Ξεπέρασαν τις 55,000 τα φωτοβολταϊκά, αγγίζουν τις 2,000 οι αιτήσεις μηνιαίως-Επί ποδός η ΑΗΚ για παρανομίες

Το φράγμα των 55,000 έσπασαν οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νοικοκυριά, με τις αιτήσεις των καταναλωτών να αγγίζουν τις 2,000 τον μήνα, ενώ την ίδια ώρα, η ΑΗΚ βρίσκεται επί ποδός για τις παρανομίες που σημειώνονται, καθώς όπως έχει διαφανεί επιτήδειοι επιχειρούν να ξεγελάσουν την Αρχή, εγκαθιστώντας περισσότερα πάνελ, για να αποκομίσουν περισσότερο όφελος στους λογαριασμούς τους.

Την ώρα που βρίσκονται σε ισχύ τα σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, η ΑΗΚ, έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις και να υπάρχει αναβρασμός ανάμεσα στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, «η Αρχή έχει μειώσει αισθητά τον χρόνο εξέτασης, υποβολής και διεκπεραίωσης των αιτήσεων, με αποτέλεσμα ο χρόνος για την επιθεώρηση της εγκατάστασης από την ημερομηνία υποβολής των σχεδίων των ηλεκτρολόγων του πελάτη, να είναι γύρω στις τρεις εβδομάδες κυρίως για τη Λευκωσία, ενώ για τις υπόλοιπες επαρχίες που είναι πιο μικρές, γίνεται μέσα σε διάστημα δυο εβδομάδων. Υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, τα οποία επιχειρούμε να τηρούμε κατά γράμμα».

Την ίδια ώρα, η Αρχή Ηλεκτρισμού, έχει μετακινήσει προσωπικό από άλλα τμήματα, για να χειρίζονται τις αιτήσεις των φωτοβολταϊκών και επιθεωρητές εγκαταστάσεων, οι οποίοι εργάζονται σε υπερωριακή βάση. Επιπρόσθετα, μετακινήθηκαν λειτουργοί της ΑΗΚ, που είχαν ήδη εμπειρία στις επιθεωρήσεις εγκαταστάσεων, στο τμήμα των επιθεωρήσεων και ενισχύθηκαν επίσης, συνεργεία σε όλες τις επαρχίες.

Όσο αφορά τις παρανομίες που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την κα. Παπαδοπούλου, «οι καταναλωτές, δεν μπορούν να ξεγελάσουν την ΑΗΚ με διάφορες πατέντες που κάνουν στα φωτοβολταϊκά, καθώς πρέπει να περάσουν από επιθεώρηση. Υπήρχε ένα ζήτημα στο παρελθόν, όπου μετά τους ελέγχους που κάναμε ως ΑΗΚ, οι καταναλωτές τοποθετούσαν περισσότερα πάνελ από αυτά που δικαιούνταν, με αποτέλεσμα να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους για να τα αφαιρούν, ή να τους διακόπτεται η παροχή ή και να τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο. Από την άλλη βέβαια, δεν είναι τόσο εύκολο βέβαια να εντοπιστούν οι παρανομούντες, καθώς δεν μπορούμε να εισέλθουμε σε οποιονδήποτε σπίτι και να βγούμε στην οροφή. Την ίδια ώρα όμως, οφείλουμε να ακολουθούμε το εκάστοτε σχέδιο, που εκδίδει το Υπουργείο Ενέργειας για τα φωτοβολταϊκά».

Η ΑΗΚ πάντως από την πλευρά της, έχει προχωρήσει σε ενημερώσει όλων των αρμόδιων φορέων, όπως και τον Σύνδεσμο Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων και το ΕΤΕΚ, ότι υπάρχουν παράνομα συνδεδεμένα συστήματα και πραγματοποιεί παράλληλα, δειγματοληπτικούς ελέγχους για να εντοπίσει τυχόν παρανομίες στο δίκτυο. «Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, είναι ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού, δεν ψάχνει τους απατεώνες, αλλά σκοπός είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αξιοπιστία του δικτύου μας και η ασφάλεια του προσωπικού μας, καθώς είναι επικίνδυνο για το προσωπικό να πραγματοποιεί εργασίες στο δίκτυο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει έλεγχος», πρόσθεσε η κα. Παπαδοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι ένας καταναλωτής έχει την ευχέρεια να εγκαταστήσει το φωτοβολταϊκό του σύστημα σε διαφορετικό χώρο, από αυτό της κατοικίας τους και να επωφελείται την ίδια ώρα από αυτό. Η συγκεκριμένη δυνατότητα, ονομάζεται ως μέθοδος Εικονικού Συμψηφισμού Μετρήσεων (Virtual Net Metering) και πρόκειται για καταναλωτές οι οποίοι δεν διαθέτουν στέγη ή τον κατάλληλο χώρο για να τα τοποθετήσουν στην κατοικία τους και τα βάζουν σε ένα οικόπεδο ή στην οροφή του σπιτιού των γονιών τους για παράδειγμα.

Αφού εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό σύστημα, τότε τοποθετείται ένας μετρητής και ταυτόχρονα ένας μετρητής στην κατοικία του καταναλωτή. Έτσι, σύμφωνα με την κα. Παπαδοπούλου, ο μετρητής στην κατοικία, μετρά την κατανάλωση και ο άλλος μετρητής που βρίσκεται στο φωτοβολταϊκό σύστημα, μετρά την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, για να βγει ο τελικός λογαριασμός στον καταναλωτή.

Δειτε Επισης

Καταγγέλλει παραπλανητικές προσφορές ο Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ζητά διαφάνεια και πριν από το e-kalathi
Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας
Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Στο Λιμάνι Λεμεσού ξανά το αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS–WASP
Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου
Δεν λέει να φθινοπωριάσει-Σταθερά στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Έφτασαν ακόμη 38 Κύπριοι από τη Βυρητό-Καλύφθηκε από τη ΚΔ το κόστος μετάβασης