Ξεκαπνίζουν οι μαθητές με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στα σχολεία-Ζητούν επιβολή αυστηρών μέτρων οι γιατροί

Ως πολύ ανησυχητική χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις σχολικές μονάδες με την ανεξέλεγκτη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, ο ιατρικός κόσμος, ο οποίος την ώρα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, θέτει σειρά αυστηρών μέτρων ενώπιον των αρμοδίων, ώστε να μειωθεί το προβληματικό και βλαβερό φαινόμενο για την υγεία των ανήλικων, που έχει γίνει πλέον συνήθεια στα χείλη των μαθητών.

Παρατηρώντας την αυξητική τάση χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα από ανήλικους, οι γιατροί, εκτιμούν ότι θα υπάρξουν αλυσιδωτές συνέπειες στην υγεία των παιδιών, αφού τα συγκεκριμένα είδη ηλεκτρονικών τσιγάρων που βρίσκονται στην αγορά, δεν είναι τα κατάλληλα για να χρησιμοποιούνται από νεαρούς και γι’ αυτό τον λόγο προτείνουν μέτρα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, ούτως ώστε να μην φθάνουν τόσο εύκολα στα χέρια των μαθητών.

Το θέμα που έθιξε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ελπίδα και καθηγητής, δρ. Λοΐζος Λοΐζου, έχει ταρακουνήσει τους αρμόδιους, αφού τα στοιχεία που έχει ενώπιον του, είναι πέρα για πέρα ανησυχητικά. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον REPORTER, o Πρεσβευτής από τον ΠΟΥ, για τα παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία που έλαβε από την Παγκόσμια Οργάνωση Παιδογκολόγων, παρέθεσε τα μέτρα που θέτουν οι γιατροί ενώπιον του κράτους και χρήζουν άμεσης μελέτης και υλοποίησης τους.

Η πρώτη εισήγηση σύμφωνα με τον δρ. Λοΐζου, είναι να γίνεται έλεγχος στην παραγωγή και εισαγωγή ηλεκτρονικών τσιγάρων. «Δεύτερο, τα προϊόντα επιβάλλεται να έχουν σήμανση, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πόση νικοτίνη περιέχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ένας έφηβος σε μια ημέρα με κάποια pots, καταναλώνει έξι πακέτα ισοδύναμου τσιγάρου. Το τρίτο μέτρο, είναι κάτι που έχει εφαρμοστεί στην Αυστραλία και στην παρούσα φάση το προωθούν και στη Γαλλία, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ο έλεγχος της διάθεσής τους. Έγινε προσπάθεια να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή, κάτι που θα μειώσει φυσικά τον κίνδυνο για τα παιδιά».

Η εισήγηση της Επιτροπής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της American Hellenic Educational Progressive Association, είναι πως επιβάλλεται οι τέσσερις παράμετροι να ληφθούν υπόψη για την καταπολέμηση του φαινομένου. «Το πιο κύριο ζήτημα είναι αυτό της σήμανσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα για το τι περιέχουν, αλλά και ο τρόπος πώλησης τους, δηλαδή να γίνεται από φαρμακεία και με παρουσίαση ταυτότητας ή και ακόμη μόνο με ιατρική συνταγή και να μην μπορεί οποιοσδήποτε να τα αγοράζει», ανέφερε ο δρ. Λοΐζου.

Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση, διεξάγονται έρευνες για να εξαχθούν τα ακριβείς συμπεράσματα για την επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο, ωστόσο, οι γιατροί έχουν ενώπιον τους στοιχεία από καθηγητές, γονείς, οργανωμένα σύνολα. «Επιπλέον, έχουμε καταγράψει τα στοιχεία που επικρατούν παγκοσμίως και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Γαλλία και Αγγλία, όπου εκεί υπάρχουν προς το παρών επιδημιολογικά στοιχεία. Το γεγονός ότι υπάρχει μια μάστιγα και εξαπλώνεται, είναι κάτι που επιβεβαιώνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος πολλάκις έχει εκδώσει ανακοινώσεις για το προβληματικό φαινόμενο. Είναι γεγονός ότι, υπάρχει δραματική αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, από ανήλικους, παιδιά του Δημοτικού και ιδιαίτερα στη Μέση Εκπαίδευση».

