Το Κυπριακό στην τριμερή συνάντηση Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Πακιστάν

Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκε στην τριμερή συνάντηση Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν – Πακιστάν που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης του  Συμβουλίου των Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην Αστάνα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia μεταδίδει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ και ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαχμπάζ Σαρίφ συναντήθηκαν χθες στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, με την ευκαιρία του 24ου Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών της SCO και στην τριμερή σύνοδο συζητήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν και αξιολογήθηκαν περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα όπως "η Γάζα, η Κύπρος, το Κασμίρ και η ισλαμοφοβία".

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι στη σύνοδο κορυφής αποφασίστηκε να μεταφερθεί η διαδικασία της τριμερούς συνεργασίας, η οποία προηγουμένως πραγματοποιούσε συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κοινοβουλίων και Υπουργών Εξωτερικών, σε επίπεδο ηγετών και επιβεβαιώθηκε η ισχυρή βούληση για την ανάπτυξη των ευκαιριών συνεργασίας μεταξύ των τριών φιλικών και αδελφών χωρών.

«Συμφωνήθηκε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Πακιστάν θα συμβάλει στην ευημερία των λαών των τριών χωρών, καθώς και θα υπηρετήσει την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα». Στην ανακοίνωση τονίστηκε η υποστήριξη των τριών χωρών για την παροχή προτεραιότητας στην επίλυση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου μεταξύ των αρμόδιων χωρών με την τήρηση των αρχών του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την αναφορά ότι επαναβεβαιώθηκε η σημασία της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών για την καταπολέμηση των διακρατικών απειλών, ιδίως της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, και η κοινή αποφασιστικότητα στο θέμα αυτό. Αποφασίστηκε ότι οι επόμενες συναντήσεις της διαδικασίας τριμερούς συνεργασίας θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν το επόμενο διάστημα.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δύο οι εστίες στη Σαλαμιού-Ελεγχόμενη η πυρκαγιά, σε επιφυλακή οι δυνάμεις
Εκ πρώτης όψεως πειθαρχικές ευθύνες για την ολιγωρία της Αστυνομίας για τη γυναικοκτονία στην Πάφο
Έπεσε από τον πέμπτο όροφο και κατέληξε στον φωταγωγό-Επιχείρηση διάσωσης από την Πυροσβεστική
Άλλη μία σύλληψη για την έκρηξη στην καφετέρια-Ελεύθεροι οι δύο, υπό κράτηση άλλος ένας
Αυξάνονται οι συνοδοί στα σχολεία-Καθίσταται υποχρεωτική η επιμόρφωσή τους
Στο επίκεντρο των συζητήσεων στα κατεχόμενα οι συλλήψεις σφετεριστών-Ζητούν να ερευνηθεί η... Κυπριακή Δημοκρατία
Συνεχίζεται η κυβερνητική επιδότηση διδάκτρων και σίτισης-Θα ωφεληθούν μέχρι και 25.000 παιδιά
Σε κινητοποίηση επίγειες και εναέριες δυνάμεις για πυρκαγιά στην περιοχή Σαλαμιού
Παγίδες… θανάτου στους δρόμους κτυπούν καμπανάκι, μεταλλική σχάρα τρύπησε πόρτα οχήματος (vids&pics)
Έγιναν όλα τα διαβήματα για την παρουσία Ορμπάν στον ΟΤΚ-Εάν χρειαστεί θα γίνουν και άλλες ενέργειες