Σε εξέλιξη στο Κρεμλίνο οι συνομιλίες Πούτιν-Όρμπαν

Σε εξέλιξη βρίσκονται στο Κρεμλίνο οι συνομιλίες του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν, ο οποίος πραγματοποιεί στη Μόσχα «επίσκεψη εργασίας», η οποία δεν είχε επισήμως προαναγγελθεί, προκαλώντας πολλές καταδικαστικές αντιδράσεις μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ.

«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή τη φορά ήρθατε όχι μόνο ως μακροχρόνιος εταίρος μας, αλλά και ως προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την οικοδόμηση των διμερών σχέσεων σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και, φυσικά, να μιλήσουμε για τις προοπτικές εξέλιξης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής κρίσης, εννοώ προς την ουκρανική κατεύθυνση», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισημαίνοντας αιχμηρώς το σημείο ακριβώς, που προκαλεί πολλά αρνητικά σχόλια, το γεγονός, δηλαδή, ότι η Ουγγαρία είναι για το β’ εξάμηνο του 2024 η προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ένωσης.

«Γνωρίζω ότι πολύ πρόσφατα, νομίζω στις 2 Ιουλίου, βρεθήκατε στο Κίεβο και ήρθατε εδώ για να συζητήσουμε όλες τις αποχρώσεις της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί στην ουκρανική κατεύθυνση. Είμαι στη διάθεσή σας», σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, θυμίζοντας ότι σε πρόσφατη ομιλία του στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών «εκτέθηκαν οι θέσεις μας για μια πιθανή ειρηνική διευθέτηση. Και φυσικά, είμαι έτοιμος να το συζητήσω μαζί σας, να μιλήσω για κάποιες από τις αποχρώσεις. Ελπίζω ότι θα μου καταστήσετε γνωστή τη δική σας θέση και τη θέση των Ευρωπαίων εταίρων».

Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε και στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας ότι «δυστυχώς, παρατηρείται μεγάλη μείωση του εμπορικού κύκλου εργασιών, 35 και πλέον τοις εκατό. Αλλά συνολικά, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να επεξεργαστούμε. Έχουμε μεγάλα έργα σε εξέλιξη».

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός σημείωσε στην αντιφώνησή του ότι η σημερινή «δεν είναι η πρώτη μας συνάντηση την τελευταία δεκαετία, είναι ήδη η ενδέκατη. Αλλά αυτή είναι πιο ξεχωριστή από τις προηγούμενες», καθώς «η Ουγγαρία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την 1η Ιουλίου. Πριν από την τελευταία μας συνάντηση, αυτή ήταν ακόμη πριν από τον πόλεμο, τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό ακριβώς είναι που διακρίνει αυτές τις δύο συναντήσεις μας».

Ο κ. Όρμπαν εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη του, που ακόμη και υπό τόσο δύσκολες συνθήκες συμφωνήσατε να με δεχτείτε. Πρέπει να σας πω ότι ο αριθμός των χωρών που μπορούν να μιλήσουν και με τις δύο πλευρές της σύγκρουσης μειώνεται ραγδαία», τονίζοντας ότι «σύντομα η Ουγγαρία θα είναι πιθανότατα η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που θα μπορεί να μιλάει με όλους. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω την ευκαιρία αυτή για να συζητήσω μαζί σας ορισμένα σημαντικά ζητήματα. Θα ήθελα επίσης να μάθω τη θέση σας σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα για την Ευρώπη».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι από ρωσικής πλευράς στη συνάντηση συμμετέχουν ο προεδρικός σύμβουλος επί διεθνών υποθέσεων Γιούρι Ουσακόφ, ο προεδρικός σύμβουλος Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας στις διαβουλεύσεις της Κωνσταντινούπολης την άνοιξη του 2022 και ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως είχε νωρίτερα γράψει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, ο κ. Όρμπαν συνοδεύεται στη Μόσχα από τον Υπουργό του των Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η επίσκεψη Όρμπαν είναι ουγγρική πρωτοβουλία, η οποία μάλιστα έγινε γνωστή στη ρωσική πλευρά μόλις προ διημέρου. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν διευρυμένες συνομιλίες με συμμετοχή των αντιπροσωπειών, αλλά και κατ’ ιδίαν.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δικάζεται ο ηγέτης αίρεσης στην Κένυα που ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων από 400 μελών της
Νέες κατοικίες υποσχέθηκε η Υπουργός Οικονομικών ΗΒ στην πρώτη ομιλία της
Εθελοντές και διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν επιζώντες στα χαλάσματα του νοσοκομείου Οχμαντίτ
Δημιουργήθηκε η πολιτική ομάδα «Πατριώτες για την Ευρώπη», με 84 μέλη από 12 χώρες
Δεν αποσύρεται από την κούρσα ο Μπάιντεν-Παραμένει υποψήφιος με στόχο να νικήσει τον Τραμπ
Ο ΟΗΕ καταδικάζει με ισχυρό τρόπο τα ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις
Τρία νεκρά παιδιά μέσα σε ενάμιση μήνα στην Ινδία από αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο
Τουλάχιστον 29 οι νεκροί αιπό ρωσική πυραυλική επίθεση σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας
Πάνω από 38 χιλιάδες Παλαιστίνιοι νεκροί από επιθέσεις Ισραήλ, στον δρόμο η βοήθεια
Εξελίξεις στη Γαλλία-Ο Μακρόν αποφάσισε να διατηρήσει τον Ατάλ στην Πρωθυπουργία