Αντίδραση Συνδέσμου Φυλακισμένων για την επιχείρηση στις Φυλακές-«Δεν επιτρέπεται έρευνα με γενική συγκατάθεση, παραβίαση δικαιωμάτων»

Αντιδράσεις προκάλεσε ανάμεσα σε κρατούμενους η επιχείρηση της Αστυνομίας σε συνεργασία με την Διεύθυνση των Φυλακών, κατά την οποία διενεργήθηκαν έρευνες στις Κεντρικές, στην σκιά της βομβιστικής επίθεσης σε όχημα αξιωματικού, έπειτα από τις οποίες εντοπίστηκαν πέντε κινητά και μικροποσότητες ναρκωτικών.

Από τη μια υπήρξε διαμαρτυρία για το γεγονός πως αστυνομικοί έφεραν για άλλη μια φορά κουκούλες, παρά τις αυστηρές υποδείξεις της Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ από την άλλη γίνεται λόγος για έρευνες στις Κεντρικές χωρίς την έκδοση σχετικών ενταλμάτων.

Τόσο σε αυτή την περίπτωση, όσο και σε προηγούμενες, με το ζήτημα πλέον να χειρίζονται δικηγόροι οι οποίοι ενδεχομένως να προβούν σε σχετικές καταγγελίες.

Σε ό,τι αφορά την νέα έρευνα, στην σκιά της βομβιστικής επίθεσης, αυτό που προκάλεσε την αντίδραση των κρατουμένων, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις γιουχάιζαν τα μέλη της Αστυνομίας, πέραν των πιο πάνω, όπως θέλησαν να μεταφέρουν δικηγόροι τους, είναι ότι έχουν διασυνδεθεί με την εγκληματική ενέργεια χωρίς να υπάρχει μαρτυρία που να τους εμπλέκει, ενώ θέλησαν να υποδείξουν πως, «ο εν λόγω αξιωματικός δεν είχε εμπλοκή στις έρευνες αλλά εργάζεται στο λογιστικό τμήμα των Φυλακών που δεν έχει να κάνει με τους κρατούμενους, ασχολείτο με προσφορές και στα μαγειρεία».

Από εκεί και πέρα, οι κρατούμενοι, μέσω του Συνδέσμου τους, αντιδρούν και για το γεγονός ότι παρέμειναν κλειστοί στα κελιά τους μέχρι να ερευνηθεί όλη η φυλακή, με τον δικηγόρο του Συνδέσμου Αλέξανδρου Κληρίδη, σε ανακοίνωση του να αναφέρει τα ακόλουθα:

«Ενημερωθήκαμε ότι μετά την βομβιστική επίθεση και βάσει «διερεύνησης» αυτής, η Αστυνομία διενήργησε έρευνα σε όλη την Φυλακή με πέραν από 50 αστυνομικούς, για την οποία διαδικασία υποχρεώθηκαν όλοι οι κρατούμενοι σε όλες τις πτέρυγες να παραμείνουν κλειστοί στα κελιά τους μέχρι την ολοκλήρωση της», αναφέρει ο δικηγόρος του Σύνδεσμου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων.

Παράλληλα προστίθεται πως, «σε περίπτωση που τα πιο πάνω ισχύουν τότε η εν λόγω ενέργεια της Αστυνομίας άμεσα χαρακτηρίζεται από εμάς ως δυσανάλογη και σε πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Να υπενθυμίσουμε με τον πλέον πιο αυστηρό τρόπο ότι οι κρατούμενοι διατηρούν και κατέχουν ακέραια όλα τους τα δικαιώματα πλην της ελευθερίας και συνεπώς οι αρμόδιες αρχές πρέπει να σέβονται τα υπόλοιπα δικαιώματα τους όπως το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή αλλά ακόμα και της κατοικίας αφού ένα κελί για ένα κρατούμενο είναι ο προσωπικός τόπος διαμονής του για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Όπως αναφέρεται επίσης, «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτρέπεται έρευνα σε κελί με γενική συγκατάθεση έρευνας της φυλακής ολόκληρης ή ακόμα και με ένταλμα έρευνας το οποίο να αναφέρεται και πάλι σε έρευνα ολόκληρης της φυλακής. Αποτέλεσμα της οποίας είναι να επηρεάζονται δικαιώματα ατόμων άμεσα και απόλυτα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε υποψία της Αστυνομίας και τυγχάνουν επέμβασης στα δικαιώματα τους εντελώς παράνομα.

Σημειώνεται πως πέραν των πιο πάνω, αυτό που μεταφέρουν δικηγόροι των κρατουμένων, είναι ότι ενδέχεται εντός του επόμενου διαστήματος να προβούν σε καταγγελία στην Επίτροπο Διοικήσεως αναφορικά με κατ’ ισχυρισμό εξευτελιστική συμπεριφορά από μέλος των Φυλακών σε βάρος των κρατουμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Βομβιστική επίθεση στην οικία που διέμενε ο 54χρονος που συνελήφθη για την απάτη Metamax
Καταπέλτης ο Αναστασιάδης κατά Αβέρωφ-«Δεν θέλω να ασχολούμαι με πικραμένους»
Ποινή φυλάκισης σε 39χρονο που έκαψε χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Πάφο
Γαλλικές πηγές υιοθετούν το τουρκικό αφήγημα-Η Le Figaro υποστηρίζει ότι υπάρχει «μυστική βάση της Μοσάντ» στην Κύπρο
«Ο Μακρόν είναι ένα υπέροχο μυαλό, αλλά αφήνει τη Γαλλία βαθιά διχασμένη»
Έκοβε σίδερα με σμυρίλιο και προκλήθηκε πυρκαγιά -Την έσβησε μόνος του, κατηγορήθηκε γραπτώς
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά στη Μακεδονίτισσα-Στο σημείο δυνάμεις πυρόσβεσης
Χειροπέδες σε 39χρονο για εμπρησμό αυτοκινήτου στη Λεμεσό
Επιβολή €1.000 τιμωρητικής αποζημίωσης από Ανώτατο σε υπόθεση δυσφήμισης
Στη φυλακή για έξι χρόνια 44χρονος, ένα για κάθε κιλό κάνναβης που βρέθηκε στην κατοχή του