Ενημέρωσε τους Αρχηγούς ο Πρόεδρος για το Κυπριακό-Επί τάπητος και το θέμα των σφετερισμών

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Κυπριακό, τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τόσο για τις καλές του υπηρεσίες, όσο και για την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς και για το θέμα του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε πως ήταν ένα Εθνικό Συμβούλιο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους παρόντες για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την τελευταία συνάντηση που είχε με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ στις Βρυξέλλες, αφού προηγήθηκαν οι δύο συναντήσεις στην Κύπρο, αλλά και για τη συνάντηση που είχε με τον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ στην Ιορδανία. Επιπρόσθετα, ο κ. Λετυμπιώτης επεσήμανε ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού για το διαρκή συντονισμό με την Ελληνική Κυβέρνηση όσο και με τον ευρωπαϊκή ένωση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο ότι η κα. Ολγκίν θα παραδώσει την έκθεσή της στον ΓΓ στις 10 Ιουλίου ενώ στις 11 Ιουλίου θα γίνει μία άτυπη ενημέρωση του ΣΑ του ΟΗΕ. Ο ΓΓ θα μελετήσει την έκθεση της ειδικής απεσταλμένης και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματά του. Εμείς για ακόμη μία φορά εκφράζουμε την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και θα συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, όπως κάναμε το προηγούμενο διάστημα με στόχο τη δημιουργία καλού κλίματος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Λετυμπιώτης πρόσθεσε πως «στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό για τις υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον σφετερισμό περιουσιών στα κατεχόμενα. Η ΚΔ δεν πολιτικοποιεί ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νομιμότητας και δικαιοσύνης. Λαμβάνονται κάποια μέτρα, μέτρα που ίσως να έπρεπε να ληφθούν εδώ και χρόνια, πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται».

Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, συνεχίζοντας, τόνισε ότι «έγινε συζήτηση και ενημέρωση επί των προσχεδίων των εκθέσεων του ΓΓ για τις καλές του υπηρεσίες, αλλά και για την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από το ΥΠΕΞ με τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων. Βλέπουμε ότι ακολουθείται η πάγια πρακτική των τελευταίων ετών, όπου βλέπουμε μια προσέγγιση των ίσων αποστάσεων και της αριθμητικής εξίσωσης. Εμείς διατηρούμε την ίδια πεποίθηση, όπως πράξαμε και δημόσια το προηγούμενο διάστημα, ως προς την αντικειμενικότητα που πρέπει να διέπει αυτές τις εκθέσεις και ως προς την παρουσίαση των δεδομένων, αλλά και των γεγονότων. Είναι κάτι, άλλωστε, στο οποίο είχε αναφερθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και επίσημα ως Κυπριακή Δημοκρατία πολλές φορές (έχουμε αναφερθεί)».

Ο κ. Λετυμπιώτης υπογράμμισε πως «εκείνο που επιθυμούμε να επαναλάβουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία είναι ότι λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα για προστασία των κυριαρχικών μας δικαιώματα των και της ασφάλειας μας. Άλλωστε σημειώνουμε ότι και σύμφωνα με το ψήφισμα 186 του 1964 που καθορίζει τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης, η αποστολή της δύναμης πρέπει να είναι προς όφελος της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανησυχεί η στρατιωτικοποίηση που βλέπουμε στις κατεχόμενες περιοχές, κάτι που εμπίπτει στους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης και να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη ότι εμείς βρισκόμαστε σε αμυντική θέση, ενώ η άλλη πλευρά βρίσκεται σε επιθετική διάταξη».

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου και από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως προς τις εξελίξεις και την κατάσταση στην περιοχή, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε επαφή με όλα τα κράτη της περιοχής ως αποτέλεσμα των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρούμε με τα κράτη της περιοχής και αυτό που εμείς θέλουμε δημόσια να επαναλάβουμε, όπως επαναλαμβάνουμε από την πρώτη στιγμή, είναι η πεποίθηση μας ότι πρέπει να αποφευχθεί η όποια περαιτέρω κλιμάκωση και ότι η ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης είναι προς όφελος και της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας να αποφευχθεί».

Ερωτηθείς αν τελικά η κα Ολγκίν παραμένει ή φεύγει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε τις αποφάσεις του ιδίου του ΓΓ των ΗΕ. Αφού παραλάβει την έκθεση της κας Ολγκίν θα ανακοινώσει τις προθέσεις του και για τα επόμενα βήματα όσον αφορά το Κυπριακό».

Ερωτηθείς αν στο Εθνικό Συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα των 28 παράτυπων μεταναστών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν κάτι το οποίο είχε συζητηθεί και δημόσια, ήταν κάτι που αναμενόταν να συζητηθεί και σήμερα ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου και αυτό είναι το σωστό. Ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου που εμείς αντιλαμβανόμαστε, και χαιρόμαστε να πούμε ότι με τον ίδιο τρόπο τον αντιλαμβάνεται και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, είναι πως πρόκειται για ένα θεσμό στον οποίο δεν γίνεται μόνο ενημέρωση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά γίνεται και μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων και αυτό συνέβη και σήμερα».

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε πως «επειδή είδα τις διευκρινιστικές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, αυτό ακριβώς συνέβη. Ήταν μια συζήτηση χωρίς καμία ένταση. Η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου διεξήχθη σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα και αποδεικνύεται η χρησιμότητα του θεσμού του Εθνικού Συμβουλίου, αποδεικνύεται η χρησιμότητα να γίνεται αυτή η ανταλλαγή απόψεων προς συντονισμό των επόμενων βημάτων, των επόμενων ενεργειών, γιατί αν είναι κάτι το οποίο πρέπει να υπογραμμίζουμε, αν είναι κάτι το οποίο πρέπει να διευκρινίζουμε και αν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας ικανοποιεί είναι ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένο, και αυτό πρέπει να μας ικανοποιεί, προς τη στήριξη των προσπαθειών της Κυβέρνησης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κυβέρνηση προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ήδη γνωστές, είτε αυτές αφορούν τα 14 μονομερή μέτρα που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας είτε αυτές αφορούν σε επίπεδο ΕΕ ως προς την πολύ εποικοδομητική στάση που η χώρα μας τήρησε στο ζήτημα των ευρωτουρκικών, μια στάση που χαιρετίζει η διεθνής κοινότητα, αλλά και που αποδεικνύει την εποικοδομητική, τη νηφάλια προσέγγιση που θα ακολουθήσουμε εάν αυτή, πάντοτε, διασυνδέεται με την πορεία στο Κυπριακό. Είναι αυτές τις πρωτοβουλίες που θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε, είναι και οι γραπτές προτάσεις, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφερθεί, που έχει δώσει στην κα Ολγκίν. Είναι οι δικές μας επιδιώξεις, οι δικές μας προσπάθειες που έχουν πετύχει τον διορισμό της κας Ολγκίν ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, αλλά και πολλές άλλες. Είναι εδώ που εντάσσεται, ακριβώς, η δική μας πεποίθηση ότι είναι μέσα από αυτή την ανάληψη πρωτοβουλιών που μπορεί να δημιουργηθεί το κατάλληλα θετικό κλίμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, φτάνει πάντοτε, όμως, αυτή η ειλικρινής πολιτική βούληση να επιδειχθεί και από την άλλη πλευρά».

Πρόσθεσε ότι «εμείς διαρκώς θα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Η δική μας βούληση, η ειλικρινής μας πρόθεση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι διεθνώς αποδεκτή και αναγνωρίζεται διεθνώς, γιατί υπάρχουν απτά παραδείγματα, τόσο διαχρονικά όσο και της Κυβέρνησης τους τελευταίους 16 μήνες, που αποδεικνύουν ότι συμβάλλουμε και θα συμβάλουμε θετικά με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο».

Σε ερώτηση για την έκθεση της κας Ολγκίν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς, όπως δηλώσαμε και για τις εκθέσεις του ΓΓ, είτε αυτές αφορούν τις καλές υπηρεσίες είτε την ειρηνευτική δύναμη, αυτό που αναμένουμε από κάθε έκθεση είναι αντικειμενικότητα, με αντικειμενικότητα να καταγράφονται και τα γεγονότα και τα δεδομένα. Την ίδια στιγμή, είναι δεδομένο ότι της κας Ολγκίν, ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ, οι όροι εντολής της απορρέουν από τον ΓΓ των ΗΕ, του οποίου οι όροι εντολής απορρέουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ. Και είναι με σαφήνεια που καταγράφεται σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα, το ξεκάθαρο πλαίσιο, το συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Εμείς επαναλαμβάνουμε διαρκώς, επίμονα, καθημερινά τη δική μας πρόθεση, τη δική μας ετοιμότητα να επανέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και κάθε αναφορά σε αυτή μας την πρόθεση τη θεωρούμε όχι μόνο θετική, αλλά και αυτονόητη». 

Αναφορικά με τη στιχομυθία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε πως «ήταν μία συζήτηση χωρίς καμία ένταση. Το Εθνικό Συμβούλιο είναι ένα εργαλείο που γίνεται ανταλλαγή απόψεων προς συντονισμό των επόμενων βημάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλληλοκατηγορίες Χριστοδουλίδη και Στεφάνου κατά την έναρξη του Εθνικού Συμβουλίου-Θυμήθηκαν τον Ντάουνερ

«Βρισκόμαστε σε κρισιμότατο σημείο»

Από πλευράς της, η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, σε δηλώσεις της, τόνισε πως «σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο, έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σωστά έγινε για τις εξελίξεις και τις ενέργειες που έχουν γίνει σε σχέση με το κυπριακό, ειδικά ενόψει της ολοκλήρωσης της διερευνητικής πρωτοβουλίας της κα. Ολγκίν και την ετοιμασία έκθεσης από αυτήν, όπως επίσης και των προσχεδίων εκθέσεων του Γ.Γ. για τις καλές υπηρεσίες και για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Η κα. Δημητρίου, συνεχίζοντας, επεσήμανε πως «φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε κρισιμότατο σημείο και η ανησυχία μας δεν παύει να είναι έντονη και βεβαίως έχει να κάνει με το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει αδιέξοδο, έχει να κάνει με την κατάσταση στη νεκρή ζώνη, έχει να κάνει με τους κινδύνους που δεν μπορούν να αγνοηθούν, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Τουρκία πάντα εκμεταλλεύεται τέτοιες περιόδους διαπραγματευτικού τέλματος, είτε για νέα τετελεσμένα, είτε για να διοχετεύσει ακόμη περισσότερο τη δική της ανεπαίσθητη ρητορική».

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε πως «η μόνη λύση στη βάση των ΟΗΕ και φυσικά αναφέρομαι στη ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, στο σημείο που διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά και συνδρομολόγηση συγκεκριμένων τιμήσεων σε διπλωματικό επίπεδο για αυτό τον στόχο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε κάποιες πρωτοβουλίες, εισηγήσεις και βήματα που μπορούν να γίνουν. Καταθέσαμε και θα καταθέσουμε και δικές μας πρωτοβουλίες γιατί χρειάζεται να υπάρξει ακριβώς σύγκλιση και εντατικοποίηση κινήσεων προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να χάνουμε περισσότερο χρόνο».

Σε ερώτηση αναφορικά με τις πρωτοβουλίες και ποιο θα αφορούν, η Αννίτα Δημητρίου υπογράμμισε πως «είναι όλα μαζί και σωστά ειπώθηκε προηγουμένως, ότι είναι η μεγάλη εικόνα αλλά και πώς το αντιμετωπίζουμε, όχι διαβάζοντας μονομερώς το κυπριακό, γιατί το κυπριακό έχει να κάνει και με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, έχει να κάνει και με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, έχει να κάνει με το τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή, έχει να κάνει με τα επόμενα βήματα. Δεν είναι απλά μια παράθεση των κινήσεων του Προέδρου, αλλά έχει γίνει μια ευρύτερη συζήτηση που άπτονται όλων αυτών των συνισταμένων που πρέπει να λάβουμε υπόψη για να δούμε πώς προχωράμε παρακάτω και εκεί μπορούμε να συνδράμουμε όλοι».

Κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσο έγιναν ασκήσεις επί χάρτου στο σενάριο να μην επεκταθεί το συμβόλαιο της κα. Ολγκίν, η Αννίτα Δημητρίου επεσήμανε πως «είναι και αυτό κάτι το οποίο θα κληθούμε να διαχειριστούμε σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι σημασία έχει και προς την κα. Ολγκίν να μεταφέρουμε ένα μήνυμα και προς τον ΟΗΕ, ότι η Κύπρος δεν τάσσεται απέναντι από τον ΟΗΕ, αντιθέτως, από την πρώτη στιγμή χαιρέτησε και θεωρεί πολύ σημαντική τη θέση της κα. Ολγκίν».

Αναφορικά με το θέμα των σφετερισμών, η κα. Δημητρίου σημείωσε πως συζητήθηκε το θέμα, ωστόσο δεν θέλησε να επεκταθεί, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα. «Τυγχάνει χειρισμού από μια ομάδα και τα βήματα είναι συγκεκριμένα και ορθά γιατί πρέπει να σταματήσει όλο αυτό που γίνεται και κυρίως πρέπει να υπάρξει ο ανάλογός αντίκτυπος στο εξωτερικό και να γνωρίζουν αυτοί που κάνουν αυτές τις πράξεις τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν».

Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ

Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, επεσήμανε πως «η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έγινε με φόντο το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό, που υπάρχει από το 2017 και λόγω των προσχεδίων των εκθέσεων που αφορούν στις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ, όσο και για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αναμένοντας την έκθεση της κας. Ολγκίν, που θα καταγράψει την κατάσταση στην Κύπρο, σε σχέση με τις προσπάθειές της για διερεύνηση της πιθανότητας να υπάρχει κοινό έδαφος, για πιθανότητα να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Συνεχίζοντας, ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως «έχοντας αυτό υπόψη, είναι γι’ αυτό που στην έκθεση για τις καλές υπηρεσίες του Γκουτέρες δεν καταγράφονται πολλά πράγματα. Είναι σαφές ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένει την έκθεση της κας. Ολγκίν. Περισσότερα πράγματα και κυρίως αιχμηρά καταγράφονται στην έκθεση για ανανέωση της θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Θα έλεγα ότι πολλά από τα πράγματα που υπάρχουν σε αυτή την έκθεση, είναι αντανάκλαση μίας κατάστασης που δημιουργείται με φόντο το αδιέξοδο στο Κυπριακό».

Είναι φανερό ότι αυτή η κατάσταση δεν βολεύει και δεν εξυπηρετεί τις προσπάθειες για επίλυη του Κυπριακού, πρόσθεσε ο γγ του ΑΚΕΛ. «Ενόψει των διάφορων γεγονότων που γίνονται και τοποθετήσεων που καταγράφονται, είναι σημαντικό εμείς να επικεντρωθούμε στην μεγάλη εικόνα, που είναι η ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δυναμική, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις δικές μας δυνάμεις και ρόλο, για να αρθεί το αδιέξοδο και να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν το 2017».

Το ΑΚΕΛ προτείνει τρία πράγματα, τόνισε ο κ. Στεφάνου. Συγκεκριμένα οι προτάσεις του ΑΚΕΛ είναι:

-Να παραμείνουμε συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα

Να είναι ξεκάθαρη η θέση μας αναφορικά με τη χρησιμοποίηση πλαισίου Γκουτέρες ως τη βάση για διαπραγμάτευση, όταν και αυτή ξεκινήσει και ασφαλώς διαφυλάσσοντας το διαπραγματευτικό κεκτημένο.

-Θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για διαμόρφωση μίας θετικής ατζέντας, στο επίκεντρο της οποίας να είναι οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, στη βάση πρότασης που κατέθεσε το ΑΚΕΛ το 2020. «Εκτιμούμε ότι οι ενεργειακές εξελίξεις ευρύτερα στον κόσμο και δηλώσεις που γίνονται από Τούρκους αξιωματούχους,, καθιστούν το θέμα ακόμη πιο επίκαιρο και χωρίς να έχουμε ξεπεράσει τις κόκκινές μας γραμμές, μπορούμε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε δυναμικές και κίνητρα που θα βοηθήσουν να οδηγήσουν την επιστροφή της Τουρκίας στο διαπραγματευτικό τραπέζι και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις να παγιώνουν τα κατοχικά τετελεσμένα και να οριστικοποιούν τη διχοτόμηση. Η παρέλευση του χρόνο χωρίς διαπραγμάτευση, αποδίδει σε βάρος των προοπτικών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο υπάρχει ενημέρωση για παράταση του συμβολαίου της κας. Ολγκίν, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ σημείωσε πως «σε λίγες ημέρες θα έχουμε την έκθεση της κας. Ολγκίν και εκεί θα ξέρουμε τις προθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ασφαλώς, θεωρώ ότι το θετικό σενάριο θα είναι ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να συνεχίσει την προσπάθεια και για να το κάνει αυτό, κατά συνέπεια, θα πρέπει να ανανεώσει το συμβόλαιο της κας. Ολγκίν. Όμως, εντός πολύ λίγων ημερών θα το γνωρίζουμε με ασφάλεια αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει τα χαρτιά του στους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Αναφορικά με τη στιχομυθία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως «δεν ήταν έντονη στιχομυθία, ήταν αναφορικά με τα ζητήματα που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες για δηλώσεις που έγιναν από μέρος του ΑΚΕΛ, για απαντήσεις που υπήρξαν από μέρος του Κυβερνητικού στρατοπέδου. Αυτό που ξεκαθαρίσαμε εμείς ήταν ότι οι όποιες απαντήσεις που παίρνουμε να είναι επί των δηλώσεων που κάνουμε και όχι οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να πω, για να μην δημιουργούνται και άλλες εντυπώσεις, στη συνεδρία υπήρχε ένα εποικοδομητικό κλίμα και η ατμόσφαιρα ήταν δημιουργική».

Ερωτηθείς κατά πόσο αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πιο κοντά στη διχοτόμηση, ο Στέφανος Στεφάνου επεσήμανε πως «ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για να οδηγηθούμε εκεί. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Φέτος ολοκληρώνονται πενήντα χρόνια από το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής και είναι γι’ αυτό που τονίζουμε ότι ως ΑΚΕΛ πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να κινήσουμε τα νήματα όσο μπορούμε, στη βάση όσων κατά καιρούς έχουν συμφωνηθεί».

«Κύπρος δεν μπορεί να προχωρήσει σε άλλους συμβιβασμούς η μονομερείς ενέργειες»

Η Κύπρος δεν μπορεί να προχωρήσει σε άλλους συμβιβασμούς ή μονομερείς ενέργειες για να επαναρχίσει ο οποιασδήποτε διάλογος, είπε την Παρασκευή ο Σωτήρης Ιωάννου, ο οποίος παρέστη στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου εκ μέρους του ΕΛΑΜ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι, η Κύπρος δεν μπορεί να προχωρήσει σε άλλους συμβιβασμούς η μονομερείς ενέργειες για να επαναρχίσει ο οποιασδήποτε διάλογος. «Αντιθέτως, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε αυτές τις απαραίτητες κινήσεις για να διεκδικήσουμε νέα στρατηγική, απεμπλοκή από την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, και την ανάδειξη του Κυπριακού ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα προσχέδια των εκθέσεων του ΓΓ ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την αποστολή Καλών Υπηρεσιών του στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου αναφέρει ότι «αναδεικνύεται ο ύποπτος ρόλος των εμπνευστών και η κάλυψη που παρέχει στην κατοχική Τουρκία, εξισώνοντας τον κατακτητή με τον κατακτημένο».

«Μέσα στην έκθεση καταγράφονται ασύστολα ψεύδη που θέλουν να πλήξουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ότι όμως δεν καταγράφεται η αλήθεια, δεν σημαίνει ότι αυτή δεν υπάρχει. Και η πιο μεγάλη πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία κατέχει το 37% των εδαφών μας και σήμερα διεκδικεί τον έλεγχο ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την αναφορά του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, αλλά και στην έκθεση αναφορικά με το μεταναστευτικό, είπε ο κ. Ιωάννου, ότι συμφωνεί το κόμμα του με την θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να δεχτεί τα άτομα τα οποία βρίσκονται στη νεκρή ζώνη. «Πολύ ορθά η Κυπριακή Δημοκρατία έκλεισε τις οδούς από τις οποίες ο τουρκικός στρατός έστελνε παράνομους μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές», είπε.

Σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό ζητά εκ νέου η ΕΔΕΚ

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, ο πρόεδρός της, Μαρίνος Σιζόπουλος, τόνισε πως «καταλήγουμε με επιφυλακτικότητα όσο αφορά τη τη θετική κατάληξη αυτής της προσπάθειας, λόγω ακριβώς της αρνητικής στάσης της Τουρκίας όσο και του κατοχικού καθεστώτος».

Είναι γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο που από την πλευρά της ΕΔΕΚ, πρόσθεσε ο κ. Σιζόπουλος «επαναφέρουμε για ακόμη μια φορά την εισήγηση μας για διεκδίκηση σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης για το κυπριακό υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του προβλήματος, δεδομένου ότι το κυπριακό δεν είναι μια διακοινοτική διευθέτηση, αλλά ένα διεθνές, εισβολής, παράνομης κατοχής και συνεχιζόμενου εποικισμού. Επίσης, όσο αφορά το προσχέδιο της έκθεσης του Γ.Γ., ουσιαστικά φαίνεται μέσα από την έκθεση ότι το κυπριακό οδηγείται σε μια επικίνδυνη διολίσθηση και υποβάθμισής του, σε ένα πιθανό θέμα μέτρων ανοικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και ίσως αποστάσεων μεταξύ των δυο πλευρών, με επίρριψη ευθυνών και στη δική μας πλευρά, ευθύνες τις οποίες δεν τις αναλογούμε».

Καταλήγοντας, ο Μαρίνος Σιζόπουλος επεσήμανε πως «την ίδια στιγμή σε ένα μεγάλο βαθμό εκτιμώ ότι καλύπτει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και για τη νεκρή ζώνη και για τον εποικισμό της Αμμοχώστου αλλά και για την όλη της στάση, καθώς επίσης και του κατοχικού καθεστώτος. Τέλος, θα ήθελα να επαναλάβω τη θέση μας για τον ύποπτο ρόλο που διαδραματίζει ο Στιουάρτ και εμείς από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε την ανάκληση του. θεωρούμε ότι η παρουσία του στην Κύπρο μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει».

«Θα είναι δυσάρεστη εξέλιξη να τερματιστεί η προσπάθεια και η αποστολή Ολγκίν»

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, σημείωσε πως «στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο, για τις επαφές που είχε με την κυρία Ολγκίν, όπως επίσης και χρήσιμες ενημερώσεις από διάφορες χώρες που ασχολούνται με το Κυπριακό, σε σχέση με την πορεία και πως προχωρούμε. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να πούμε τις απόψεις και τις θέσεις μας, ιδιαίτερα όσον αφορά στα προσχέδια των εκθέσεων για τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα αλλά και για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως επίσης, είχαμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε και κάποιες εκτιμήσεις».

Ο κ. Καρογιάν σημείωσε πως «θέση μας ως Δημοκρατικής Παράταξη, είναι ότι θα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη να τερματιστεί η προσπάθεια και η αποστολή της κας Ολγκίν σε ότι αφορά το Κυπριακό. Όλοι γνωρίζουμε και ξέρουμε ότι η τουρκική πλευρά δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αν λάβει κανείς υπόψη τα προσκόμματα και τις προϋποθέσεις που θέτουν για τα περίφημα 3 , όπως επίσης και για άλλες απαιτήσεις για να μπορούν να παρακαθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Συνεχίζοντας, ο Μάριος Καρογιάν υπογράμμισε πως θεωρεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας ήταν πολύ προσεκτικός σε ότι αφορά την δική του έκθεση για τις καλές υπηρεσίες, αναμένοντας φυσικά την έκθεση της κας Ολγκίν τις επόμενες μέρες και στο τέλος θα ξέρουμε και πως πια κατεύθυνση τα πράγματα θα οδηγηθούν.

«Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να πω ότι είμαστε σε μια δύσκολη φάση, τα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι δυνατά στην περιοχή μας, η Τουρκία δεν νιώθει να την ενοχλεί κανένας, δεν νιώθει να έχει πίεση και για αυτό το λόγο λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί. Η δική μας η πλευρά, έχει περάσει το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, όμως δεν νιώθω ότι η Τουρκία σε αυτή τη φάση και αυτή τη συγκυρία να συγκινείται και να θέλει να κάνει το οποιοδήποτε βήμα. Εδώ είναι ο ρόλος των ισχυρών παικτών, θα δούμε την έκβαση του ευρύτερου γεωπολιτικού παιχνιδιού, , θα δούμε την τι θα γίνει στην περιοχή , όπου πολλά είναι ρευστά, σε ότι αφορά το Ισραήλ, το Λίβανο, σε ότι αφορά τους Παλαιστινίους, σε ότι αφορά το Ιράν, σε ότι αφορά άλλες σημαντικές χώρες, γιατί είναι κινούμενη άμμος».

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ επεσήμανε, δε, ότι «γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται προσοχή, χρειάζεται σωστή ανάλυση των δεδομένων, χρειάζονται εκείνες οι κινήσεις στο παρασκήνιο, όπου θα δώσουν την ευκαιρία στην πλευρά μας να ενισχύσει τα όποια ερείσματα έχει ή να ενισχύσει το δικό της ρόλο.

Έχω πει μέσα στο Εθνικό Συμβούλιο ότι, αντί να εκτοξεύουμε πυρά ο ένας προς τον άλλο για το ποιος ευθύνεται για διάφορα πράγματα της τελευταίας περιόδου, είναι καλύτερα να επικεντρωθούμε στην ουσία. Εν τη σοφία μας να δούμε κινήσεις να στηρίξουμε την Κυβέρνηση όλοι μας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς κατευθύνσεις οι οποίες θα διαφυλάξουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και βεβαίως γιατί όχι με τη βοήθεια ισχυρών παικτών να αρθεί και το αδιέξοδο».

Καταλήγοντας, ο Μάριος Καρογιάν σημείωσε πως «ο Πρόεδρος μας έχει πει ότι οι συζητήσεις με την κα Ολγκίν ήταν τέτοιες οι οποίες να διευκολύνουν διαδικασίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, την ίδια ώρα όμως και η κα. Ολγκίν και όλοι γνωρίζουν ποιες είναι οι πάγιες θέσεις της Τουρκικής πλευράς των Τουρκοκυπρίων αλλά και της Τουρκίας με την προβολή των περιβόητων 3 Α όπως και άλλων απαιτήσεων, για να μπορέσει να επαναρχίσει ο διάλογος. Με τον Πρόεδρο είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε και σκέψεις σε ότι αφορά θέματα του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών, όπως και ζητήματα που αφορούν την νεκρή ζώνη όπως και ζητήματά που αφορούν την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας για να υπερασπιστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Η τουρκική πλευρά έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να εξαντληθεί το εξάμηνο»

Ο αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Κυριάκος Τσιμίλλης, στις δηλώσεις του, σημείωσε πως έγινε μία αρκετά περιεκτική ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και συναφή θέματα και ακολούθησε μία δημιουργική συζήτηση με την κατάθεση εισηγήσεων από κόμματα.

«Η σημερινή συγκυρία σηματοδοτείται από τη λήξη της αρχικής αποστολής της κας. Ολγκίν αλλά και τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων του ΓΓ, άλλη μία έκθεση θα προκύψει και από την κα. Ολγκίν στο τέλος της εξάμηνης αποστολής της. Η τουρκική πλευρά έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να εξαντληθεί το εξάμηνο, που από την αρχή επικαλείτο ότι ήταν οριστικό και δεν θα υπήρχε παράταση, επομένως η προσδοκία μίας παράτασης της αποστολής της κας. Ολγκίν δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και μία αισιόδοξη προοπτική αν δεν αλλάξουν κάποιοι βασικοί παράγοντες. Όμως, αυτή τη στιγμή, θα έχουμε μία συνέχεια της προσδοκίας».

Ο κ. Τσιμίλλης πρόσθεσε πως «όσον αφορά στις προκαταρτικές εκθέσεις του ΓΓΕ μπορούμε να πούμε ότι τηρούνται οι ίσες αποστάσεις, μόνο που αυτή τη φορά είναι πιο προκλητική η εξίσωση των άνισων, επειδή δεν μπορεί να μην γίνεται κουβέντα για τη δημογραφική αλλοίωση στα κατεχόμενα, επειδή είναι έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης του 1949. Δεν μπορεί να μην γίνεται κουβέντα για την εντεινόμενη στρατικοποίηση και να μετράμε τις «παραβιάσεις» μερικών Ε/κ αγροτών στη Νεκρή Ζώνη, με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και τι αυτό μπορεί να σημαίνει ύποπτα, με ολόκληρη την επίθεση που έγινε στις δυνάμεις των ΗΕ στην Πύλα. Σε αυτό το σημείο είμαστε προσεκτικοί, δεν θα τα βάλουμε με τον ΓΓ, όμως την ίδια ώρα δεν μπορούμε παρά να την υπομνήσουμε σε όποιο μέσο έχουμε για το αδόκιμο μία τέτοιας άδικης κατάθεσης».

Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων επεσήμανε πως «συζητήθηκε και το περιουσιακό στο Εθνικό και ήταν μετά από αίτημα του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων προς τον ΠτΔ. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το φαγοπότι με το σφετερισμό των Ε/κ περιουσιών πρέπει με κάποιο τρόπο να σταματήσει και να αναδειχθεί σαν μείζον πρόβλημα που διασαλεύει την εμπιστοσύνη των δύο κοινοτήτων και να διαφανεί ταυτόχρονα ότι δεν μπορούμε να συζητούμε και να ψάχνουμε μία διαδικασία επιστροφής σε ένα διάλογο, αλλά να συνεχίζεται ο σφετερισμός. Αυτά όλα που βλέπουμε από τα ΜΜΕ και μέσα από καταγγελίες Τ/κ από ξεπούλημα σε ξένους περιουσίες που δεν τους ανήκουν και με βάση το νόμο του 2006 και επισύρει επτά χρόνια φυλάκιση, είναι κάτι που εκφεύγει της νομικής οδού και είναι μείζον πολιτικό θέμα που πρέπει να αναδειχθεί εντονότερα».

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 θα είναι πλεονασματικός
Μήνυμα Αννίτας για ενδεχόμενη επιλογή Χάρη Γεωργιάδη για τη θέση Επιτρόπου-«Δεν αποτελεί casus belli»
Ο διαχωρισμός εξουσιών πίσω από τις λέξεις και το Δικαστήριο ως τελευταίο οχυρό
Ζητά και τα ρέστα ο Τατάρ-Επιτέθηκε σε Λευκωσία και Ε.Ε για την συμμετοχή του ψευδοκράτους στη σύνοδο ΟΤΚ
Εκδηλώσεις καταδίκης Πραξικοπήματος και Εισβολής στην Ελλάδα με τη συμμετοχή του ΥΠΕΣ-«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης»
ΓΓ ΑΚΕΛ: Να αναλάβουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες που να πείθουν τον διεθνή παράγοντα
Μπορέλ: H EE απορρίπτει προσπάθειες ΟΤΚ για νομιμοποίηση τ/κ αποσχιστικής οντότητας
Σε διαδικασία οργανωτικής ανάπτυξης το Volt μετά την πρώτη επαφή με την κάλπη
Θεσμοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου και ισότιμη εκπροσώπηση προωθείται στη Βουλή
Ανοιχτή επιστολή Ολγκίν ενόψει της έκθεσής της-Θα συνεχίσει να σκέφτεται εναλλακτικές, αποφασίζει ο ΓΓ