Συνάντηση Αλίεφ-Τατάρ στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ είχε στη Σούσα ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος βρίσκεται εκεί για να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚΠ).

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα του παράνομου «Μπαϊράκ» η συνάντηση έγινε στις 13.30 και ήταν τετ α τετ. Όπως αναφέρεται, ο κ. Τατάρ και η συνοδεία του έτυχαν στρατιωτικής υποδοχής «αρχηγού κράτους» στο αεροδρόμιο της Σούσα, ενώ η "σημαία" του ψευδοκράτους κυμάτιζε μεταξύ των χωρών – μελών του ΟΤΚ, που συμμετέχουν στην άτυπη σύνοδο.

Σημειώνεται ακόμα ότι ο κ. Τατάρ θα έχει εκεί «διμερείς επαφές», χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά με ποιους θα συναντηθεί, ενώ απόψε θα παρευρεθεί στο επίσημο δείπνο που ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, παραχωρεί προς τιμή των συμμετεχόντων στην άτυπη σύνοδο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΓΤΠ, η ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί μεταδίδει δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη στην εκπομπή ARB24 TV της τηλεόρασης του Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Τατάρ είπε πως «χωρίς την ειρηνευτική επιχείρηση (όπως ονομάζει την τουρκική εισβολή του 1974), δεν θα είχε απομείνει ούτε ένας Τουρκοκύπριος», και πως «ο όρκος της ένωσης εξακολουθεί να δίνεται στη βουλή της νότιας Κύπρου», κατά την έκφρασή του.

Πατρίδα, συνέχισε, δεν είναι μόνο η ξηρά αλλά και η θάλασσα. «Γι' αυτό έχουμε τώρα μια έννοια που ονομάζεται Γαλάζια Πατρίδα. Υπάρχει μια Γαλάζια Πατρίδα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Χαρακτηρίζοντας την εισβολή «ιστορικό βήμα» είπε: «Χωρίς την επιχείρηση, ο τουρκισμός στην Κύπρο θα μπορούσε να είχε εξαφανιστεί. Υπήρξαν ήδη πολλές επιθέσεις εναντίον Τουρκοκυπρίων στο παρελθόν και έχουμε χάσει πολλούς από τους ανθρώπους μας».

Ισχυρίστηκε επίσης πως από την «ειρηνευτική επιχείρηση στις 20 Ιουλίου η ειρήνη ήρθε στην Κύπρο» και πως «από εκείνη την ημέρα, κανενός η μύτη δεν έχει ματώσει και οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο λαών έχουν τερματιστεί».

Οι Ε/κ, είπε, πάντα προσπαθούσαν να παρασύρουν τους Τουρκοκύπριους σε μια συμφωνία υπό ομοσπονδιακή στέγη, αλλά η ομοσπονδιακή βάση είναι η ενιαία κυριαρχία. «Υπό την ενιαία κυριαρχία, η κατάσταση των Τούρκων στο βορρά είναι πάντα σε αβεβαιότητα. Για τον λόγο αυτό, η πολιτική των δύο κρατών είναι η πιο σωστή πολιτική», ανέφερε.

Υποστηρίζοντας ότι η «ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου είναι η βάση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε ότι ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στους στρατώνες του, δεν ενοχλεί κανέναν. «Ωστόσο, η ατζέντα της ελληνοκυπριακής πλευράς οφείλεται στις προσπάθειές της να συνδέσει την Κύπρο με την Ελλάδα. Επαναφέρουν συνεχώς αυτό το θέμα», είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος "να ενωθούν οι δύο λαοί", κατά την έκφρασή του, μετά το διάστημα και πως "η συνένωση των δύο λαών με αυτά τα αισθήματα μίσους μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικές συνέπειες". «Αν ο τουρκικός στρατός αποχωρήσει από το νησί, αρχίζει το πρόβλημα ασφάλειας. Οι Ελληνοκύπριοι ξοδεύουν 350-400 εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς κάθε χρόνο και συνεχίζουν να εξοπλίζονται», υποστήριξε.

Εξάλλου, η καθηγήτρια Αϊγκιούν Ατάρ, μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της Προεδρίας της Τουρκίας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Συνεργασίας και Αλληλεγγύης Φιλίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν (TADİV), δήλωσε ότι αναμένουν «σημαντικά νέα στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών για την ένταξη της 'τδβκ' στον Οργανισμό και την αναγνώρισή της από άλλα τουρκικά κράτη».

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόταση νόμου για κουμπί πανικού μετά τη γυναικοκτονία στην Πάφο
Ο Εισαγγελέας θα ελέγξει το Νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό των εξουσιών του-Ήγειρε θέμα στον Χαρτσιώτη η Ειρήνη
Συνεχίζεται η ετοιμασία του Κρατικού Προϋπολογισμού-«Έμφαση στην αναβίωση της μεσαίας τάξης»
Πρόεδρος: Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 θα είναι πλεονασματικός
Μήνυμα Αννίτας για ενδεχόμενη επιλογή Χάρη Γεωργιάδη για τη θέση Επιτρόπου-«Δεν αποτελεί casus belli»
Ο διαχωρισμός εξουσιών πίσω από τις λέξεις και το Δικαστήριο ως τελευταίο οχυρό
Ζητά και τα ρέστα ο Τατάρ-Επιτέθηκε σε Λευκωσία και Ε.Ε για την συμμετοχή του ψευδοκράτους στη σύνοδο ΟΤΚ
Εκδηλώσεις καταδίκης Πραξικοπήματος και Εισβολής στην Ελλάδα με τη συμμετοχή του ΥΠΕΣ-«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης»
ΓΓ ΑΚΕΛ: Να αναλάβουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες που να πείθουν τον διεθνή παράγοντα
Μπορέλ: H EE απορρίπτει προσπάθειες ΟΤΚ για νομιμοποίηση τ/κ αποσχιστικής οντότητας