Τα πρώτα ανεπίσημα exit poll για τη Γαλλία-Προηγείται η Λεπέν

Πρωτιά της Μαρίν Λεπέν, αλλά όχι κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δείχνουν τα πρώτα ανεπίσημα exit polls τα οποία μεταδίδουν βελγικά ΜΜΕ για τις γαλλικές εκλογές.

Η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν, με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις λαμβάνει 200 έδρες, μετέδωσε η βελγική La Libre.

Ακολουθεί το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 170 έδρες και το κόμμα Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν με 140 έδρες. Οι Ρεπουμπλικανοί και άλλα δεξιά κόμματα λαμβάνουν 60 έδρες.

Σύμφωα με exit poll της Ipsos, το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν αναμένεται να εξασφαλίσει 228 έδρες, ο αριστερός συνασπισμός 161 έδρες, το κόμμα του Μακρόν 124 έδρες και το γκωλικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών και άλλα δεξιά κόμματα λαμβάνουν 50 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν συμμαχήσει το κόμμα της Λεπέν με τους Ρεπουμπλικανούς και άλλα δεξιά κόμματα δεν φθάνουν στην απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που συνολικά είναι 577.

Με βάση τα ως άνω exit polls καμία παράταξη ή κόμμα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία.

Τα επίσημα exit polls αναμένονται στις 9 το βράδυ. Ως τότε θα παραμείνουν ανοιχτά τα εκλογικά τμήματα σε μεγάλες γαλλικές πόλεις. Αλλού τα τμήματα έχουν κλείσει και η καταμέτρηση έχει ξεκινήσει.

Αυτή την ώρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντάται με τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ στο προεδρικό μέγαρο Ελυζέ εν αναμονή της ανακοίνωσης των exit polls από τα γαλλικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου , «δεν υπάρχει σχέδιο σε αυτό το στάδιο» να κάνει δήλωση ο Μακρόν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β΄γύρου των βουλευτικών εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υψηλότερη η συμμετοχή στον β' γύρο των Γαλλικών εκλογών-Έφτασε στο 59,7%

Ιστορική προσέλευση στις γαλλικές εκλογές

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι συνέρρευσαν στις κάλπες για να ψηφίσουν σήμερα, Κυριακή στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που θα μπορούσαν να είναι από τις πιο σημαντικές στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα του στις ευρωεκλογές τις 9ης Ιουνίου, ενώ η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά θριάμβευσε στις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συμμετοχή στην ηπειρωτική Γαλλία εκτιμάται στο 65,5%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos Talan, σημαντικά υψηλότερη από το 47,5% που είχε καταγραφεί το 2022.

Πηγή: iefeimerida

Δειτε Επισης

BINTEO: Σφοδροί βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στα περίχωρα της Βηρυτού-Χτύπησαν τη μεγαλύτερη αποθήκη οπλισμού της Χεζμπολάχ
Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δηλώνει ότι έχουν χάσει επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν από την Παρασκευή
Σκληρή απάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί για το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ισραήλ
Οι Emirates Airlines στα ΗΑΕ απαγορεύουν βομβητές και φορητούς ασυρμάτους μετά τα χτυπήματα στον Λίβανο
Νεκρός και ο διάδοχος του Νασράλα μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό, λένε αραβικά ΜΜΕ
Το Κίεβο θα παρουσιάσει το «νικηφόρο σχέδιό» του σε συνάντηση στο Ράμστάιν
Ο Τραμπ επιστρέφει στον τόπο της απόπειρας δολοφονίας του παρέα με τον Έλον Μασκ
Η Χεζμπολάχ λέει ότι έπληξε με ρουκέτες ισραηλινή αεροπορική βάση κοντά στη Χάιφα
Το Ιράν προετοιμάζεται για την ισραηλινή επίθεση-«Απαγορευτικό» σε βομβητές και ασυρμάτους
Το σχέδιο Μπάιντεν για Λίβανο-Πώς θέλουν οι ΗΠΑ να «τελειώσουν» στρατιωτικά και πολιτικά τη Χεζμπολάχ