Αντιδρούν στα κατεχόμενα για το περιουσιακό και τα βάζουν με ΠτΔ-«Δείχνει ότι έχει ξεκινήσει επίθεση εναντίον μας»

Η δίκη ενός επενδυτή που «αγόρασε καλόπιστα ακίνητο αποτελεί επίθεση από την άλλη πλευρά» υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αναφερόμενος στην σύληψη του επιχειρηματία, Σιμόν Αϊκούτ, στις ελεύθερες περιοχές λέγοντας ότι το «ανώτατο δικαστήριο» στα κατεχόμενα μπορεί επίσης να ασχοληθεί με αυτά τα θέματα και οι δικηγόροι μπορούν να τα αναδείξουν στην ατζέντα σε διάφορα φόρα.

Συμφωνά με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα στην συνάντηση που είχε χθες ο Τ/κ ηγέτης με τον Μπερτάν Οζερντάγ, νέο «πρόεδρο» του «ανώτατου» χαρακτηρίζοντας τη σύλληψη και τις κατηγορίες εναντίον του Αϊκούτ ως «προσπάθεια για πλήγμα στην οικονομία της 'τδβκ' που δεν είναι ποτέ δυνατόν να αποδεχτούμε».

«Το θέμα αυτό πρέπει να επιλυθεί διακρατικά. Τα θέματα αυτά έχουν συμπεριληφθεί σε μια σειρά από διαπραγματευτικές διαδικασίες και έχει αναπτυχθεί μια κατανόηση με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας ότι το θέμα των περιουσιών θα επιλυθεί με μεθόδους ανταλλαγής, αποζημίωσης και επιστροφής όταν υπάρξει συμφωνία», ανέφερε.

Ο κ. Τατάρ σημείωσε ότι στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» έχουν υποβληθεί σε 20 χρόνια περισσότερες από 7.000 αιτήσεις και για κάποιες από αυτές εκδόθηκαν αποφάσεις.«Η επιτροπή συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Όσο αυτή η διαδικασία συνεχίζεται αποτελεσματικά, δεν είναι ποτέ αποδεκτό ένας επενδυτής να συλλαμβάνεται στη νότια Κύπρο και να τίθεται υπό κράτηση», ανέφερε.

Ο πρώην τ/κ διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν δήλωσε στην τηλεόραση Κίπρις ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από τη μια πλευρά έκανε κινήσεις για παρακαθίσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από την άλλη δημιουργεί εμπόδιο στη δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος που θα οδηγούσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα όσα δηλώνει για το περιουσιακό.

«Αν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών και αν κάνεις βήματα για την κλιμάκωση αυτής της έλλειψης εμπιστοσύνης, δεν μπορούν να ετοιμαστούν οι συνθήκες για διαπραγματεύσεις. Με αυτή την κίνηση, καταργείτε το έδαφος που θα μπορούσε να δημιουργηθεί», δήλωσε ο κ. Ολγκούν, σχολιάζοντας τη αναφορά του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι θα κάνει τα πάντα για να τιμωρήσει αυτούς που σφετερίστηκαν ε/κ περιουσίες.

Ο κ. Ολγκούν έκανε ειδική αναφορά και στο ψήφισμα 649 του ΣΑ που αναφέρεται στη διζωνικότητα σε μια λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση που λήφθηκε το 1977 και ορισμός έγινε από τον ΓΓ του ΟΗΕ και επιβεβαιώθηκε από το ΣΑ με το εν λόγω ψήφισμα. "Η αρχή της διζωνικότητας είναι ο εδαφικός διαχωρισμός. Και στο πλαίσιο του εδαφικού διαχωρισμού, υπάρχει η απόφαση ότι η ιδιοκτησία θα καθορίζεται από αυτούς που κυβερνούν εκεί», ανέφερε.

Αναφέρθηκε και στην απόφαση του 1971 του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Ναμίμπια, και ερμήνευσε την απόφαση αυτή λέγοντας ότι «ένα κομμάτι γης ή ένας λαός που ζει σε ένα μη αναγνωρισμένο κράτος, δεν μπορεί να τιμωρηθεί με κανέναν τρόπο, δεν μπορεί να εμποδιστεί η εγκαθίδρυση μιας δημόσιας τάξης στη χώρα και η δημιουργία συνθηκών στις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να ικανοποιήσουν τις πολιτισμένες ανάγκες τους εντός αυτής της τάξης. Αυτό είναι ανθρώπινο δικαίωμα», επεσήμανε.

Αναφέρθηκε επίσης στις υποθέσεις των ξενοδοχείων Hesperide Hotels Ltd. και Catsellis Hotels που βρίσκονται στην Κερύνεια, και στις αγωγές του 1977 εκ μέρους της Aegean Turkish Holidays Ltd. και του Ömer Faik Müftüzade, του αντιπροσώπου της τουρκικού κράτους στο Λονδίνο, οι οποίοι προωθούσαν τα ξενοδοχεία αυτά στην Αγγλία χωρίς την άδειά τους.

«Η υπόθεση εκδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας. Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, υπάρχει μια διαφορά στην Κύπρο. Υπάρχουν δύο πλευρές και αυτές οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές απόψεις. Λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στο μεσοδιάστημα, οι άνθρωποι που ζουν εκεί πρέπει να οργανώσουν τη ζωή τους εμπνεόμενοι από την απόφαση της Ναμίμπια. Μπορεί να υπάρξει διαμάχη μεταξύ τους για το περιουσιακό.  Ωστόσο, η διαφορά αυτή είναι ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί στο πολιτικό τραπέζι. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να γίνουν δεκτές οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα δικαστήρια εκεί για να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη εντός λογικών ορίων», ανέφερε.

Ο Εργκιούν Ολγκούν είπε ακόμη ότι στο «άρθρο 159 του συντάγματός» στα κατεχόμενα, «οι περιουσίες που εγκαταλείφθηκαν από τους Ελληνοκύπριους,  συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων περιουσιών, αναγνωρίζονται από το κράτος ως έδαφος της 'τδβκ' και η ρύθμισή τους γίνεται σύμφωνα με τους 'νόμους'. Αντίστοιχα, ρυθμίσεις γίνονται και στους τίτλους ιδιοκτησίας που δίνονται από το' κράτος'», ανέφερε.

Αναφέρθηκε και στην υπόθεση Δημόπουλος του 2010 που, όπως είπε, λέει ότι «ως αποτέλεσμα των γεγονότων στην Κύπρο, υπάρχουν πρακτικές και ενέργειες που οι άνθρωποι οργάνωσαν για να ρυθμίσουν τη ζωή τους. Έπρεπε να οργανώσουν τις ζωές τους στα μέρη που έχουν πάει. Στο πλαίσιο αυτών των διευθετήσεων, οι άνθρωποι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν μια σειρά από περιουσίες. Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν γίνει οι σημερινοί χρήστες»,είπε . Ο πρώτος λόγος όσον αφορά τη χρήση των εν λόγω περιουσίων ανήκει στον χρήστη, δήλωσε.

Εξάλλου, ο Εργκιούν Ολγκούν, πρώην διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς δήλωσε στην "Κίπρις" ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τις δηλώσεις του για το περιουσιακό και την "απομόνωση" των Τ/κ «δείχνει ότι έχει ξεκινήσει μια επίθεση εναντίον μας. Το αποτέλεσμα αυτού θα είναι η περαιτέρω εδραίωση του διαχωρισμού.  Ο άνθρωπος που ανέτρεψε το τραπέζι στο Κραν Μοντάνα μας καλεί στο τραπέζι. Αυτή η συμπεριφορά απέχει πολύ από την ειλικρίνεια.  Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης προσπαθεί να μας καθηλώσει στο τραπέζι και να αποτρέψει τα βήματά μας προς την αναγνώριση. Στόχος τους είναι να μας κάνουν μπάλωμα σε αυτούς ως μειονότητα», υποστήριξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άνοιξε τον χορό των υποψηφιοτήτων για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Καρούσος
Κάθετος ο Ιωάννου για τον αριθμό αντιδημάρχων, προωθεί μείωσή του-«Αδικαιολόγητα αυξημένος»
Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών οι προϋπολογισμοί των ΥΠΕΣ, Υφ. Μετανάστευσης και Ναυτιλίας
Τα αιώνια προβλήματα, η διαχρονική αδιαφορία και τα μερίδια ευθύνης
Ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΣ για οικονομική αυτονομία των δήμων-«Η κρατική χορηγία προβλέπει παραχώρηση 117 εκ.»
Συντονισμένες προσπάθειες Κυβέρνησης για ρήξη αδιεξόδου στο Κυπριακό-«Μοναδικός στόχος βιώσιμη λύση»
Κ. Λετυμπιώτης: Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια διάρρηξης του αδιεξόδου στο Κυπριακό
Β. Πάλμας: Υπενθύμιση του χρέους μας οι ηρωικές πράξεις των πεσόντων
Πλήρως ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τη διπλή αναβάθμιση-«Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία μας»
Ο Elon Musk θέλει τον Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου