Μέσα από την έκθεση Ολγκίν περνούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

Την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί όλων των ζητημάτων που αφορούν το Κυπριακό είχαν οι πολιτικοί αρχηγοί το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου. Παρά την ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε στη συνεδρία ξεκαθάρισε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και τι θα συμβεί με την αποστολή της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, καθώς η Κυβέρνηση δεν είναι ενήμερη για τις προθέσεις του Γενικού Γραμματέα.

Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική απεσταλμένη θα υποβάλει την έκθεση με τα όσα κατέγραψε τους τελευταίους έξι μήνες στην Κύπρο στον Αντόνιο Γκουτέρες την Τετάρτη, ενώ ακολούθως αναμένεται να προβεί και σε μια άτυπη ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ΓΓ θα κάνει την αξιολόγησή του και θα αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Ενδεχομένως κάποιες ενδείξεις να προκύψουν και από την συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κ. Ολγκίν άκουγε διαφορετικά πράγματα από τις δύο πλευρές το προηγούμενο διάστημα, με τις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς να εκφεύγουν συστηματικά από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και θα διαφανεί κατά πόσο εντόπισε επαρκές έδαφος, που να επιτρέπει να γίνουν κάποια επόμενα βήματα στη διαδικασία, ώστε τουλάχιστον να διατηρηθεί ζωντανή. Ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς δεν φαίνεται να υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία, πάντως, αν και ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο, σε μία προσπάθεια να δοθεί κάποια ώθηση στα πράγματα, ο κ. Γκουτέρες να συγκαλέσει κοινή συνάντηση κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες, στην οποία πιο δύσκολα θα μπορούσε να απορρίψει ο Ερσίν Τατάρ.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε τις αποφάσεις του ιδίου του ΓΓ των ΗΕ. Αφού παραλάβει την έκθεση της κας Ολγκίν θα ανακοινώσει τις προθέσεις του και για τα επόμενα βήματα όσον αφορά το Κυπριακό». Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης επανέλαβε ότι αναμένουμε μια έκθεση που να καταγράφει με αντικειμενικότητα τα γεγονότα και τα δεδομένα. Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι οι όροι εντολής της κ. Ολγκίν απορρέουν από τον ΓΓ του ΟΗΕ, του οποίου οι όροι απορρέουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, απαντώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη φημολογία περί ιδεών έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο, την οποία είχε προηγουμένως διαψεύσει και ο Πρόεδρος εντός του Εθνικού Συμβουλίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες. «Είναι με σαφήνεια που καταγράφεται σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα το ξεκάθαρο πλαίσιο, το συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», τόνισε.

Ο κ. Γκουτέρες αναμένεται να καταστήσει γνωστές τις προθέσεις του μετά την ενημέρωση από την προσωπική του απεσταλμένη. Όμως, ακόμα και αν δοθεί πράσινο φως για παράταση της αποστολής της ή για κάποιου είδους άλλη εξέλιξη, γίνεται κατανοητό πως αυτό δεν θα συνιστά αυτόματα έναρξη συνομιλιών, αφού είναι ξεκάθαρη η απόσταση σε αυτό τον τομέα. Ενόσω ο Ερσίν Τατάρ επιμένει να προβάλλει απαράδεκτες αξιώσεις ως προαπαιτούμενα για να καταδεχθεί να καθίσει στο τραπέζι, προφανώς και η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει, επειδή δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την ελληνική πλευρά να εκφύγει από το πλαίσιο και τις παραμέτρους των συνομιλιών ή να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια συνιστά πτυχή αναγνώρισης του ψευδοκράτους και αυτές ακριβώς είναι οι απαιτήσεις που διατυπώνει ο Τατάρ. Παρά ταύτα, ευχή και επιθυμία της Κυβέρνησης, την οποία συμμερίζονται και τα κόμματα, είναι να υπάρξει ανανέωση της αποστολής, ώστε να υπάρξει και συνέχιση της προσπάθειας.

