Επ. Περιβάλλοντος: Τεράστια η σημασία θαλάσσιου οικοσυστήματος της Κύπρου

Η σημασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Κύπρου είναι τεράστια, δήλωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση «Design for play. Building awareness for a sustainable future», στο Πανεπιστήμιο Frederick, σημειώνοντας ότι οι αυξανόμενες πιέσεις στο περιβάλλον απειλούν με υποβάθμιση τα διάφορα ενδιαιτήματα καθώς και τη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών.

Στην Κύπρο, ανέφερε, υπάρχουν επί του παρόντος επτά θαλάσσιες περιοχές ενταγμένες στο Δίκτυο Natura2000, προστατεύοντας γύρω στα 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα παράκτιων περιοχών και πέραν των 8,000 τ.χλμ. υπεράκτιων. Πρόσθεσε ότι η μεσογειακή φώκια αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης, το πιο σπάνιο από τα 33 είδη φώκιας που υπάρχουν στον κόσμο.

Αναφερόμενη στα εκπαιδευτικά επιτραπέζια παιχνίδια που παρουσιάστηκαν κατά την εκδήλωση, η κ. Θεοδοσίου είπε ότι η μάθηση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες για την επίτευξη της αειφορίας, και τα παιχνίδια μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο σε αυτό.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι «είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε νέους ανθρώπους να δημιουργούν και να καινοτομούν στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης».

«Μέσω της αλληλεπίδρασης και της διασκέδασης, μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται το φυσικό περιβάλλον και να κατανοούν τις προκλήσεις που απειλούν τον πλανήτη αλλά και την ίδια την επιβίωση του ανθρώπου. Μαθαίνουν να συνεργάζονται, να σκέφτονται κριτικά και να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες», είπε.

Σημείωσε ότι τα παιχνίδια έχουν δημιουργηθεί με επίκεντρο τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus «και αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο εκμάθησης με στόχο την προστασία των θαλάσσιων ειδών».

«Η σημασία του θαλάσσιου οικοσυστήματός μας είναι τεράστια», είπε η Επίτροπος.  Στην Κύπρο υπάρχουν επτά επί του παρόντος θαλάσσιες περιοχές ενταγμένες στο Δίκτυο Natura2000, προστατεύοντας γύρω στα 130 τ.χλμ. παράκτιων περιοχών και πέρα των 8,000 τ.χλμ. υπεράκτιων, πρόσθεσε.

«Ο Ακάμας φιλοξενεί τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus, η οποία αποτελεί και δείκτη υγείας του θαλάσσιου περιβάλλοντος», είπε. Με περίπου 800 φώκιες να έχουν μείνει παγκοσμίως, πρόσθεσε, η μεσογειακή φώκια αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης, το πιο σπάνιο από τα 33 είδη φώκιας που υπάρχουν στον κόσμο, πρόσθεσε.

Οι δε θαλάσσιες χελώνες Caretta και η πράσινη χελώνα  Chelonia mydas, «οι οποίες κολυμπούν στις θάλασσες του πλανήτη μας για περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια, στην Κύπρο παρουσιάζονται, κυρίως, στις παραλίες Πόλεως-Γιαλιάς και στη Χερσόνησο του Ακάμα», σημείωσε η Επίτροπος.

«Επίσης, τα υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας που ο βυθός μας παρουσιάζει, υποστηρίζουν υψηλή βιοποικιλότητα και αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αναπαραγωγικούς βιότοπους πολλών θαλάσσιων οργανισμών», ανέφερε. Αυτά, συνέχισε, σταθεροποιούν με τις ρίζες τους το υπόστρωμα του βυθού, παράγουν μεγάλες ποσότητες οργανικής ύλης, αποδεσμεύουν οξυγόνο στο νερό, λειτουργούν ως ενδιαίτημα και καταφύγιο για τους θαλάσσιους οργανισμούς, και προστατεύουν τις παραλίες από τη διάβρωση που προκαλούν τα κύματα.

Είπε ακόμη ότι βιοσταλακτίτες που απαντώνται σε υποβρύχιο σπήλαιο στο νησί Κακοσκάλι στον Ακάμα «θεωρούνται μοναδικές βιοκοινότητες», αφού σπήλαια με βιοσταλακτίτες έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα μόνο σε δύο άλλες περιοχές στον κόσμο, στο Μπελίζ και την Ιταλία.

Ταυτόχρονα, όμως, συνέχισε, «είναι γεγονός ότι οι αυξανόμενες πιέσεις στο περιβάλλον απειλούν με υποβάθμιση τα διάφορα ενδιαιτήματα καθώς και τη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το θέμα διαχείρισης των θαλάσσιων περιοχών Natura2000 και όχι μόνο».

Κλείνοντας, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για αυτή την πρωτοβουλία αλλά και για τη γενικότερη περιβαλλοντική δράση του.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ζέστη και ισχυροί άνεμοι στο καιρικού μενού-Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία
Καλείται να σβήσεις τις φωτιές που άναψαν οι καθηγητές για τα ΚΙΕ η Μιχαηλίδου-Βλέπει ξανά συντεχνίες
Προβληματισμός για τους παράνομους σκυβαλότοπους και τους κινδύνους που ελλοχεύουν
Το Κόμμα για τα Ζώα ζητά εφαρμογή των νομοθεσιών για τους σκύλους
Μέσω Νομοσχεδίου σφίγγει ο κλοιός για τα παράνομα γραφεία κηδειών-Τι αλλάζει στη διαδικασία
Ανακαλύφθηκε ιερός χώρος 4.000 ετών στη Λεμεσό-Το μυστικό της πανάρχαιας γυναικοκτονίας που έκρυβε
ΥΠΑΜ για επιστολή Υπαρχηγού: Ιεροσυλία στη μνήμη των ηρώων οποιαδήποτε δήλωση
Στην παρουσία ΥΠΑΜ το μνημόσυνο των πέντε αξιωματικών που έπεσαν στα Κούκλια
Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, ανεβαίνει και πάλι η θερμοκρασία
Νέες περιπέτειες για το χαλλούμι-Εξετάζουν προσφυγή κατά της μεταβατικής περιόδου οι αιγοπροβατοτρόφοι