Αναβλήθηκε η ψήφιση του Πόθεν Έσχες-Γίνεται ακόμη συζήτηση για αλλαγές

Αναβλήθηκε η ψήφιση των προτάσεων νόμου, αναφορικά με το θέμα του Πόθεν Έσχες, από την Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να οδηγηθούν στην τελευταία συνεδρία του σώματος, την ερχόμενη εβδομάδα, με τους βουλευτές να κάνουν ακόμη συζήτηση για αλλαγές.

Οι προτάσεις νόμου είχαν οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας με σκοπό την ψήφιση, ωστόσο, κατά την σύσκεψη των Αρχηγών, πριν τη συνεδρία της Ολομέλειας, υπήρξε πρόταση για αναβολή, με το σώμα να αποφασίζει όπως η ψήφιση γίνει κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίας, πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Βουλής για το καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διευκρινίζει η Βουλή για το Πόθεν Έσχες-«Ρυθμιστικό και όχι κανονιστικό το νομοθετικό πλαίσιο υποβολής»

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Ολομέλειας, όταν ο λόγος έφτασε στις προτάσεις νόμου, ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Θεσμών, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, προέβη σε μία τοποθέτηση, αναφέροντας πως είχε ταχθεί υπέρ της αναβολής της συζήτησης του θέματος και τόνισε πως είχε έντονη άποψη ότι η πλειοψηφία των βουλευτών, δεν ξέρει τι διαλαμβάνουν οι προτάσεις που προωθούνται προς ψήφιση. Μάλιστα, έθεσε το ερώτημα κατά πόσο θα γίνονται δεχτές τροποποιήσεις στην τελευταία Ολομέλεια, με την πρόεδρο του σώματος, Αννίτα Δημητρίου να απαντά πως θα γίνονται, καθώς πρόκειται για την τελευταία συνεδρία και είναι ένα σημαντικό θέμα.

«Θα εκφράσω την εντονότατη ανησυχία ότι όσες τροπολογίες και να γίνουν, δεν θα αποκτήσουν συνοχή και να εξυπηρετήσουν το σκοπό του Πόθεν Έσχες και θα διασύρει το Κοινοβούλιο και παραμονές Χριστουγέννων θα γίνουμε το ξεκατίνιασμα όλης της Κύπρου. Πρέπει να πάνε πίσω στην Επιτροπή οι προτάσεις. Τί είναι αυτά τα πράγματα που έχουν μέσα αυτά που προνοούνται; Θα διασύρουμε τις γυναίκες και τα παιδιά μας, για να κάνουν χάζι δέκα δημοσιογράφοι και πενήντα κατίνες του Αγίου Αντωνίου», επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά από τρία χρόνια οδηγούνται στην Ολομέλεια οι προτάσεις Νόμου για το πόθεν έσχες

Στις αναφορές του κ. Θεμιστοκλέους θέλησε να απαντήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, που σημείωσε πως ο κ. Θεμιστοκλέους είναι μέλος της Επιτροπής και λάμβανε μέρος στις συζητήσεις που έγιναν. Αναφερόμενος στο ιστορικό της συζήτησης, ο κ. Δημητρίου τόνισε πως «από το 2021 συζητήσαμε το θέμα σε 24 συνεδριάσεις. Το τέλειο μπορεί να μην το πετύχουμε ποτέ και πάντοτε κάποιος θα έχει την άποψη να το πάρουμε πίσω στην Επιτροπή. Πρέπει να είμαστε σωστοί, σοβαροί και να πάμε προς ψήφιση».

Στη συνέχεια, ο κ. Δημητρίου επεσήμανε πως η δική του άποψη ήταν ότι έπρεπε να προωθηθούν για ψήφιση οι προτάσεις νόμου, ωστόσο σημείωσε πως είναι σεβαστή η θέση για αναβολή μίας εβδομάδας. «Να μην έχουν έγνοια για ξεκατίνιασμα οι συνάδελφοι. Αντίθετα, το νέο πλαίσιο, εξορθολογήσει πολλά που σήμερα δεν γίνονται και δεν υπάρχουν και βάζει το Πόθεν Έσχες στην ουσία του νομοθετήματος».

Από πλευράς του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, αφού συνεχάρη την Επιτροπή Θεσμών για την πολυετή διαδικασία και συζήτηση που έκανε για το θέμα, εξέφρασε τη γνώμη ότι «αν γίνουν οι αλλαγές, μπορεί να μην γίνουν με το σωστό τρόπο και κατά τη δική μας γνώμη, είναι καλύτερα, αυτές οι αλλαγές να γίνουν σε μία συνεδρία της Επιτροπής, για να είναι καλύτερο το αποτέλεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στασιμότητα στη Βουλή για Πόθεν Έσχες-Στις 31 χιλιάδες θα φτάνει ο μισθός των συνεργατών Υπουργών

Δειτε Επισης

Μπορέλ: H EE απορρίπτει προσπάθειες ΟΤΚ για νομιμοποίηση τ/κ αποσχιστικής οντότητας
Καλείται να σβήσεις τις φωτιές που άναψαν οι καθηγητές για τα ΚΙΕ η Μιχαηλίδου-Βλέπει ξανά συντεχνίες
Προβληματισμός για τους παράνομους σκυβαλότοπους και τους κινδύνους που ελλοχεύουν
Σε διαδικασία οργανωτικής ανάπτυξης το Volt μετά την πρώτη επαφή με την κάλπη
Εννέα αντιπλημμυρικά έργα μετά τις πυρκαγιές στην ορεινή Λεμεσό-Πέραν των 140.000 ευρώ το κόστος
Ανοιχτή επιστολή Ολγκίν ενόψει της έκθεσής της-Θα συνεχίσει να σκέφτεται εναλλακτικές, αποφασίζει ο ΓΓ
Συνελήφθη αστυνομικός στη Λευκωσία για υπόθεση βιασμού-Τέθηκε σε διαθεσιμότητα
Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο πίσω από το γιατί οι καμηλοπαρδάλεις έχουν τόσο μακρύ λαιμό
Το προσκλητήριο γάμου του γιου του πλουσιότερου Ινδού είναι απλά αδιανόητο-Ο ορισμός της υπερβολής
Διαβήματα Λευκωσίας για προβολή ψευδοκράτους στον ΟΤΚ- Έντονη δυσαρέσκεια για συμμετοχή Ούγγρων αξιωματούχων