Εάν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο βλαβερό από το κανονικό τσιγάρο, ο δρ. Λοΐζου, απάντησε ότι, «εκείνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει, είναι το κάθε είδος τσιγάρου, τι βλάβη προκαλεί. Καταρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι ηλεκτρονικό τσιγάρο, σημαίνει άτμισμα και κάθε μορφή καπνίσματος, που κάνει χρήση με ηλεκτρονική παροχή νικοτίνης δια μέσου συσκευής, η οποία θερμαίνει είτε φύλλα καπνού, είτε υγρό. Φυσικά, το ηλεκτρονικό τσιγάρο το οποίο έχει κάνει την εμφάνισή του από το 2004, έχει εξελιχθεί πάρα πολύ σήμερα, με αποτέλεσμα να έχουμε μικρές συσκευές μιας χρήσης, συσκευές μεγέθους USB, με φύλλα καπνού ή χωρίς, με υγρά τα οποία περιέχουν κάθε μορφής περιεχόμενο, τα οποία μάλιστα είναι και επαναφορτιζόμενα».

Αυτό που αναφέρεται λανθασμένα ωστόσο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Καθηγητή, είναι ότι το άτμισμα είναι καλό, γιατί αντικαθιστά μια βλαβερή συνήθεια, από μια λιγότερο βλαβερή συνήθεια. Ωστόσο, αυτό το πράγμα, όπως υπέδειξε ο Δρ. Λοΐζου, «ως γιατροί το αντικρούουμε, αφού είναι εντελώς λάθος, διότι δεν αντικαθιστάς κάτι βλαβερό με λιγότερο βλαβερό. Έχουμε φθάσει στο σημείο, να έχει αποενοχοποιηθεί η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί τόσο πολύ και με πολλά προϊόντα, τα οποία περιέχουν κάθε λογής ειδών ουσιών νικοτίνης, γεύσεις, αρώματα, φρουτώδη, γλυκά, μέχρι και κανναβοειδή και άλλα. Όλες οι συσκευές όμως έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Έχουν μια μπαταρία και ένα ειδικό μέταλλο το οποίο θερμαίνεται, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένα αεροζόλ, το οποίο εισπνέει ο χρήστης. Τα βαριά μέταλλα που απελευθερώνονται από το μέταλλο που θερμαίνεται, είναι τοξικά με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για πολλά συστήματα του ανθρωπίνου οργανισμού, ιδιαίτερα των παιδιών. Για παράδειγμα, υπάρχει κίνδυνος για τους πνεύμονες, επηρεασμό της καρδίας, επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί φλεγμονή».

Μάλιστα, ηχηρό παράδειγμα, φαίνεται να αποτελούν οι ΗΠΑ, όπου ο τζίρος το 2016 ήταν έξι δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σήμερα είναι στα δώδεκα δισεκατομμύρια, από την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων, κάτι που δείχνει την αλματώδης αύξηση στη χρήση τους. «Είναι τεράστια τα διακυβεύματα σε οικονομικό επίπεδο και δυστυχώς, ακόμη και οι νομοθεσίες δεν καταφέρνουν να ελέγξουν το φαινόμενο. Ως γιατροί όμως, έχουμε το χρέος να ενημερώνουμε τον κόσμο, τους πολίτες, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και βέβαια τους νομοθέτες και την Κυβέρνηση, για το τι πρέπει να κάνουν και ότι θα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό όπως ο καρκίνος, η μείωση των πνευματικών ικανοτήτων μέχρι και η μείωση του IQ», πρόσθεσε ο δρ. Λοΐζου.

Πάντως, όπως είναι κοινώς γνωστό, οι γιατροί συστήνουν σε μια έγκυο να μην καπνίζει, διότι πολύ απλά η νικοτίνη είναι τοξική για το έμβρυο. Έτσι, η νικοτίνη παραμένει τοξική καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του εγκεφάλου του παιδιού, αφού γίνεται μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καμπανάκι στη Βουλή για σοβαρές επιπτώσεις από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στα παιδιά

Δειτε Επισης

Δέσμευση Κύπρου για εφαρμογή δράσεων κατά κλιματικής κρίσης εξέφρασε η Υπ. Γεωργίας στην COP29
ΒΙΝΤΕΟ: Επιτυχημένη η διάσωση της νεογέννητης φώκιας «Παναγή»
Ισχυροί άνεμοι, βροχές και χιόνια στο μενού του καιρού-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Συντηρείται το κτήριο του Γενικού Χημείου μέχρι να βρεθεί εργολάβος για ανέγερση νέου
«Ήμουν 13 χρονών.... Είπαν μας να πηαίνεται θκυό θκυό μπροστά να σας παίζουμε, έτρεξα τζαι γλύτωσα»
Ξεκίνησε την ετοιμασία πρωτοκόλλου το Υπ. Υγείας για τη δομή αυτιστικών ατόμων στη Λεμεσό
Έξι χιλιάδες το μέτρο θα στοιχίσει το μισό έργο του δρόμου Πάφου με Πόλη-Πάνω από 100 εκ. το κόστος
Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα τα ανιχνευτικά προγράμματα ακοής
Ακύρωσε την κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου