Κύπρου.
«Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο Κέντρο, το οποίο στηρίζει τους συνανθρώπους μας με νεφρολογικά προβλήματα και λειτουργεί με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα φροντίδας που αξίζουν οι ασθενείς», είπε.
Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλη την ομάδα του Νεφρολογικού Κέντρου «Νεφροντίδα» για την αφοσίωση, τον επαγγελματισμό τους και τη σημαντική συνεισφορά τους στον τομέα της υγείας.
Ο Ιατρικός Διευθυντής του Κέντρου Νεφροντίδα, Κυριάκος Ιωάννου, είπε ότι οι ασθενείς στην Κύπρο που βρίσκονται σε τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας ανέρχονται περίπου στους 1.300 σε κρατικά νοσηλευτήρια και ιδιωτικές μονάδες.
Για το Κέντρο, είπε ότι δημιουργήθηκε στα πλαίσια του ΓεΣΥ και όλη η ομάδα προσπαθεί να δίνει τον καλύτερο της εαυτό και μια άλλη προοπτική στους ασθενείς.
Εκσυγχρονισμό νομοθεσίας για άσκηση ιατρικής μετά από καταδίκη ζητά η Ιατρική Ασπίδα
Σε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Ιατρική Ασπίδα αναφέρει ότι «αλγεινή εντύπωση προκαλεί στους πολίτες η επιστροφή του καταδικασθέντος για ποινικά αδικήματα» γιατρού στο ιατρείο του και στη συνέχιση της άσκηση των ιατρικών του καθηκόντων «ωσάν να μην υπήρξε ουδέν μεμπτό ή επιλήψιμο».
Επιτέλους, σημειώνεται, θα πρέπει να ληφθούν δυναμικά μέτρα από την Πολιτεία έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας όπως συμβαίνει στα πλείστα ευρωπαϊκά κράτη που σέβονται τους πολίτες τους.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας καλεί επίσης τη μεγάλη πλειοψηφία των εξαιρετικών ιατρών να αντιδράσει και να μη δέχεται πλέον να απαξιώνεται καθημερινά το ιατρικό λειτούργημα και να απαιτήσει ενώνοντας τη φωνή τους μαζί τους για μηδενική ανοχή σε τέτοια περιστατικά.
Ζητεί άμεση παρέμβαση ώστε να αντιμετωπιστεί όσον το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το τελευταίο γεγονός, ενώ σημειώνει ότι η πρόταση νόμου που κατατέθηκε για συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής από τους βουλευτές Μαρίνο Μουσιούττα και Χαράλαμπο Θεοπέμπτου πριν δύο χρόνια αποτελεί καλή αρχή για έναρξη του διαλόγου για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.
Πηγή: KΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