Γυναίκες, δύο φορές δολοφονημένες

"Σε παρακαλώ μην το κάνεις! Όχι, όχι, σταμάτα, σταμάτα, σταμάτα, σταμάτα!". Πυροβολισμοί. Οι κραυγές της νεαρής γυναίκας σταματούν. Και μετά σιωπή.

Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών και των κοριτσιών που βιάστηκαν, που έπεσαν θύματα ομαδικών βιασμών, που βασανίστηκαν σεξουαλικά, ακόμα και με ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, στις 7 Οκτωβρίου 2023, στο Ισραήλ, δεν επέζησαν για να καταθέσουν τι είχε συμβεί. Ωστόσο, τα γυμνά πτώματα και οι καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες, διασώστες και ιατροδικαστές αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη της συστηματικής χρήσης σεξουαλικής βίας από τη Χαμάς.

Κι όμως, οι αντιδράσεις από τρίτους, σε αυτό τον καταιγισμό αποδεικτικών στοιχείων ήταν κυρίως η σιωπή ή ακόμα χειρότερα, η κατηγορηματική άρνηση ή ακόμη και η δικαιολόγηση.

Η σιωπή. Η άρνηση. Η δικαιολόγηση. Αυτά, σκότωσαν για δεύτερη φορά τις γυναίκες που δολοφόνησε η Χαμάς.

Για πάρα πολύ καιρό, γυναικείες οργανώσεις παρέμειναν σιωπηλές απέναντι στις φρικαλεότητες που υπέστησαν οι ισραηλινές γυναίκες. Μάχιμες ακτιβίστριες, που δεν είχαν κανένα δισταγμό να καταγγείλουν οποιαδήποτε παρενόχληση ή προκατάληψη εναντίον γυναικών γενικά, επέλεξαν να αγνοήσουν τις θηριωδίες της 7ης Οκτωβρίου .

Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην μνήμη των 364 νέων που βασανίστηκαν, βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν, ενώ διασκέδαζαν στο μουσικό φεστιβάλ Nova, διαδηλωτές κρατώντας πανό με το σύνθημα «Ζήτω η 7η Οκτωβρίου», διακήρυτταν πως «Κάθε αντίσταση εναντίον της κατοχής είναι δικαιολογημένη». Ο βιασμός πάντως δεν αποτελεί αντίσταση, σε καμία περίπτωση.

Η βία με βάση το φύλο δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, να υποβιβάζεται ή να συσχετίζεται με πολιτισμικά συμφραζόμενα. Η άρνηση πιστευτότητας του βιασμού και η ενοχοποίηση των θυμάτων, ιδίως όταν βασίζονται στην εθνικότητα ή το θρήσκευμα, δεν έχουν θέση στην σύγχρονη κοινωνία. Ωστόσο οι ανά τον κόσμο πολέμιοι του Ισραήλ κάνουν ακριβώς αυτά.

Η καταδίκη αυτών των αποτρόπαιων πράξεων, δεν σημαίνει ότι διαλέγω πλευρά στη σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Σημαίνει μόνο, υπερασπίζομαι τις γυναίκες- όποιες κι αν είναι. Είναι θέμα ενσυναίσθησης αντί αδιαφορίας, αξιοπρέπειας αντί αχρειότητας.

Ακόμα και η δημοσίευση αποδεικτικών στοιχείων - όπως η μαρτυρία της κοπέλας στην αρχή του κειμένου, που συμπεριλαμβάνεται μαζί με άλλες μαρτυρίες στο συγκλονιστικό διαδικτυακό ντοκιμαντέρ Screams Before Silence της Sheryl Sandberg δεν κατάφερε να γκρεμίσει τα τείχη της απάρνησης.

Ούτε και η έκθεση της Ειδικής Απεσταλμένης του ΟΗΕ για τη Σεξουαλική Βία σε Ένοπλες Συρράξεις Πραμίλα Πάτεν, στην οποία αναφέρεται ότι σημειώθηκαν περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, τα κατάφερε. Η έκθεση κάνει ακόμα λόγο για βιασμούς και ομαδικούς βιασμούς που διαπράχθησαν σε πολλές τοποθεσίες, κάτι που καταδεικνύει ότι υπήρχε μοτίβο σεξουαλικής κακοποίησης.

Οι τρομοκράτες της Χαμάς προέβησαν σε πράξεις βιασμού, σεξουαλικών βασανιστηρίων, νεκροφιλίας και ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων (συμπεριλαμβανομένων και ανδρών) τόσο φρικιαστικές, που δεν μπορεί να τα συλλάβει ο ανθρώπινος νους.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε τη σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου, διενεργώντας μια μαζική, προμελετημένη και συστηματική επίθεση εναντίον ισραηλινών γυναικών.

Η αναγνώριση των εγκλημάτων της Χαμάς δεν είναι μόνο θέμα αποκατάστασης της αλήθειας ή απονομής δικαιοσύνης για τα θύματα. Επιβάλλεται πρωτίστως, για τους 120 ομήρους, άνδρες και γυναίκες, που εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Η έκθεση της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΟΗΕ αναγνώριζει ότι ορισμένες γυναίκες που απήχθησαν και κρατήθηκαν όμηροι στη Γάζα έχουν υποστεί σεξουαλική βία και προειδοποιεί ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι αυτού του είδους η βία μπορεί να συνεχίζεται ακόμα, εναντίον όσων εξακολουθούν να κρατούνται σε αιχμαλωσία».

Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς την μοίρα των νεαρών γυναικών και ανδρών, που κρατούνται τους τελευταίους οκτώ μήνες σε σκοτεινά τούνελ, εγκλωβισμένοι, στο έλεος των απαγωγέων τους. Οι τρομοκράτες της Χαμάς, αναφέρονταν στις απαχθείσες γυναίκες ως «Sabaya», ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους τζιχαντιστες του Ισλαμικό Κράτος (ISIS) για τις γυναίκες από την κοινότητα Γιαζίντι, που κρατούνται ως σεξουαλικές σκλάβες. Οι εξτρεμιστές του ΙΚ έχουν «επικυρώσει» τους μαζικούς βιασμούς ως πολεμικό εργαλείο, καθιστώντας την σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξων, ως ένα σαφή και υπαρκτό κίνδυνο, για όλες τις γυναίκες, σε οποιαδήποτε χώρα.

Δεν είναι υπερβολή, ούτε θεωρητική απειλή. Έχουμε δει και στο παρελθόν πως διάφορες πρακτικές, που επινοήθηκαν ή διαδόθηκαν από παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας ή επιθέσεις με αυτοκίνητα εναντίον πολιτών, υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν από άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

Φέτος, στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Σεξουαλικής Βίας στις Συγκρούσεις, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια συρράξεων αποτελεί έγκλημα πολέμου. Οι φρικαλεότητες που διέπραξαν οι τρομοκράτες της Χαμάς κατά ισραηλινών γυναικών στις 7 Οκτωβρίου 2023, πρέπει να αναγνωριστεί ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, δεδομένης της κλίμακας, της δριμύτητας, της προμελέτης και της συστηματικής φύσης των αδικημάτων.

Είναι ζωτικής σημασίας να καταδικαστούν τα εγκλήματα της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και έκτοτε. Διαφορετικά, η χρήση του βιασμού ως όπλο τρομοκρατίας θα νομιμοποιηθεί, και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι να υπάρξει καθολική καταδίκη της σεξουαλικής βίας εναντίον ισραηλινών γυναικών από τη Χαμάς, καμία γυναίκα δεν μπορεί να είναι ασφαλής.

Rotem Segev

Αναπληρώτρια Πρέσβυς του Ισραήλ στην Κύπρο

Δειτε Επισης

Γυναίκες, δύο φορές δολοφονημένες
Απογοήτευση και θλίψη
Ο Αρχηγός Αστυνομίας παραβιάζει την οικεία νομοθεσία και τις δικές του γραπτές διαταγές
Τι είναι η ένδειξη ημερομηνίας διατηρησιμότητας στα τρόφιμα;
Πήρατε την ψήφο μας. Ας πιάσουμε δουλειά
«Προϊόντα παράγωγα κάνναβης CBD / THC»
Δύναμή μου, εσείς
Ο «ρυθμιστικός» ρόλος των κομμάτων
Ο κόσμος τους φτύνει κι αυτοί νομίζουν ότι βρέχει
Το δικαίωμα δημόσιας ακροαματικής διαδικασίας στις πειθαρχικές δίκες