Ουδέν μεμπτό έδειξε η έρευνα για τους αστυνομικούς στα τεκταινόμενα της Μονής-Επίκεινται οι διώξεις για τα CCTV

Ακριβώς πέντε μήνες μετά που ξέσπασε το σκάνδαλο της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ που τάραξε τα νερά στην εκκλησία, ένα προς ένα κλείνουν τα κεφάλαια γύρω από την πολύκροτη υπόθεση που αναμφίβολα, με βάση τα όσα αποκαλύπτονται καθημερινά, δεν αφήνει αλώβητη καμία από της εμπλεκόμενες πλευρές.

Η οικονομική πτυχή της υπόθεσης πήρε πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης, με τους Αρχιμανδρίτες Νεκτάριο και Πορφύριο να προετοιμάζονται για την μακρά διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ενώ παράλληλα αναμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών σε σχέση με τα όσα καταλογίζουν στον Ησαΐα, περί καταβολής 450 χιλιάδων ευρών, τόσο για την προεκλογική του εκστρατεία, όσο και για ταξίδια και αγορά οχήματος.

Υπενθυμίζεται, αν και οι εν λόγω ισχυρισμοί διατυπώθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε ξέσπασε το σκάνδαλο, η Αστυνομία προχωρεί στην παρούσα φάση στην διερεύνηση των καταγγελιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο κάδρο της διερεύνησης οι ισχυρισμοί Νεκτάριου για €450.000 σε Ησαΐα-«Δεσπότη μου τα φάρμακα σου το συνθηματικό»

Ήδη η ανακριτική ομάδα που διερευνά τις καταγγελίες των μοναχών κατά του Μητροπολίτη για απαγωγή και εξαναγκασμό σε παραδοχή, έχει ολοκλήρωση τις έρευνες και πλέον μπαίνει στα βαθιά η διερεύνηση για τις €450.000, που ισχυρίζονται οι μοναχοί ότι δόθηκαν στον Ησαΐα.

Ανάμεσα στα πολλά ζητήματα που προέκυψαν σε αυτό το σκάνδαλο, είναι και οι αναφορές για εμπλοκή κουκουλοφόρων και αστυνομικών στην ισχυριζόμενη απαγωγή και ανάκριση των μοναχών. Η διερεύνηση αυτής της πτυχής, έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, δεν προκύπτει κάτι το μεμπτό σε ότι αφορά την εμπλοκή αστυνομικών.

Παράλληλα και ο φάκελος των ερευνών με τις καταγγελίες των μοναχών αναφορικά με την «επιχείρηση» του Ησαΐα στην Μονή, κατά την οποία είχαν κατασχεθεί διάφορα τεκμήρια, έχει συμπληρωθεί και διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος αφού τον μελετήσει θα αποφασίσει κατά πόσο δικαιολογούνται οι ποινικές διώξεις, ανεξαρτήτως των εισηγήσεων των ανακριτών.

Σε αυτό τον φάκελο, περιλαμβάνονται οι μαρτυρίες και οι ισχυρισμοί των μοναχών, καταθέσεις από πρόσωπα που ήταν παρών στην Μητρόπολη, καθώς και άλλα τεκμήρια, μεταξύ των οποίων βίντεο από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης. Για την εν λόγω υπόθεση δεν βγαίνουν προς τα έξω περισσότερες πληροφορίες, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από την διερεύνηση φαίνεται να προκύπτουν γκρίζα σημεία, για τα οποία θα κληθεί να αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το κατηγορητήριο σε βάρος των Αρχιμανδριτών, βασικός μάρτυρας ο Ησαΐας-Όσα τους καταλογίζονται

Υπενθυμίζεται πως, οι μοναχοί στην καταγγελία τους υποστήριξαν πως περίπου τριάντα άτομα που συνόδευαν τον Ησαΐα, τους έβαλαν δια της βίας στα κελιά τους και υπό απειλές τους ανάγκασαν να υπογράψουν ομολογίες, ενώ έκαναν λόγο και για βίντεο τα οποία πιστοποιούν τα λεγόμενα τους.

Παράλληλα, οι ανακριτική ομάδα που συστάθηκε για διερεύνηση των καταγγελιών του Νεκτάριου για τις €450.000, προχωρά με τη λήψη καταθέσεων από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Καταθέσεις θα ληφθούν και από το περιβάλλον της Μητρόπολης Ταμασού, ενώ θα γίνουν έρευνες και σε τραπεζικούς λογαριασμούς, παρά το γεγονός ότι όπως ισχυρίζεται η πλευρά του Αρχιμανδρίτη, αυτά τα χρήματα δόθηκαν αποσπασματικά προς τον Μητροπολίτη και κάποια εξ αυτών δόθηκαν σε μετρητά.

Επιπρόσθετα, ανάμεσα στα ανοικτά κεφάλαια είναι και οι διαπιστώσεις της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που υπέδειξε ποινικά αδικήματα αναφορικά με τη λειτουργία των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης που ήταν εγκατεστημένα στην Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ, τα οποία κατέγραφαν εικόνα αλλά και ήχο, ενώ ένα εξ αυτών ήταν στο γραφείο του Αρχιμανδρίτη όπου μεταξύ άλλων γίνονταν οι εξομολογήσεις πιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επίτροπος έδειξε ποινικά αδικήματα σε βάρος τριών προσώπων, τα οποία προέρχονται και από τα δύο στρατόπεδα. Τα ευρήματα της Επιτρόπου βρίσκονται ενώπιον της Αστυνομίας και δεν αποκλείεται πέραν από τα τρία πρόσωπα στα οποία καταλογίζονται ευθύνες από την Επίτροπο, να προκύψουν και άλλα. Πάντως, για την ώρα οι έρευνες της Αστυνομίας για αυτό το θέμα είναι σε εξέλιξη και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν, ωστόσο θεωρείται η δεδομένη η δίωξη των τριών προσώπων.

Πάντως όσον αφορά τις κάμερες καταγραφής ήχου και εικόνας, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται, δίνοντας εντελώς διαφορετικούς ισχυρισμούς.

Εξάλλου, σε ότι αφορά το Εκκλησιαστικό μέτωπο, πληροφορίες αναφέρουν πως το πόρισμα της Ανακριτικής Επιτροπής έχει συνταχθεί και αναμένεται πολύ σύντομα να παραδοθεί στο Συνοδικό Δικαστήριο, το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο για να συντάξει το κατηγορητήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναβλήθηκε για Σεπτέμβριο η διαδικασία για ακύρωση δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων των μοναχών

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από την οικία που διαμένει 51χρονη στην Πάφο
Πυκνή τροχαία κίνηση στους αυτοκινητόδρομους-Συστάσεις από την Αστυνομία
Όχημα κατέληξε σε χαντάκι στη Λεμεσό-Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για απεγκλωβισμό του οδηγού
Σε κινητοποίηση η Πυροσβεστική Υπηρεσία για πυρκαγιά σε συκαβαλότοπο στη Λεμεσό
Χειροπέδες σε 49χρονη για υποθέσεις σφετερισμού Ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα
Υπό έλεγχο φωτιά που ξέσπασε στην κοινότητα Ξυλοφάγου
Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στην Απαισιά-Επιχειρούν για τις τελικές κατασβέσεις οι δυνάμεις πυρόσβεσης
Υπό οκταήμερη κράτηση ο 30χρονος που έφθασε στην Κύπρο φορτωμένος ναρκωτικά
Τουρίστρια 18 ετών κατήγγειλε πως ενδεχομένως να έπεσε θύμα βιασμού στην Αγία Νάπα-Απορρίπτει ο συλληφθείς
Αυξήθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης για την πυρκαγιά στην Απαισιά-Ρίχθηκαν στη μάχη και πέντε πτητικά μέσα (PICS)