Νέες περιπέτειες για το χαλλούμι-Εξετάζουν προσφυγή κατά της μεταβατικής περιόδου οι αιγοπροβατοτρόφοι

Σε νέες περιπέτειες φαίνεται ότι μπαίνει ο φάκελος «Χαλλούμι-ΠΟΠ», με την πρόθεση της Κυβέρνησης να ζητήσει επιπρόσθετη παράταση πέντε χρόνων, για το θέμα της ποσόστωσης, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αιγοπροβατοτρόφων, οι οποίοι ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά εναντίον της Κυβέρνησης, τόσο Κύπρο όσο και Ευρώπη. Στο μεταξύ, γίνονται σκέψεις για λήψη δυναμικών μέτρων διαμαρτυρίας, όπως είναι η μαζική εκδήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Το προηγούμενο διάστημα επικρατούσε ένας αναβρασμός ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, γύρω από το φάκελο «χαλλούμι», καθώς ο χρόνος για εφαρμογή του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή του χαλλουμιού πλησίαζε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς ωστόσο να βρεθεί η χρυσή τομή. Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν τη νέα χρονιά, ο σύνδεσμος τυροκόμων είχαν λάβει απόφαση να αποσυρθούν από το χαλλούμι-ΠΟΠ και να κλείσουν τα τυροκομεία, κάτι που τελικά δεν έγινε, αφού βρέθηκε μία προσωρινή λύση που τους ικανοποιούσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεταβατική περίοδος πέντε ετών από Κομισιόν για το χαλλούμι-Διαβούλευση πριν το νέο διάταγμα

Το σημείο διαφωνίας, που διαφάνηκε πως υπήρχε από νωρίς ήταν το ύψος της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος, αφού βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού, μέχρι τις 9 Ιουλίου έπρεπε να ανέλθει στο 51%. Από τη μία, ο σύνδεσμος των τυροκόμων εκφράζει την άποψη ότι δεν είναι εφικτό, εν μία νυχτί να γίνει αυτό, δεδομένου ότι δεν επαρκή η ποσότητα που υπάρχει στην αγορά και θα χαθούν αρκετά εκατομμύρια από τις εξαγωγές, ενώ θα κλείσουν και επιχειρήσεις και από την άλλη, η οργάνωση των αιγοπροβατοτρόφων διαμηνύει πως είναι κάτι που έπρεπε ήδη να εφαρμοστεί και η όποια παράταση θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα.

«Ακόμη να τελειώσει η διαβούλευση για την παράταση, αλλά εμείς διαφωνούμε. Όπως πληροφορούμαστε δεν υπάρχει ορίζοντας για την ποσόστωση, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που είναι δική μας απαίτηση. Πλέον, από πλευράς μας θα λάβουμε τα μέτρα μας, επειδή δεν ικανοποιούμαστε με τα όσα έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της οργάνωσης των αιγοπροβατοτρόφων, Σωτήρης Καδής.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει η οργάνωση των αιγοπροβατοτρόφων είναι και η προσφυγή στη δικαιοσύνη, κατά της Κυβέρνησης, για την απόφαση να ζητήσει επιπρόσθετη παράταση πέντε χρόνων στην εφαρμογή των προνοιών του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή υπάρχει η σκέψη να γίνει προσφυγή τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να μας εκμεταλλεύονται για πέντε χρόνια. Η μεταβατική περίοδος ήταν μία δική μας εισήγηση και θέλαμε να γίνει για να υπάρχει διευκόλυνση και όχι όπως σκοπεύει να την εφαρμόσει η Κυβέρνηση. Εμείς θα περιμένουμε την τελική απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας και στη συνέχεια θα λάβουμε τις αποφάσεις μας».

Ουσιαστικά, αυτό που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αιγοπροβατοτρόφων είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση ότι θα υπάρχει αύξηση του ποσοστού του αιγοπρόβειου γάλακτος κάθε χρόνο, μέχρι να υπάρχει η ανάλογη προσαρμογή το 2029, όταν θα λήξει και η μεταβατική περίοδος. Η εκτίμηση των αιγοπροβατοτρόφων είναι ότι ενδεχομένως να παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο, όπως συνέβη και τώρα, με τα σκαμπανεβάσματα στις ποσοστώσεις του γάλακτος.

«Έπρεπε η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της, ώστε να γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί στη μεταβατική περίοδο. Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο κάποιες γενικές και αόριστες τοποθετήσεις και θεωρούμε ότι υπάρχει και ο κίνδυνος για να χάσουμε το ΠΟΠ. Δεν έμειναν πολλές μέρες. Στις 9 Ιουλίου λήγει η μεταβατική περίοδος. Πρέπει η Κυβέρνηση να εκδώσει σχετικό διάταγμα για το θέμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σιγή ιχθύος για χαλλούμι, περιμένουν στο ακουστικό οι φορείς για την ποσόστωση-Εμμένουν οι αιγοπροβατοτρόφοι

Βγαίνουν στους δρόμους οι αιγοπροβατοτρόφοι

Σημειώνεται πως μέσα στα πλάνα της οργάνωση των αιγοπροβατοτρόφων είναι και η λήψη άλλων μέτρων, όπως η κινητοποίηση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, κάτι που είχαν κάνει και παλαιότερα, σε μία προσπάθεια να δείξουν την έντονη αντίδρασή τους για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, με την οργάνωση να περιμένει την τοποθέτηση της Κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με το πιστόλι στον κρόταφο για τις ποσοστώσεις στο χαλλούμι-Αδειάζει η κλεψύδρα, παραμένει το χάσμα

Δειτε Επισης

Δεν αλλάζει το νομοσχέδιο για Συνήγορο του Ασθενή το Υπ. Υγείας-Μπήκε στο τελικό στάδιο στη Βουλή
«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
Αποσύρθηκαν από την κυπριακή αγορά παιδικά προϊόντα
Εντός έξι μηνών ολοκληρώνονται οι προσφορές για το δρόμο Πάφου και Πόλης-Εκτιμήσεις για κόστος 90 εκ.
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας λόγω υπερπληρότητας και ελλείψεων
Τις προκλήσεις του επαγγέλματος ανέλυσε ο Υπ. Δικαιοσύνης σε νέους δικηγόρους
Ανατροπή με την συλλογική σύμβαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία- «Όχι» ΠΑΣΥΞΕ στην πρόταση Παναγιώτου
Δεν κάνουν πίσω ούτε ο ΟΚΥπΥ ούτε οι συντεχνίες-Ζήτησε νέα πρόταση για οικονομικά κριτήρια η Επ. Υγείας
Τραβά κόκκινη γραμμή η Μητρόπολη ΓΟΧ Κιτίου για μοναχούς Αββακούμ-Δεν προσχωρούν στους Παλαιοημερολογίτες
Άμεση ψήφιση νομοθεσίας για ξενόγλωσσα προπτυχιακά ζητούν Πρυτάνεις Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