ΕΔΕΚ για εκθέσεις Γκουτέρες-«Στέλνουν το μήνυμα ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα συνεργασίας μεταξύ δύο πλευρών»

«Απαράδεκτη η φιλοσοφία των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ για UNFICYP και Κυπριακό», τονίζει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.

Όπως αναφέρει, «για μια ακόμη φορά εντοπίζεται η απουσία, από τις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, της αποτύπωσης της πραγματικότητας, ότι δηλαδή το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής, εποικισμού και παραβίασης όλων των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.Η εξοργιστική φιλοσοφία των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, για την Ειρηνευτική Δύναμη και για την Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών, αναδεικνύεται από:

Την απαράδεκτη τήρηση ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία από τη μια και το ψευδοκράτος και τις κατοχικές αρχές από την άλλη, με την παραίνεση και προς τις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση της έντασης.

Την εξίσωση των προκλητικών παραβιάσεων του καθεστώτος της νεκρής ζώνης από τον κατοχικό στρατό και το ψευδοκράτος, με στοιχειώδεις ενέργειες των αρχών της Δημοκρατίας για έλεγχο του τι τεκταίνεται στη νεκρή ζώνη.

Την παραίνεση προς τις δύο πλευρές να εμπλακούν σε διάλογο, για να λύσουν δήθεν τις διαφορές τους, ενώ γνωρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να εμπλακεί σε διάλογο για τη νεκρή ζώνη με το ψευδοκράτος.

Τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι η Εθνική Φρουρά παραβίασε δήθεν το καθεστώς της νεκρής ζώνης, περισσότερες φορές από τον κατοχικό στρατό.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ χρησιμοποιεί τους παράνομους μετανάστες που στρατοπεδεύουν στη νεκρή ζώνη, για να επικρίνει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ υπάρχουν στοιχεία ότι για τη συγκέντρωση παράνομων μεταναστών στη νεκρή ζώνη την ευθύνη φέρει η Τουρκία και η ίδια η UNFICYP».

Παράλληλα η ΕΔΕΚ σημειώνει, «την απαράδεκτη αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ σε τουρκοκυπριακή αστυνομία, χωρίς εισαγωγικά.

Την ανησυχία του για την στρατιωτικοποίηση της Κύπρου, με την οποία εξισώνει την επιθετική διάταξη του κατοχικού στρατού με την αποτρεπτική φιλοσοφία της Εθνικής Φρουράς.

Η έκφραση ανησυχίας για την κατάσταση στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και οι επικρίσεις για ενέργειες ψευδοαστυνομικών στην Πύλα, δεν μετριάζουν το απαράδεκτο της φιλοσοφίας των εκθέσεων του Αντόνιο Γκουτέρεζ».

Όπως αναφέρει η ΕΔΕΚ, «αναφορικά με το Κυπριακό, ο ΓΓ του ΟΗΕ θέτει στο περιθώριο την ουσία, ανάγοντας σε μείζον θέμα και επιδίωξη, τη «συνεργασία» των δύο πλευρών για:

Κοινά έργα

Αξιοποίηση των «κοινών» φυσικών πόρων

Αύξηση του εμπορίου

Διάνοιξη και άλλων οδοφραγμάτων

Ο κ. Γκουτέρεζ μεγιστοποιεί απαράδεκτα τη σημασία των δήθεν «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και της ''έλλειψης εμπιστοσύνης'', στέλνοντας το μήνυμα ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα συνεργασίας μεταξύ δύο πλευρών. Δυστυχώς, συνεχίζουμε να βιώνουμε τις συνέπειες της εγκατάλειψης της πρόταξης ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι ζήτημα διακοινοτικών διαφορών. ».

Δειτε Επισης

Ανοιχτή επιστολή Ολγκίν ενόψει της έκθεσής της-Θα συνεχίσει να σκέφτεται εναλλακτικές, αποφασίζει ο ΓΓ
Διαβήματα Λευκωσίας για προβολή ψευδοκράτους στον ΟΤΚ- Έντονη δυσαρέσκεια για συμμετοχή Ούγγρων αξιωματούχων
Χαρτογράφησε τις αδυναμίες του ο ΔΗΣΥ-Βούληση για να επιτευχθεί ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός
Ένταξη του λιμανιού Αμμοχώστου σε πρόγραμμα του ΟΤΚ ζήτησε ο Τατάρ
Καταστατικό συνέδριο στον ΔΗΣΥ ανακοίνωσε η Αννίτα-Ανέλαβε προσωπική ευθύνη και ζήτησε αυτοκριτική
Α. Δημητρίου: Η παιδεία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιούς κοινωνίας
Δείχνει σε βίντεο πόσα βγάζει τον μήνα ως ευρωβουλευτής ο Φειδίας-Τα ποσά που... ζαλίζουν
Ιωάννου: Προτάσεις από Κυβέρνηση για αντιμισθία και καθήκοντα Αντιδημάρχων
Χίλιοι διακόσιοι Γάλλοι στην Κύπρο έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν την Κυριακή
Αναζητούν καλύτερη κομματική λειτουργία και νέο αντιπρόεδρο στον ΔΗΣΥ