Πάντως, ό,τι και αν περιλαμβάνει τελικά η έκθεση Ολγκίν, αυτό που δεν αναμένεται να περιέχει είναι ένα τυπικό blame game. Δηλαδή ακόμη και αν η διαπίστωση είναι πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περιθώριο να προχωρήσει η διαδικασία του Κυπριακού, δεν θεωρείται πιθανό να καταστεί ξεκάθαρο ότι αυτό είναι εξαιτίας της αντιπαραγωγικής στάσης της τουρκικής πλευράς.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτενής συζήτηση και για το ζήτημα του περιουσιακού, με τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, να απαντά στις ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών ως προς τους χειρισμούς που γίνονται για το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση κυνηγά σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, μια διαδικασία που απέφευγαν να κάνουν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, παρόλο που τα νομικά εργαλεία υπήρχαν. Οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν επί των νομικών διαδικασιών, καθώς και για την αποφασιστικότητα να συνεχιστούν οι προσπάθειες πρόκλησης προσωπικού κόστους στα άτομα που έχουν οικονομικό όφελος στα διάφορα στάδια της παράνομης πώλησης περιουσιών στα κατεχόμενα.

Εκτενής, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν και η συζήτηση για τα προσχέδια εκθέσεων για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές Υπηρεσίες, που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη. Η δυσαρέσκεια για την στάση και τις προσεγγίσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου, Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τις προβληματικές αναφορές στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν διάχυτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταβληθούν κάποιες προσπάθειες για αλλαγές, αλλά είναι ξεκάθαρο πως η όλη προσέγγιση του κ. Στιούαρτ είναι προβληματική, καθώς εξισώνει τον επιτιθέμενο με τον αμυνόμενο και μικροπαραβάσεις στην νεκρή ζώνη με σοβαρές στρατιωτικές παραβιάσεις, αμελεί να αναφερθεί σε κάποια σοβαρά ζητήματα και δεν ξεχωρίζει ενέργειες που γίνονται στο πλαίσιο της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων ενός νόμιμου κράτους από παράνομες ενέργειες ενός κατοχικού καθεστώτος.

Το πλέον απαράδεκτο, βέβαια, είναι ότι ασχολείται με το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Κάποιες από τις αναφορές είναι και παραπλανητικές. Για το ζήτημα αυτό, μάλιστα, υπήρξε και μια διαφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Στέφανο Στεφάνου, πριν από την έναρξη της συνεδρίας, αφού ο Στέφανος Στεφάνου κατηγόρησε τον Πρόεδρο ότι κατασκευάζει ειδήσεις για να τις κριτικάρει, με αφορμή τις πρόσφατες αντιπαραθέσεις για τη διαχείριση των μεταναστών που κατασκήνωσαν στην πράσινη γραμμή. Ο κ. Στεφάνου του είπε, μάλιστα, ότι αυτές τις πρακτικές τις έμαθε από τον Νίκο Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος απάντησε πως αυτά τα έμαθαν από το ΑΚΕΛ, θυμίζοντας του τις εποχές του Αλεξάντερ Ντάουνερ και μάλιστα ανέσυρε και δημοσίευμα του τότε καιρού. Πάντως τελικά οι δυο τους τα βρήκαν και, όπως διαβεβαίωσαν, δεν υπήρξε καμία ένταση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Ενημέρωση υπήρξε και από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή μας, με έμφαση στην ένταση που αναπτύσσεται μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιολογήθηκε η εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται, ενώ συζητήθηκε και η προετοιμασία της Κυπριακής Δημοκρατίας για το ενδεχόμενο επέκτασης της σύγκρουσης.

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΣ για οικονομική αυτονομία των δήμων-«Η κρατική χορηγία προβλέπει παραχώρηση 117 εκ.»
Συντονισμένες προσπάθειες Κυβέρνησης για ρήξη αδιεξόδου στο Κυπριακό-«Μοναδικός στόχος βιώσιμη λύση»
Κ. Λετυμπιώτης: Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια διάρρηξης του αδιεξόδου στο Κυπριακό
Β. Πάλμας: Υπενθύμιση του χρέους μας οι ηρωικές πράξεις των πεσόντων
Πλήρως ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τη διπλή αναβάθμιση-«Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία μας»
Ο Elon Musk θέλει τον Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου
«Για πρώτη φορά ολοκληρωμένη η στεγαστική πολιτική, δίνει λύσεις σε βασικά κεφάλαια»
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί