Αυτό είναι το κατηγορητήριο σε βάρος των Αρχιμανδριτών, βασικός μάρτυρας ο Ησαΐας-Όσα τους καταλογίζονται

Η εικόνα πρωτοφανής! Δυο Αρχιμανδρίτες φορώντας τα ράσα τους κάθισαν για πρώτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ακούγοντας τη δικαστή να τους παραπέμπει σε απευθείας δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία των κυπριακών Δικαστηρίων, ρασοφόροι παραπέμπονται σε δίκη για οικονομικής φύσεως αδικήματα, καθώς στο παρελθόν τέτοιου είδους υποθέσεις λύνονταν μέσα στην εκκλησία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιμέτωποι με 19 κατηγορίες Νεκτάριος και Πορφύριος-Ελεύθεροι υπό όρους

Η αίθουσα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ήταν κατάμεστη. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, βρίσκονταν όλα τα μέλη της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ, αλλά και πιστοί, οι οποίοι στηρίζουν τους δυο Ιερωμένους. Πριν την είσοδο τους στην αίθουσα, τόσο οι μοναχοί όσο και οι πιστοί χαιρέτησαν και έδωσαν κουράγιο στον Ηγούμενο της Μονής, Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο, αλλά και στον Αρχιμανδρίτη Πορφύριο.

Η διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου ξεκίνησε λίγο μετά της δέκα το πρωί, ωστόσο ήταν συνοπτική, αφού οι δύο Αρχιμανδρίτες παραπέμφθηκαν σε δίκη, με την πρώτη ακρόαση να ορίζεται για τον Σεπτέμβριο, ενώ κατά την εν λόγω διαδικασία, οι κατηγορούμενοι θα κληθούν να απαντήσουν στο εάν παραδέχονται ή όχι τις κατηγορίες που τους καταλογίζονται.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά 19 κατηγορίες, οι οποίες αφορούν:

-Συνωμοσία προς καταδολίευση και αφορά τρεις διαφορετικές καταγγελίες

-Παράνομη κατοχή περιουσίας

-Κλοπή από αντιπρόσωπο

-Κλοπή και αφορά σε τέσσερις διαφορετικές καταγγελίες

-Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και αφορά σε επτά διαφορετικές καταγγελίες

-Ψευδής φορολογική δήλωση και αφορά σε τρεις διαφορετικές καταγγελίες

-Πράξη που ενδέχεται να επηρεάσει Αστυνομική έρευνα

Κάποιες εκ των κατηγοριών είναι κοινές, όπως η κατηγορία της συνομωσίας προς καταδολίευση, η κλοπή και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στους δύο Αρχιμανδρίτες καταλογίζεται πως οικειοποιήθηκαν χρήματα τόσο από την Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ, όσο και από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Φτερικούδι, όπου φέρονται να απέσπασαν κατά το 2020 το ποσό των €18.776.58 ευρώ, εκδίδοντας επτά επιταγές από το λογαριασμό της εκκλησίας στο όνομα τους.

Πέραν αυτού, κατηγορούνται επίσης ότι οικειοποιήθηκαν ποσό €19.800 ευρώ από το Ησυχαστήριο του Οσίου Αββακούμ, πριν αυτό μετατραπεί σε Μοναστήρι, αδίκημα το οποίο φέρεται να διαπράχθηκε το 2022.

Βαρύτερο το κατηγορητήριο του Νεκτάριου

Με περισσότερα αδικήματα είναι αντιμέτωπος ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, αφού πέραν των πιο πάνω, κατηγορείται για παράνομη κατοχή περιουσίας, η οποία αφορά το ποσό των €806.660 ευρώ που βρέθηκαν στο χρηματοκιβώτιο, για τα οποία η Αστυνομία αναφέρει πως υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι είναι κλοπιμαία.

Παράλληλα, κατηγορείται για οικειοποίηση χρημάτων από δραστηριότητες της Μονής, ύψους €196.149,55 και για κλοπή €20.186,29 που ήταν περιουσία του Πάτερ Βαρθολομαίου, ενώ φέρεται να έκλεψε από τον τραπεζιτικό λογαριασμό άλλου προσώπου, το ποσό των €17.211,60.

Στα αδικήματα που βαραίνουν τον Νεκτάριο, είναι και αυτό της φοροδιαφυγής, καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατά το έτος 2021, φέρεται να υπέβαλε ανακριβή φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του, ενώ του καταλογίζεται πως απέκρυψε να δηλώσει στη φορολογική του δήλωση τα εισοδήματα που λάμβανε από την ενοικίαση δικών του ακινήτων στη Λεμεσό, συνολικού ύψους €16.500.

Επιπρόσθετα, κατά το έτος 2022, φέρεται να υπέβαλε ανακριβή φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του για το έτος 2021, ενώ φέρεται να απέκρυψε να δηλώσει στη φορολογική του δήλωση τα εισοδήματα που λάμβανε από την ενοικίαση ακινήτου του στη Λεμεσό, συνολικού ύψους €16.400.

Επιπλέον κατά το έτος 2023, ο Αρχιμανδρίτης φέρεται να μην δήλωσε στον φόρο, εισόδημα που λάμβανε από ενοικίαση ακινήτου στη Λεμεσό, ύψους 7.000 ευρώ.

Βασικός μάρτυρας ο Ησαΐας

Η δίκη των δύο μοναχών αρχίζει στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 και η διαδικαστική διαδικασία αναμένεται πως θα είναι μακρά. Και αυτό διότι, αφενός γιατί οι κατηγορούμενοι αναμένεται να απαντήσουν μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, θέση την οποία προβάλουν εξαρχής και με την δημοσιοποίηση του σκανδάλου, και αφετέρου, η λίστα μαρτύρων είναι μεγάλη.

Συγκεκριμένα, ως μάρτυρες κατηγορίας αναμένεται να κληθούν συνολικά 71 πρόσωπα, εκ των οποίων ο Μητροπολίτης Ταμασού, ο οποίος είναι ο πρώτος και ο βασικότερος, αφού πρόκειται για το πρόσωπο που υπέβαλε την καταγγελία και η Μονή, όπως είναι η θέση του, είναι υπό την εποπτεία της Μητρόπολης του.

Από εκεί και πέρα, στην λίστα περιλαμβάνεται ένας αριθμός πιστών που υποστηρίζουν πως έδωσαν χρήματα χωρίς όμως να επιτευχθεί ο σκοπός για τον οποίο κατέβαλαν σημαντικά ποσά, ενώ ως μάρτυρες κατηγορίας αναμένεται να κληθούν και άλλοι ιερωμένοι.

Σε αυτό τον αριθμό ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται οι μάρτυρες υπεράσπισης των δύο μοναχών, οι οποίοι υπενθυμίζεται πως αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, αφού η Κατηγορούσα Αρχή δεν ζήτησαν την κράτηση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο κάδρο της διερεύνησης οι ισχυρισμοί Νεκτάριου για €450.000 σε Ησαΐα-«Δεσπότη μου τα φάρμακα σου το συνθηματικό»

Δειτε Επισης

Συνελήφθη αστυνομικός στη Λευκωσία για υπόθεση βιασμού-Τέθηκε σε διαθεσιμότητα
Έφθασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας φορτωμένος με σχεδόν 16 κιλά κάνναβης 30χρονος (pics)
Πρόλαβαν τα χειρότερα σε δασική πυρκαγιά στην κοινότητα Σιάς προτού επεκταθεί
Μαρτυρία μέσω της Ιντερπόλ καίει τον πρώην αστυνομικό για την απάτη Metamax-Συστάθηκε ανακριτική ομάδα
Κρούει τον κώδωνα η Αστυνομία για τις αναρτήσεις με δήθεν επικερδείς επενδύσεις του Φειδία (pics)
Ψάχνει τα ίχνη του 23χρονου Γιώργου Χρίστου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Στην αλυσίδα απάτης των 15.000 προσώπων ο πρώην αστυνομικός-Παρουσιαζόταν ως ηγέτης στην Κύπρο
Παραπλανούσε πολίτες ισχυριζόμενος ότι επένδυσε 15 δολάρια και έβγαλε 60.000 ο πρώην αστυνομικός
Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας ο 50χρονος που πυροβόλησε τον κουνιάδο του στην Πέγεια
Τσάκωσε τον 50χρονο που καταζητείτο για διάρρηξη και κλοπή κατοικίας η Αστυνομία