Εκπαιδεύτηκαν 150 γιατροί για αναγνώριση σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών-Εκκρεμούν άλλοι 50 για φέτος

Συνολικά διακόσιους επαγγελματίες υγείας, σε όλο το σύστημα υγείας, τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, έχει ως στόχο να εκπαιδεύει το Υπουργείο Υγείας, ώστε να είναι σε θέση τόσο οι γιατροί, οι παιδίατροι, όσο και το παραϊατρικό προσωπικό, να αναγνωρίζουν και να αναφέρουν περιπτώσεις κακοποίησης ή σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, στις αρμόδιες αρχές του κράτους, για προστασία των παιδιών.

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα του βουλευτή, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, σε σχέση με την εκπαίδευση των ιατρών για αναγνώριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ανέφερε ότι, η εκπαίδευση του ιατρικού, νοσηλευτικού, όπως Γενικής Νοσηλευτικής, Μαίες, Επισκέπτες/τριες Υγείας και Κλάδου Ψυχικής Υγείας και παραϊατρικού προσωπικού σε θέματα βίας και κακοποίησης, είναι διαχρονική και εντάσσεται στα πλαίσια των Στρατηγικών έναντι της Βίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο αρμόδιος υπουργός, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να εκπαιδεύονται ετήσια, γύρω στους διακόσιους επαγγελματίες υγείας, ενώ εξαίρεση υπήρξε κατά την περίοδο της πανδημίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Δαμιανού, για το 2024 έχουν εκπαιδευτεί μέχρι σήμερα 150 επαγγελματίες υγείας και έχει προγραμματιστεί η εκπαίδευση άλλων 50.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδεύσεις γίνονται σε συνεργασία με άλλους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς ή και Υπουργεία, ενώ οι θεματικές που περιλαμβάνονται στις εκπαιδεύσεις αφορούν μεταξύ άλλων, το Πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης, τους Κώδικες Δεοντολογίας, τα Δικαιώματα Παιδιού στον Τομέα της Υγείας, την αναγνώριση βίας, ενδοοικογενειακής βίας, χειρισμό και παραπομπή θυμάτων από επαγγελματίες υγείας, την ιατρική αξιολόγηση, τεκμηρίωση για βασανιστήρια-κακοποίηση, σωματική βία, το νομικό πλαίσιο κακοποίησης, όπως και το Trafficking in Human Beings.

Επιπρόσθετα, πέραν των πιο πάνω θεματικών που είναι στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας, σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, «γίνεται προσπάθεια για διαφώτιση των επαγγελματιών με την αποστολή Κατευθυντήριων Οδηγιών για την αναγνώριση θυμάτων βίας (μέσω του Προγράμματος WAKE, ΕΕ), καθώς και Πρωτοκόλλων αντιμετώπισης περιστατικών θυμάτων σεξουαλικής βίας».

Ταυτόχρονα, όπως υποδεικνύει στην απαντητική του επιστολή ο υπουργός Υγείας, «ειδικά για την κακοποίηση των παιδιών, στον προϋπολογισμό του 2025, του Συμβουλίου ‘Φωνή’ που είναι υπεύθυνο για την Εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, υπολογίστηκε ποσό ύψους €18.000, για διοργάνωση και υλοποίηση γενικής και ειδικής εκπαίδευσης Επαγγελματιών Υγείας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (Ψυχολόγοι/Ψυχίατροι/Γυναικολόγοι/Παιδοχειρουργοί/ΠΙ/Νοσηλευτές/Παιδίατροι κ.ά.) για 75 άτομα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας».

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Αναμένονται βροχές το απόγευμα
Διαφορετικές στάσεις από καθηγητές για το σχέδιο αξιολόγησης-Ζητά συνέχιση διαλόγου η ΠΟΕΔ
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 17ων IN Business Awards(pics)
17α IN Business Awards: Lifetime Achievement Award στους Σώτο, Σάββα, Αλέξανδρο και Άρη Ιακωβίδη
17α IN Business Awards: Βραβείο Editor’s Choice στον Invest Cyprus
17α IN Business Awards: Στον Δημήτρη Ζορπά το βραβείο Μάνατζερ (εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή)
17α IN Business Awards: Στην Exness το βραβείο εταιρικής βιωσιμότητας και υπευθυνότητας(ESG-ΕΚΕ)
17α IN Business Awards: Στην Zemco Group το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη γης-Κατασκευές»
17α IN Business Awards: Βραβείο στην XM-Best workplace/ εργοδότης προτίμησης
17α IN Business Awards: Στην Thanos Hotels & Resorts το βραβείο στην κατηγορία «Τουρισμός/Ψυχαγωγία/Εστίαση»