Νικητής στις Γαλλικές Εκλογές ο Μελανσόν αλλά χωρίς την πλειοψηφία-Γρίφος η επόμενη μέρα, όλα τα σενάρια

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, αλλά όχι την πλειοψηφία. Ο ακροδεξιός σχηματισμός της Μαρίν Λεπέν που είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο και αναμενόταν να κάνει «περίπατο», συνετρίβη ουσιαστικά, καθώς περιορίστηκε στην τρίτη θέση, πίσω από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που αποτελείται από πέντε κόμματα του χώρου της αριστεράς και της οικολογίας, κατέλαβε στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση 182 έδρες, οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης θα είναι 162 και η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει 143 βουλευτές, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFM.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας επιβεβαίωσε τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, με ποσοστό συμμετοχής 66,63%.

Αυτό σημαίνει ότι κανένα κόμμα δεν έχει κερδίσει τις απαιτούμενες 289 από τις 577 έδρες που απαιτούνται για απόλυτη πλειοψηφία.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, η τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.

Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο.

Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου — όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί ήττα στις βουλευτικές εκλογές και να αναθέσει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο να σχηματίσει κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Ο πρωθυπουργός «πρέπει να φύγει» και «η αριστερή συμμαχία να κυβερνήσει», είπε.

«Ο λαός μας απέκλεισε ξεκάθαρα το χειρότερο», είπε ο Μελανσόν αναφερόμενος στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό που, αν και θεωρήθηκε αρχικά νικητής, βρέθηκε τελικά στην τρίτη θέση.

Ο γρίφος της επόμενης μέρας στη Γαλλία

Πολλά θα εξαρτηθούν από την ισορροπία δυνάμεων εντός του Νέου Λαϊκού Μετώπου, καθώς οι ομάδες που το απαρτίζουν περιλαμβάνουν από σοσιαλδημοκράτες μέχρι σκληροπυρηνικούς αντικαπιταλιστές. Ορισμένοι μετριοπαθείς σοσιαλιστές θα μπορούσαν να αποχωρήσουν και να ενταχθούν στην ομάδα του Μακρόν για να σχηματίσουν μια κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Εάν δεν συγκεντρωθεί μια λειτουργική πλειοψηφία, τότε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να ζητήσει από το μεγαλύτερο κόμμα να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, αλλά είναι απίθανο να επιβιώσει για πολύ.

Θα μπορούσε να προκληθεί αστάθεια, ιδίως καθώς ο πρόεδρος δεν μπορεί να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές για έναν ακόμη χρόνο.

Τα πιθανά σενάρια μετά τη νίκη της Αριστεράς

  • Σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο
  • Ακυβερνησία
  • Συγκρότηση νέου πλειοψηφικού κυβερνητικού συνασπισμού (αλλά ποιοι θα μετάσχουν σε αυτόν;)
  • Συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών/προσωπικοτήτων

Η πιθανότητα νέων εκλογών δεν υφίσταται καθώς σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορούν να στηθούν νέες κάλπες πριν παρέλθει ένας χρόνος. Έτσι, ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να πορευθεί ως έχει, στα τρία χρόνια που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Το χαστούκι του Μελανσόν στον Μακρόν

Η χθεσινή ομιλία του ηγέτη της αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, δείχνει το τί θα επακολουθήσει, καθώς όπως είπε, δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τον Μακρόν. «Εδώ και 7 χρόνια αγωνιστήκαμε ενάντια στην κυβέρνησή του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μελανσόν.

Για το ποιος θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, δεν υπάρχει προθεσμία για τον σχηματισμό της. Ενδέχεται να υπάρξουν εβδομάδες συζητήσεων με τον Μακρόν να αντιμετωπίζει την προοπτική να ηγηθεί της χώρας μαζί με έναν πρωθυπουργό που αντιτίθεται στις περισσότερες από τις πολιτικές του.

Η προσπάθεια δημιουργίας συνασπισμού θα είναι πολύ δύσκολη λόγω της έντονης πόλωσης της γαλλικής πολιτικής και η όποια συγκροτημένη πλειοψηφία κινδυνεύει να είναι ευάλωτη σε ψήφους δυσπιστίας που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε πτώση.

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται λοιπόν η Γαλλία καθώς σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που είναι πιο συνηθισμένες σε κυβερνήσεις συνασπισμού, δεν έχει παράδοση σε νομοθέτες από αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα που ενώνονται για να σχηματίσουν μια λειτουργική πλειοψηφία.

Πηγή: Πρώτο Θέμα / Iefimerida

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Διαδηλωτής επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί έξω από τον Λευκό Οίκο
Ο Τραμπ επέστρεψε στο Μπάτλερ τρεις μήνες μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας του-Στο πλευρό του ο Μασκ
Βομβαρδισμός του Ισραήλ σε τζαμί στη Λωρίδα της Γάζας-Πολλοί νεκροί και τραυματίες
Σαράντα χρόνια διένεξης Ισραήλ και Ιράν-O πόλεμος δια αντιπροσώπων που μετατράπηκε σε μετωπικό
BINTEO: Σφοδροί βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στα περίχωρα της Βηρυτού-Χτύπησαν τη μεγαλύτερη αποθήκη οπλισμού της Χεζμπολάχ
Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δηλώνει ότι έχουν χάσει επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν από την Παρασκευή
Σκληρή απάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί για το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ισραήλ
Οι Emirates Airlines στα ΗΑΕ απαγορεύουν βομβητές και φορητούς ασυρμάτους μετά τα χτυπήματα στον Λίβανο
Νεκρός και ο διάδοχος του Νασράλα μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό, λένε αραβικά ΜΜΕ
Το Κίεβο θα παρουσιάσει το «νικηφόρο σχέδιό» του σε συνάντηση στο Ράμστάιν