Αναζητούν καλύτερη κομματική λειτουργία και νέο αντιπρόεδρο στον ΔΗΣΥ

Σε διπλό συνέδριο, καταστατικού και εκλογικού χαρακτήρα, οδεύει ο ΔΗΣΥ. Κατά τη σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για αποτίμηση του αποτελέσματος, η παράταξη αναμένεται να λάβει αποφάσεις, ενώ σε επίπεδο ανώτερης ηγεσίας κρίνονται απαραίτητες συγκεκριμένες αλλαγές.

Μετά τις ομιλίες της προέδρου του κόμματος, Αννίτας Δημητρίου, του αναπληρωτή προέδρου (που είχε την ευθύνη των εκλογών) Ευθύμιου Δίπλαρου, καθώς και των συμβούλων του κόμματος, οι οποίοι θα αναλύσουν το αποτέλεσμα, τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου θα πάρουν τον λόγο, για να εκφράσουν τους δικούς τους προβληματισμούς τόσο σε ό,τι αφορά την πορεία του κόμματος, όσο και σε σχέση με το ευρύτερο πολιτικό κλίμα που δημιουργείται μετά την συλλογική ήττα του πολιτικού συστήματος και τις ανάγκες για εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στις νέες συνθήκες.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΗΣΥ κατάφερε να έρθει πρώτος στις Ευρωεκλογές, παρά την απώλεια ποσοστού, και να διατηρήσει δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, όμως, είχε μια κακή πορεία στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς πολλές από τις επιλογές του, κυρίως σε ό,τι αφορά τα υψηλόβαθμα αξιώματα μεγάλων Δήμων, δεν είχαν επιτυχή έκβαση. Σημειώνεται ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, ενδεχομένως οι επιλογές αυτές να έγιναν περισσότερο στο πλαίσιο της προσπάθειας για τήρηση εσωτερικών ισορροπιών, παρά γιατί όλοι πίστευαν πως οι άνθρωποι αυτοί ή οι συγκεκριμένες συνεργασίες ήταν οι καταλληλότερες και οι πιο αποδεκτές από τις τοπικές κοινωνίες.

Παρά το γεγονός πως στις Ευρωεκλογές σώθηκε η παρτίδα, καθώς ο ΔΗΣΥ κινήθηκε εντός στόχων, υπάρχουν επικρίσεις ότι στη μεγάλη εικόνα τα γεγονότα δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως νίκη, όπως αυτές που διατυπώθηκαν από τον βουλευτή Λευκωσίας του κόμματος, Δημήτρη Δημητρίου. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εκφράζεται από την ηγεσία η άποψη ότι δεν θα πρέπει να μηδενίζεται ούτε η επιτυχία της πρωτιάς, ούτε το γεγονός πως πλέον ο ΔΗΣΥ είναι το μόνο κόμμα με δύο ευρωβουλευτές αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα από τη στιγμή που προσπαθούσε έντονα να περάσει το μήνυμα για την ανάγκη μιας ισχυρής ευρωπαϊκής παρουσίας.

Τις προηγούμενες εβδομάδες η παράταξη είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και για τα δύο σκέλη της εκλογικής διαδικασίας σε επαρχιακό επίπεδο, καταγράφοντας τις δυσκολίες που υπήρξαν, τα παράπονα αλλά και εντοπίζοντας λανθασμένους χειρισμούς. Αυτά αναμένεται να αποτελέσουν στοιχεία της ανάλυσης, αλλά και έναυσμα για τις αλλαγές που θα προωθηθούν στο κόμμα, τόσο σε επίπεδο επικοινωνίας, όσο και σε επίπεδο καταστατικών ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα προβλήματα που εντοπίστηκε ήταν ότι πολλά υψηλόβαθμα στελέχη των επαρχιακών γραμματειών είναι και οι ίδιοι υποψήφιοι στις εκλογές, με φυσικό αποτέλεσμα να κάνουν προσωπικές προεκλογικές εκστρατείες, παρά να έχουν τον συντονιστικό ρόλο που απαιτείται για να τρέξουν οι εκλογές σε τοπικό επίπεδο. Για αυτό τον λόγο αναμένεται να προωθηθεί καταστατική αλλαγή που να θέτει όρια στη διεκδίκηση πολιτειακών αξιωμάτων από άτομα σε θέσεις κλειδιά στο κόμμα. Αντίστοιχος περιορισμός αναμένεται να τεθεί και για πρόσωπα που βρίσκονται στον έμμισθο μηχανισμό της παράταξης, τα οποία θεωρείται πως θα πρέπει να είναι αφοσιωμένα στην κομματική παρά στην προσωπική προσπάθεια σε περίοδο εκλογών. Αλλαγές ενδεχομένως να προκύψουν και σε ό,τι αφορά το όριο θητειών στο κόμμα. Πρόκειται για μια προηγούμενη καταστατική απόφαση που στην ουσία δεν εφαρμόστηκε ποτέ και ενδεχομένως να αποφασιστεί να εισαχθούν κάποιες εξαιρέσεις πριν την εφαρμογή της, όπως υπάρχουν σε κάποια άλλα κόμματα με όριο. Αναμένεται, επίσης, να υπάρξουν και άλλες εισηγήσεις που αφορούν την καλύτερη και ορθότερη λειτουργία του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό σκέλος, θα πρέπει να λυθεί μια πολύμηνη εκκρεμότητα, καθώς παραμένει κενή η θέση αντιπροέδρου την οποία κατείχε ο Μάριος Πελεκάνος. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πελεκάνος είχε έρθει πρώτος ανάμεσα στους υποψηφίους για την αντιπροεδρία στις εσωκομματικές εκλογές, ακολουθούμενος από τη Σάβια Ορφανίδου και τον Γιώργο Κάρουλλα, που επίσης αναδείχθηκαν αντιπρόεδροι. Ωστόσο, μετά την αποτυχία του να κερδίσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών στην κάλπη που είχε στηθεί παραιτήθηκε, με υπόνοιες προς την κατεύθυνση της Αννίτας Δημητρίου. Ακολούθως αποχώρησε και από το κόμμα και εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα εκτελεί και καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου του νέου του κόμματος.

Ο ΔΗΣΥ αποφάσισε να μην προβεί άμεσα σε ενέργειες αντικατάστασής του, λόγω των δύσκολων προεκλογικών ημερών που θα ακολουθούσαν, και να χειριστεί το θέμα μετά τις εκλογές. Ως εκ τούτου, ήρθε πλέον η ώρα να πραγματοποιηθεί η αναπληρωματική εκλογική διαδικασία και να αποκτήσει το κόμμα ξανά πλήρη ανώτατη ηγεσία. Ο φόβος που υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού όλων, βέβαια, είναι να μην οδηγήσουν αυτές οι εκλογές σε νέα κρούσματα εσωστρέφειας στο κόμμα, σε μία περίοδο που θεωρείται ιδανική για εξάλειψή της και αναμένεται να καταβληθούν προσπάθειες για να αποφευχθούν τέτοιου είδους προεκτάσεις. Αντιθέτως, στόχος είναι να ξανασυμπληρωθεί η ηγεσία της παράταξης, ώστε ο καθένας να μπορεί να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντά του.

Η σημασία που αποδίδεται από την ηγεσία στην ενότητα σε αυτή τη φάση ήταν σαφής και από την παρέμβαση που έκανε την Πέμπτη η πρόεδρος με αφορμή τα 48α γενέθλια του ΔΗΣΥ. Για να δώσει απαντήσεις και λύσεις το κόμμα, είπε, θα πρέπει να αφήσουν πίσω τις προσωπικές φιλοδοξίες και να επικεντρωθούν όλοι στη συλλογική αποστολή. Κάλεσε κάθε μέλος της παράταξης να σταθεί δίπλα στην ηγεσία, προκειμένου να εργαστούν προς όφελος του τόπου, τιμώντας την παρακαταθήκη. «Έξω από αυτή την αίθουσα δεν βρίσκονται τα ‘πολυτελή’ προβλήματα των πολιτικών, οι εγωισμοί, οι αντιπαραθέσεις και οι προσωπικές ατζέντες… Εκεί έξω βρίσκεται η κρίση της ιστορίας», υπέδειξε η κ. Δημητρίου, δίνοντας πρόσταγμα η παράταξη να προχωρήσει χωρίς πισωγυρίσματα.

Η κ. Δημητρίου επιθυμεί το κόμμα να κάνει τα επόμενα του βήματα ενωμένο, ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσει και τον αρχικό σχεδιασμό της ηγεσίας, για καλύτερη, αμφίδρομη και πιο δομημένη και τακτική επικοινωνία με τη βάση, λειτουργία της ακαδημίας πολιτικής επιμόρφωσης και άλλες δράσεις που στόχο έχουν την ενδυνάμωση της επικοινωνίας και τη στελέχωση. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται αναβάθμιση και των ομάδων πολιτικής παραγωγής, καθώς παρατηρήθηκε ότι κάποιες δουλεύουν σε καλύτερο επίπεδο από άλλες.

Όλες οι ιδέες που θα τεθούν στο Πολιτικό Γραφείο αλλά και σε μεταγενέστερα στάδια του προσυνεδριακού διαλόγου θα καταγραφούν από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί, έτσι ώστε το κόμμα να μπορέσει να βγει από αυτή τη διαδικασία πλήρως συμβατό με τις σύγχρονες ανάγκες που δημιουργούνται, αλλά και χωρίς να παλεύει πλέον με τους δαίμονές του.

Δειτε Επισης

Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες