Το βιολί τους στα κατεχόμενα-«Ο Γκουτέρες γνωρίζει πολύ καλά ποιοι κατέρρευσαν τη διαδικασία στο Κραν Μοντάνα»

Αν δεν αναπτυχθούν λύσεις ενταγμένες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με τις υφιστάμενες πολιτικές δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί κάποιο αποτέλεσμα στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, κάνοντας αναφορά και στο περιουσιακό.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Ερχιουρμάν σε διαδικτυακή εκπομπή σήμερα το πρωί κατά την οποία σημείωσε πως τα πρόσφατα προβλήματα που σχετίζονται με το περιουσιακό δημιουργούν απειλές σε διάφορους τομείς, και πως εδώ και χρόνια εκφράζουν τη θέση ότι αν η πώληση ακινήτων σε αλλοδαπούς δεν ρυθμιστεί σωστά, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία λύσης στο Κυπριακό που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, είπε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την καθιέρωση ενός υγιούς διαλόγου με τη διεθνή κοινότητα. Όσο η διεθνής κοινότητα δεν προσεγγίζει αποτελεσματικά το Κυπριακό, το πρόβλημα θα γίνεται πιο περίπλοκο και η διαδικασία επίλυσης ακόμα πιο δύσκολη, πρόσθεσε.

Έκθεση Ολγκίν

Δύο πρώην Τ/κ διαπραγματευτές, ο Εργκιούν Ολγκούν και ο Οσμάν Ερτούγ θεωρούν ότι η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρέπει στην έκθεσή της να καταγράψει τις «πραγματικότητες».

Η κ. Ολγκίν θα πρέπει να ενεργήσει με γενναιότητα στην έκθεση και να συμπεριλάβει αναφορές όπως ότι «δεν είναι πλέον εφικτό να επιτευχθεί μια λύση, και ότι θα πρέπει να εξεταστούν άλλες φόρμουλες», ανέφερε ο κ. Ολγκούν σε δηλώσεις στην τηλεόραση Κίπρις.

Επικρίνοντας έντονα τη στάση του ΟΗΕ στο Κυπριακό, ο κ. Ολγκούν δήλωσε ότι «οι επιδόσεις των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο είναι ντροπιαστικές», ενώ υποστήριξε ότι το ψήφισμα 186 του ΟΗΕ "παραβιάζει τους νόμους, το σύνταγμα και τις διεθνείς συμφωνίες". Αυτό που θα έπρεπε να συμβεί, είναι να κάνει ένα τολμηρό βήμα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ, πρόσθεσε, λέγοντας ότι «ο Βασιλιάς είναι γυμνός», όπως στην περίπτωση του Κοσόβου που «δεν είναι πλέον δυνατό να υπάρξει συμφωνία και είναι απαραίτητο να σκεφτούμε άλλες φόρμουλες και να ανοίξει την πόρτα για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου».

«Αν η Ολγκίν είναι αρκετά γενναία για να το πει αυτό, θα το πει», δήλωσε, προσθέτοντας ότι όλα θα γίνουν πιο ξεκάθαρα με την έκθεση που θα υποβληθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ.

«Ελπίζω ότι η έκθεση που θα υποβληθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 10 Ιουλίου δεν θα παραπλανήσει κανέναν», είπε ο Οσμάν Ερτούγ.

«Ο κ. Γκουτέρες γνωρίζει ήδη την πραγματικότητα στο νησί. Γνωρίζει πολύ καλά ποιοι κατέρρευσαν τη διαδικασία στο Κραν Μοντάνα. Τα έχει ζήσει και τα έχει δει αυτά. Το πιο σημαντικό είναι πώς θα απαντήσει ο Γκουτέρες στην έκθεση. Αυτό που περιμένουμε είναι να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος εδώ και ότι η αποστολή καλής θέλησης του ΟΗΕ δεν οδηγεί πλέον αυτό το θέμα σε συμβιβασμό. Αν τα Ηνωμένα Έθνη πουν ‘έχουμε μεταχειριστεί τους Τουρκοκύπριους ως θετά παιδιά, έχουμε επιβάλει εμπάργκο και απομόνωση, είναι καιρός να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους τα δικαιώματά τους’, τότε θα ανοίξει η πόρτα για μια νέα εποχή στην Κύπρο», υποστήριξε.

Επίσκεψη ανώτατου διπλωμάτη του Τουρκικού ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, η Κίπρις γράφει σήμερα ότι ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουρούλογλου συναντήθηκε με τον Πρέσβη Μπουράκ Οζουγκεργκίν, Γενικό Διευθυντή Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Διεύθυνσης Ναυτιλίας, Αεροπορίας και Συνόρων του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στα κατεχόμενα. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Μετίν Φεϊζίογλου, «πρέσβης» της Τουρκίας στο ψευδοκράτος.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Μπορέλ: H EE απορρίπτει προσπάθειες ΟΤΚ για νομιμοποίηση τ/κ αποσχιστικής οντότητας
Σε διαδικασία οργανωτικής ανάπτυξης το Volt μετά την πρώτη επαφή με την κάλπη
Θεσμοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου και ισότιμη εκπροσώπηση προωθείται στη Βουλή
Ανοιχτή επιστολή Ολγκίν ενόψει της έκθεσής της-Θα συνεχίσει να σκέφτεται εναλλακτικές, αποφασίζει ο ΓΓ
Διαβήματα Λευκωσίας για προβολή ψευδοκράτους στον ΟΤΚ- Έντονη δυσαρέσκεια για συμμετοχή Ούγγρων αξιωματούχων
Χαρτογράφησε τις αδυναμίες του ο ΔΗΣΥ-Βούληση για να επιτευχθεί ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός
Ένταξη του λιμανιού Αμμοχώστου σε πρόγραμμα του ΟΤΚ ζήτησε ο Τατάρ
Καταστατικό συνέδριο στον ΔΗΣΥ ανακοίνωσε η Αννίτα-Ανέλαβε προσωπική ευθύνη και ζήτησε αυτοκριτική
Α. Δημητρίου: Η παιδεία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιούς κοινωνίας
Δείχνει σε βίντεο πόσα βγάζει τον μήνα ως ευρωβουλευτής ο Φειδίας-Τα ποσά που... ζαλίζουν