Καταστατικό συνέδριο στον ΔΗΣΥ ανακοίνωσε η Αννίτα-Ανέλαβε προσωπική ευθύνη και ζήτησε αυτοκριτική
12:05 - 06 Ιουλίου 2024
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ για αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Κατά την ομιλία της, η πρόεδρος του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου, έκανε τον δικό της απολογισμό, ανέλαβε προσωπική ευθύνη και ζήτησε αυτοκριτική. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε μία σειρά από ενέργειες που θα προωθήσει στον ΔΗΣΥ, για βελτίωση της λειτουργίας της παράταξης, κάποιες εκ των οποίων απαιτούν την πραγματοποίηση Καταστατικού Συνεδρίου, την πραγματοποίηση του οποίου τοποθέτησε πριν από το τέλος του χρόνου.
Αναφερόμενη στις διπλές εκλογές, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε πως ήταν «η πρώτη εκλογική δοκιμασία του Δημοκρατικού Συναγερμού μετά τις Προεδρικές Εκλογές και τους κινδύνους που προέκυψαν για την συνοχή και την προοπτική της περήφανης μας Παράταξης. Σε μια περίοδο όπου το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον ευνοούσε τον λαϊκισμό, την ενίσχυση της ακροδεξιάς και άλλων αντισυστημικών επιλογών. Και έχοντας επιπρόσθετα να αντιμετωπίσουμε και όσους – εντός ή εκτός κόμματος - συνεχίζουν να επενδύουν στη διάσπαση και την αποδυνάμωση του Δημοκρατικού Συναγερμού».
«Ωστόσο ποτέ μας δεν μάθαμε να θέτουμε τον πήχη χαμηλά για να τον περνάμε εύκολα. Κάθε εκλογική διαδικασία, αποτελεί για εμάς στον Δημοκρατικό Συναγερμό έναν Ιδεολογικό και Πολιτικό Αγώνα που θέλουμε να κερδίσουμε», τόνισε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναζητούν καλύτερη κομματική λειτουργία και νέο αντιπρόεδρο στον ΔΗΣΥ
Ανέφερε πως οι στόχοι που τέθηκαν προεκλογικά ήταν:
- Να παραμείνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το πλέον ευρωπαϊκό κόμμα, η πρώτη και πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη του τόπου και να διατηρήσει τις δύο έδρες που κατείχαμε στο Ευρωκοινοβούλιο.
- Να αντιμετωπίσουμε τη διάσταση της ανόδου των ακραίων πολιτικών επιλογών, που βλάπτουν και τη δημοκρατία και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η ΕΕ δημιουργήθηκε για να μην επιτρέψει ποτέ ξανά στη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό να καταστούν οι κυρίαρχες πολιτικές τάσεις στην Ευρώπη.
- Στις πρώτες εκλογές, μέσω των οποίων θα εκλέγονταν αυτοί που εφαρμόσουν τη μεγάλη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να συμβάλουμε στην επιτυχή της εφαρμογή μέσα από την ισχυρή αντιπροσώπευση του Δημοκρατικού Συναγερμού σε κάθε επίπεδο της ΤΑ.
«Αναμφίβολα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πέτυχαμε το σύνολο των στόχων που είχαμε θέσει. Αυτό που είναι όμως αδιαμφισβήτητο, είναι ότι η διπλή εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου, δεν αποτέλεσε εκλογική πανωλεθρία για τον ΔΗΣΥ. Όπως μερικοί προέβλεπαν, άλλοι ευελπιστούσαν και ορισμένοι εργάζονταν είτε φανερά είτε υπογείως, για να επιτύχουν την συντριβή του ΔΗΣΥ», υπέδειξε η Αννίτα Δημητρίου.
Εκλογικό αποτέλεσμα
«Στις Ευρωεκλογές που αντιπροσωπεύουν ένα κατεξοχήν πολιτικό διακύβευμα για τον τόπο, η Παράταξή μας επαναβεβαίωσε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο, αφού εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές και εξασφάλισε την πρώτη θέση με διαφορά από το δεύτερο ΑΚΕΛ. Το οποίο παρά τον λαϊκισμό και τις εύηχες – πλην ανεφάρμοστες - θέσεις που πρόταξε, περιορίστηκε στο 21,49% ενώ την ίδια ώρα απώλεσε τη μια εκ των δύο εδρών που παραδοσιακά εξασφάλιζε. Εάν μάλιστα αφαιρέσουμε από το εκλογικό σώμα τους Τ/κ που συμμετείχαν στις ευρωεκλογές αλλά δεν συμμετέχουν στον εκλογικό κατάλογο των Βουλευτικών Εκλογών, το πραγματικό ποσοστό της Παράταξης μας ανέρχεται στο 25.2% για το ΑΚΕΛ στο 20.5%», πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά βεβαίως και μας προβληματίζει η αριθμητική μείωση του ποσοστού της Παράταξης, σημείωσε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ. «Την ίδια όμως ώρα, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε ότι είμαστε το μοναδικό πολιτικό κόμμα – με εξαίρεση το ΕΛΑΜ – που αυξήσαμε τις ψήφους τις οποίες λάβαμε το 2019 από 81539 σε 91316 το 2024, λαμβάνοντας 9777 περισσότερες ψήφους. Εξίσου σημαντικό και παρακαταθήκη για το μέλλον, είναι το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ αύξησε τις ψήφους του σε όλες τις επαρχίες ενώ ήταν και πρώτο κόμμα σε όλες τις επαρχίες», είπε.
Εξέφρασε, παράλληλα, ανησυχία για την εξασφάλιση έδρας από το ΕΛΑΜ και για την αυξανόμενη τάση στήριξης αντισυστημικών επιλογών. «Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί. Διότι μια λανθασμένη ερμηνεία του φαινομένου αυτού θα οδηγήσει σε περαιτέρω απαξίωση των πολιτικών κομμάτων και της πολιτικής. Το φαινόμενο «Φειδία» δεν είναι αποτέλεσμα της αποπολιτικοποίησης των πολιτών, αλλά παράγωγο της
αποπολιτικοποίησης των πολιτικών κομμάτων και του πολιτικού λόγου. Όπως τουλάχιστον τον εκλαμβάνουν οι πολίτες», είπε η κ. Δημητρίου.
«Η απουσία συγκεκριμένων και διακριτών πολιτικών προτάσεων από τα πολιτικά κόμματα, ή, η οργανωτική και επικοινωνιακή μας αδυναμία να τις επικοινωνήσουμε ικανοποιητικά ώστε να γίνουν αντιληπτές, δεν βοηθά τους πολίτες να τις αξιολογήσουν επαρκώς και να εντοπίσουν – εάν υπάρχει – το πολιτικό διακύβευμα ανάμεσα τους. Ως εκ τούτου, η απουσία πολιτικού διακυβεύματος που να αξιολογείται ως σημαντικό για την προσωπική/ή την οικογενειακή/ή την εθνική ευημερία, ασφάλεια και μελλοντική προοπτική, ενισχύει μια ήδη παγιωμένη απογοήτευση της ευρύτερης κοινωνίας προς τα λεγόμενα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα και ενισχύει την απόφαση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας να τιμωρήσουν το πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε.
Διευκρίνισε, ταυτόχρονα, πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δημιουργεί στον ΔΗΣΥ αίσθημα εφησυχασμού, ενώ αντιθέτως «μας προβληματίζει η ανάδειξη μιας σειράς οργανωτικών, διοικητικών και πολιτικών αδυναμιών που έχουν συσσωρευθεί εδώ και χρόνια στο κόμμα», όπως παραδέχθηκε.
Σε ό,τι αφορά το σκέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο οποίο ο ΔΗΣΥ είχε σαφέστατα χειρότερη επίδοση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα υψηλόβαθμα αξιώματα, η κ. Δημητρίου ξεκάθαρα προσδιόρισε τη ρίζα του προβλήματος. «Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε, ήταν δυστυχώς οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και οι υπέρμετρες προσωπικές φιλοδοξίες. Οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις υποσκέλισαν τις καταστατικές διαδικασίες και το καλώς νοούμενο συμφέρον της παράταξης και οδήγησαν κάποιους σε αποστασία θέτοντας τον εαυτό τους απέναντι από την παράταξη. Αυτό που κατόρθωσαν ήταν να γίνουν το όχημα για να επικρατήσουν οι υποψήφιοι που στήριζε το ΑΚΕΛ», είπε.
«Επιπρόσθετα, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι υπήρξαν και περιπτώσεις όπου και χωρίς την κάθοδο των λεγόμενων ανταρτών, στελέχη του κόμματος, ακόμη – και λυπάμαι που το λέω – είτε μέλη επαρχιακών γραμματειών είτε και άλλοι κομματικοί αξιωματούχοι, υπέσκαπταν απροκάλυπτα τον υποψήφιο που στήριζε η Παράταξη και εργάζονταν για την εκλογή των υποψηφίων που στήριζε το ΑΚΕΛ», σημείωσε η κ. Δημητρίου.
«Δυστυχώς χάθηκαν σημαντικές εκλογικές μάχες εξαιτίας ανάλογων συμπεριφορών. Η επίκληση προσωπικών διαφορών, ή των όσων προηγήθηκαν των Προεδρικών Εκλογών και έφεραν την παράταξη μας στα πρόθυρα του διχασμού, όχι μόνο δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές αλλά θα πρέπει να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν θεσμικά. Και αυτό έχουμε πρόθεση να πράξουμε. Συντεταγμένα και στη βάση των καταστατικών μας διαδικασιών», τόνισε.
«Την ίδια ώρα θα πρέπει να έχουμε το πολιτικό θάρρος να παραδεχτούμε και ότι κάποιες εκ των επιλογών μας δεν ήταν οι καταλληλότερες και δεν αντανακλούσαν τις ανάγκες και τους προβληματισμούς των τοπικών κοινωνιών. Σε κάποιες εκ των περιπτώσεων οι προσωπικότητες που προκρίναμε ως καταλληλότερες, ακόμη και στελέχη της παράταξης, αρνήθηκαν την πρόσκληση μας να κατέλθουν υποψήφιοι. Ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις δεν ανιχνεύσαμε ορθά τα θέλω των τοπικών κοινωνιών. Κατά συνέπεια, ένας ακόμη τομέας όπου εντοπίζονται αδυναμίες, αφορά την επαρκή αλληλοεπικοινωνία και ανατροφοδότηση από τη βάση του κόμματος και ευρύτερα τις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε.
«Για τις αστοχίες αυτές υπάρχει και δική μας συλλογική ευθύνη ως ηγεσία. Και εγώ τη δική μου προσωπική ευθύνη, ως Πρόεδρος της Παράταξης, την αναλαμβάνω. Ελπίζω πως όλοι μας θα προβούμε στην αναγκαία αυτοκριτική. Από τα μέλη των τοπικών μας επιτροπών, μέχρι τους ανώτατους αξιωματούχους, ή και τα ιστορικά στελέχη της παράταξης μας. Και να αναλογιστούμε εάν πράξαμε ότι μπορούσαμε για να στηρίξουμε το Κόμμα και να ενισχύσουμε τη σημερινή ηγεσία της Παράταξης, ή, εάν λειτουργήσαμε με τρόπο που δεν πρόσθετε θετικά στη συλλογική προσπάθεια», τόνισε.
«Σε ότι με αφορά εμένα προσωπικά, δηλώνω ευθαρσώς ότι δεν θα επιτρέψω σε κανένα αίσθημα πικρίας να με αποπροσανατολίσει από τον στόχο που εξαρχής είχα θέσει. Που δεν είναι άλλος από την επανάκτηση του πρωταγωνιστικού ρόλου που πρέπει να έχει η Παράταξη μας στην πορεία και το μέλλον του τόπου μας, αλλά και η επούλωση κάθε πληγής που απειλεί την ενότητα του κόμματος», υπογράμμισε.
«Για αυτό και απευθύνω κάλεσμα σε κάθε φίλο, μέλος, στέλεχος, αξιωματούχο και ιστορικό στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σας θέλουμε δίπλα μας. Ούτε απέναντι μας, αλλά και ούτε τον ένα απέναντι στον άλλο. Μόνο έτσι θα μας στηρίξετε έμπρακτα», πρόσθεσε.
Διευκρίνισε, πάντως, πως σε ό,τι αφορά τα Δημοτικά Συμβούλια, σε Παγκύπριο Επίπεδο, από σύνολο 294,106 έγκυρων ψηφοδελτίων, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έλαβε 101,708 ψήφους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 34,58% και του εξασφαλίζει την πρώτη θέση με σημαντική διαφορά.
Διόρθωση αδυναμιών
«Στη βάση μιας ειλικρινούς αυτό-αξιολόγησης θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι εκλογές ανέδειξαν χρονίζουσες αδυναμίες και ελλείψεις. Αδυναμίες οργανωτικής φύσης που επεκτείνονται οριζόντια σε όλα τα τμήματα και επαρχίες του κόμματος, ελλείψεις διοικητικής φύσης στη δομή και τις διαδικασίες του κόμματος, αδυναμίες στην επαρκή και αποτελεσματική επικοινωνία των θέσεων μας είτε με τη βάση του κόμματος είτε ευρύτερα με την κοινωνία. Αλλά και ελλιπής πολιτική κατάρτιση των στελεχών ούτως ώστε να μπορούν να διατυπώνουν επαρκώς τις θέσεις μας και να απαντούν στους πολιτικούς μας αντιπάλους», σημείωσε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Υπενθύμισε ότι ανέλαβε την προεδρία του ΔΗΣΥ στη βάση συγκεκριμένου πολιτικού πλαισίου, -ου έθετε ως μέγιστη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ενότητας και την επούλωση των πληγών που άφησαν στην παράταξη οι τελευταίες Προεδρικές Εκλογές. Όπως επίσης και στη διασφάλιση του πρωταγωνιστικού ρόλου του ΔΗΣΥ. «Προτεραιότητα την οποία πιστεύω ακράδαντα ότι υπηρετώ από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου», σημείωσε.
«Και φυσικά, ανέπτυξα ένα συγκεκριμένο Πολιτικό Πλαίσιο για την Οργανωτική, Διοικητική και Πολιτική Ανασυγκρότηση της Παράταξης μας, το οποίο στόχευε στην αντιμετώπιση των περισσότερων από τις παθογένειες και αδυναμίες που ανέδειξαν οι εκλογές της 9ης Ιουνίου και τις οποίες από τότε διαβλέπαμε», πρόσθεσε.
Είχαμε προβλέψει ωστόσο ότι η προεκλογική περίοδος θα μας καθυστερούσε να υλοποιήσουμε το Πολιτικό μας Πρόγραμμα για Οργανωτική και Πολιτική Ανασυγκρότηση. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή είχα αναλάβει την ευθύνη για την υλοποίηση του εντός διετίας από την Ολοκλήρωση των Συνεδρίων του Κόμματος. Σήμερα, είπε, είναι η ώρα να σηκώσουν τα μανίκια. «Μέσα από συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες, για να εφαρμόσουμε το Σχέδιο Οργανωτικής, Διοικητικής και Πολιτικής Ανασυγκρότησης που ενέκρινε το σύνολο των μελών μας. Με στόχο να διορθώσουμε όλες τις αδυναμίες και ελλείψεις που έχουμε εντοπίσει και να κάνουμε ένα πραγματικό πολιτικό και οργανωτικό άλμα εκσυγχρονισμού. Για να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ακόμη μια κρίσιμη πολιτική μάχη για τον τόπο και την παράταξη μας, αυτή των Βουλευτικών Εκλογών», εξήγησε η κ. Δημητρίου.
Ακολούθως ανακοίνωσε ότι, στη βάση όλων όσων προανέφερε, θα προχωρήσουμε άμεσα:
- Στην επαναλειτουργία και αναβάθμιση της Σχολής Πολιτικής Επιμόρφωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η Σχολή Πολιτικής Επιμόρφωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, θα αποτελούν τον χώρο όπου οι πολιτικές μας, σε τακτική βάση θα δοκιμάζονται μέσα από τον διάλογο και θα εμπλουτίζονται, όχι μόνο ιδεολογικά αλλά και επιστημονικά. Θα αποτελεί ακόμη ένα πολύτιμο εργαλείο για ενίσχυση των οργανωτικών ικανοτήτων και την πολιτική κατάρτιση των στελεχών μας.
- Στην ενεργοποίηση του θεσμού του Συμβουλίου Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου το λεγόμενο, «Shadow cabinet». Ένας θεσμός που θα παρακολουθεί τις κυβερνητικές πολιτικές και θα προτείνει δράσεις και εισηγήσεις για βελτίωση ή αλλαγές.
- Στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας διαβούλευσης, ανοικτής σε όλα τα μέλη, για υποβολή εισηγήσεων και ανταλλαγή απόψεων.
- Την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογικές συνελεύσεις.
- Στην ενίσχυση και διεύρυνση των δομών του κόμματος με έμφαση στην οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και την παραγωγή πολιτικής με τρόπο που να αναβαθμίζεται ο ρόλος του Πολιτικού Γραφείου και των αντίστοιχων ομάδων πολιτικής και που θα θέτει το κόμμα σε διαρκή διάλογο με την βάση του.
- Η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος θα πρέπει να γίνει με οριζόντιο τρόπο, σε κάθε τμήμα και συνδεδεμένη με το κόμμα οργάνωση, αφού σε μεγάλη μερίδα στελεχών και αξιωματούχων του κόμματος και της νεολαίας διαπιστώνεται μια μεγάλη απώλεια τεχνογνωσίας, εμπειρίας και αντίληψης ως προς το τι είναι η οργανωτική λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος ή οργανισμού. Η κάθοδος ενός κόμματος όπως είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε πολιτειακές εκλογές σε Παγκύπριο επίπεδο, δεν μπορεί να περιορίζεται στην διάρκεια της εκάστοτε προεκλογικής περίοδού, αλλά αποτελεί μια συνεχή και προσεκτικά σχεδιασμένη διαδικασία επικοινωνίας, ενημέρωσης, αξιολόγησης και ανατροφοδότησης, στη βάση συγκεκριμένου πλάνου που συμβαδίζει, ενισχύει – και ενίοτε διορθώνει - τους στρατηγικούς, πολιτικούς και επικοινωνιακούς στόχους του κόμματος. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί και θα συζητηθεί συγκεκριμένος σχεδιασμός και πλάνο δράσεων για τον τομέα της οργανωτικής ανασυγκρότησης.
- Στη Διοικητική ανασυγκρότηση όλων των δομών του κόμματος προκειμένου με επάρκεια να μπορεί να υποστηρίζει την παράταξη στον αναβαθμισμένο ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει.
- Στη θεσμοθέτηση ενός διαρκούς διαλόγου του κόμματος με όλα τα τμήματα, επαρχιακά σώματα και ειδικότερα τις τοπικές επιτροπές, το πιο ζωντανό κύτταρο της δομής μας, όπως και των εκλελεγμένων μελών μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Στη Δημιουργία Γραφείου επαφής και αλληλεπίδρασης του κόμματος με την κοινωνία των πολιτών και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
- Στην ουσιαστική αξιοποίηση των εκατοντάδων στελεχών μας που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του κόμματος και το εκπροσώπησαν στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε έχουν εκλεγεί είτε όχι, μέσα από:
- Την αξιοποίηση των εκλεγέντων Κοινοταρχών που είναι μέλη του κόμματος στην ηγεσία των αντίστοιχων Τοπικών Επιτροπών του Κόμματος, είτε με την εκλογή τους ως Προέδροι των ΤΕΚ είτε ως εξ οφίκιο συμμετοχής τους ως Αναπληρωτές Προέδροι των ΤΕΚ.
- Αξιοποίηση των εκλεγέντων (αλλά και μη εκλεγέντων) κοινοτικών συμβούλων ως μέλη των αντίστοιχων Τ.Ε. του Κόμματος.
- Συμμετοχή των εκλεγέντων Περιφερειαρχών και Αντιδημάρχων που είναι μέλη του κόμματος ως μέλη του Πολιτικού Γραφείου αλλά και ως διορισμένα/εξ οφίκιο μέλη των αντίστοιχων Επαρχιακών Γραμματειών.
- Αξιοποίηση όλων των εκλεγέντων Δημοτικών Συμβούλων του Κόμματος αλλά και όλων των υποψήφιων του κόμματος που δεν εκλέγηκαν είτε Δήμαρχοι/Αντιδήμαρχοι/Δημοτικοί Σύμβουλοι μέσα από τη συμμετοχή τους στα τοπικά/επαρχιακά/κεντρικά σώματα του Κόμματος.
- Με πλήρη σεβασμό στην καλώς νοούμενη αυτονομία της περήφανης μας Νεολαίας, στην ουσιαστική συμβολή της Παράταξης προς την κατεύθυνση της οργανωτικής και πολιτικής ενίσχυσης της ΝΕΔΗΣΥ. Στόχος μας είναι η πλήρης λειτουργία όλων των σωμάτων και θεσμών της Νεολαίας μας, η ενίσχυση της πολιτικής της παρουσίας, η δημιουργική συμμετοχή της σε όλες τις δομές και τα συλλογικά σώματα του Κόμματος, όπως αυτά καθορίζονται καταστατικά, μέσα από την ενεργή συμμετοχή των εκπροσώπων της.
- Ενίσχυση της συνεργασίας της Νεολαίας και του Κόμματος με την Φοιτητική μας Παράταξη, την ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, που παραμένει το πλέον ενεργό και μάχιμο τμήμα της Παράταξης και συνεχίζει κάθε χρόνο να μας κάνει υπερήφανους με τις εντυπωσιακές νίκες που επιτυγχάνει σε όλους σχεδόν τους χώρους σπουδών.
- Θα επανέλθουμε με λεπτομέρεια στα θέματα που αφορούν τη Νεολαία, καθώς ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα που οφείλουμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός να κερδίσουμε κόντρα στην απαξίωση της Πολιτικής και την ανάδειξη αντισυστημικών τάσεων, είναι αυτό της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών που να επιτρέπουν τη μετάβαση και την ουσιαστική εμπλοκή των χιλιάδων μελών της Φοιτητικής μας Παράταξης και της Νεολαίας στα τοπικά, επαρχιακά και κεντρικά σώματα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι εποχές του κομματικού φανατισμού και των ιδεολογικών σημαιών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και ότι δεν αποτελούν κίνητρο για να εμπλακούν με τα κομματικά δρώμενα οι σημερινοί νέοι και νέες, ακόμη και αν δραστηριοποιούνταν πολιτικά στους χώρους σπουδών τους. Οφείλουμε να βρούμε τους τρόπους που θα κάνουν ελκυστική την εμπλοκή των νέων με την πολιτική και την Παράταξη μας. Να προσεγγίσουμε τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα τους, έτσι ώστε να νοιώθουν ότι αξίζει να αφιερώσουν χρόνο και ενέργεια για να ενταχθούν και να δραστηριοποιηθούν στις δομές της Παράταξης μας. Θα πρέπει να νιώθουν πραγματικά ευπρόσδεκτοι και συμμέτοχοι στις αποφάσεις των σωμάτων που συμμετέχουν. Όχι να αντιμετωπίζονται ως χειροκροτητές χωρίς άποψη οι οποίοι παραμερίζονται εάν επιχειρήσουν να ανελιχθούν πολιτικά στη δομή του σώματος που συμμετέχουν.
«Όλες οι εισηγήσεις και προτάσεις που έχω περιγράψει εκπηγάζουν από το Πολιτικό Πλαίσιο για την Οργανωτική, Διοικητική και Πολιτική Ανασυγκρότηση της Παράταξης, το οποίο συνόδευε την κατάθεση της υποψηφιότητάς μου για την Προεδρία του Κόμματος και το οποίο ενέκριναν τα μέλη της Παράταξης. Κάποιες εξ αυτών απαιτούν καταστατική ρύθμιση ενώ σίγουρα μέσα από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα προκύψουν εισηγήσεις και για επιπρόσθετες οργανωτικές, διοικητικές αλλά και πολιτικές δράσεις και αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν και να θεσμοθετηθούν μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες του κόμματος», ανέφερε η Αννίτα Δημητρίου.
Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε, «είναι πρόθεση μου να εισηγηθώ στο Πολιτικό Γραφείο την έναρξη της θεσμοθετημένης διαδικασίας του προσυνεδριακού διαλόγου, ο οποίος θα μας οδηγήσει στην πραγματοποίηση Καταστατικού Συνεδρίου πριν από την λήξη του τρέχοντος έτους και σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί σε επόμενη συνεδρία του ΠΓ».
«Σας ενημερώνω επίσης ότι θα προβώ στον διορισμό 5 Συμβούλων Προέδρου που θα συμμετέχουν στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, χωρίς δικαίωμα ψήφου, δυνάμει του άρθρου 16.7.13 του Καταστατικού του κόμματος. Πρόκειται για άτομα που θα εργαστούν σκληρά για την ανασυγκρότηση που έχω περιγράψει. Επιπρόσθετα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσω στην πλήρωση των θέσεων που προβλέπονται από τα συναφή άρθρα του Καταστατικού και αφορούν στα Μέλη του Νομικού Συμβουλίου, της Επιτροπής Δεοντολογίας και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας», πρόσθεσε.
«Και δεν έχω καμιά αμφιβολία, ότι σε αυτή την προσπάθεια θα δηλώσετε όλοι παρόντες. Διότι έτσι μάθαμε στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Να βάζουμε πάνω από όλα το καλό της Πατρίδας μας, που είναι αδιάρρηκτα συνυφασμένο με ένα ισχυρό και χρήσιμο Δημοκρατικό Συναγερμό», τόνισε.