Δεν ξεκαθαρίζουν οι προθέσεις Γκουτέρες για το Κυπριακό μέσα από την έκθεση των Καλών Υπηρεσιών

Μόνο η αληθινή πρόοδος προς την επίτευξη ενός συναινετικού σημείου εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση θα καθησυχάσει τους Κύπριους καθώς και τη διεθνή κοινότητα ότι ένα ειρηνικό και κοινό μέλλον στο νησί παραμένει πραγματικά εφικτό, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έκθεση του για την αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του στην Κύπρο, προκαταρκτικό αντίγραφο της οποίας κυκλοφόρησε αργά την Τετάρτη.

«Το 2024, η αυξανόμενη απογοήτευση για το συνεχιζόμενο status quo γίνεται αισθητή από πολλούς σε όλο το νησί, όπως και οι φωνές που ζητούν όλο και περισσότερο από τις δύο πλευρές να εργαστούν εποικοδομητικά για μια αμοιβαία αποδεκτή πορεία προς τα εμπρός. Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό όλων των Κυπρίων προκειμένου να τους στηρίξουν στο διάλογο προκειμένου να χαράξουν μια κοινή πορεία προς τα εμπρός», αναφέρει ο κ. Γκουτέρες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επαινεί επίσης την επανέναρξη των συναντήσεων και των συζητήσεων στις τεχνικές επιτροπές, ιδιαίτερα όσες ήταν σε αδράνεια, τις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα και την έγκριση ορισμένων έργων και την ολοκλήρωση άλλων, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των Τεχνικών Επιτροπών Ραδιοτηλεόρασης, Εγκλήματος και Ποινικών Θεμάτων, Σημείων Διέλευσης, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Υγείας.

«Η επανέναρξη των τακτικών συνεδριάσεων της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση παρέχει βάση ελπίδας ότι οι συστάσεις που περιέχονται στην κοινή έκθεσή της για το 2017 θα εξεταστούν δεόντως και τα σχετικά έργα θα υλοποιηθούν, όπως ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ενθαρρύνεται η περαιτέρω ενδυνάμωση αυτής της Τεχνικής Επιτροπής και του σημαντικού έργου της», σημειώνει σχετικά.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί στη συνέχεια τις δύο πλευρές «να παράσχουν στις τεχνικές επιτροπές την απαραίτητη υποστήριξη και το περιθώριο ώστε να διατηρήσουν την ικανότητά τους να λειτουργούν, να παράγουν αποτελέσματα και να αντιμετωπίζουν θέματα με επιπτώσεις σε ολόκληρο το νησί».

«Η αυξημένη εκπροσώπηση των γυναικών και των νέων θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στο έργο των επιτροπών. Αυτά τα όργανα, όπου και οι δύο κοινότητες μπορούν να συζητούν και να αντιμετωπίζουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, θα πρέπει να προστατεύονται και να απομονώνονται από ευρύτερες πολιτικές συζητήσεις και προβλήματα εντός και δίπλα στη νεκρή ζώνη», συμπληρώνει.

Καλεί επίσης τους ηγέτες και τους εκπροσώπους τους να διασφαλίσουν ότι η στήριξη της ΕΕ μέσω του UNDP «αξιοποιείται προς όφελος της καθημερινής ζωής όλων των Κυπρίων και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης της διαθεσιμότητας πόρων στο μέλλον».

Η στήριξη της ΕΕ σε άλλα υπό συζήτηση έργα, όπως ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμη ηλιακή ενέργεια που ενδεχομένως εγκατασταθεί στη νεκρή ζώνη, «ενέχει σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω σύγκλισης των δύο πλευρών με απτά οφέλη για όλους, εάν συμφωνηθεί μια αμοιβαία αποδεκτή πορεία προς τα εμπρός».

«Το έργο της επέκτασης του ποτάμιου μονοπατιού Πεδιαίος/Kanlı Dere στη βόρεια Λευκωσία έχει ομοίως σημαντικές ουσιαστικές δυνατότητες σύγκλισης των δύο πλευρών και οικοδόμησης εμπιστοσύνη. Υπό το πρίσμα της συμφωνίας των δύο πλευρών να προχωρήσει το έργο, καλώ τους υφιστάμενους και τους δυνητικούς μελλοντικούς χρηματοδότες να προχωρήσουν και να υποστηρίξουν το έργο με την αίσθηση του επείγοντος», αναφέρει ο κ. Γκουτέρες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ενθαρρύνει επίσης τους δύο ηγέτες και τους εκπροσώπους τους «να συζητήσουν, να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν αμοιβαία αποδεκτά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να συμβάλουν σε ένα περιβάλλον που θα ευνοεί περισσότερο τη διευθέτηση».

Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες «θα πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά σε συζητήσεις σχετικά με υφιστάμενες προτάσεις συνεργασίας ή νέες ιδέες, να συνεργαστούν για την από κοινού εκμετάλλευση και αξιοποίηση των κοινών φυσικών πόρων, να προωθήσουν τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων, τη συνεργασία και το εμπόριο, να διασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία των υφιστάμενων σημείων διέλευσης και να ανοίξουν νέα. Σημαντικές χειρονομίες θα πρέπει επίσης να τύχουν σοβαρής προσοχής προς όφελος των κοινοτήτων και ως κρίσιμη επένδυση προς μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση».

«Επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για μεγαλύτερη εμπλοκή με την κοινωνία των πολιτών και καλώ τους δύο ηγέτες να ενθαρρύνουν τις επαφές και τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Καλώ επίσης τους ηγέτες να στοχεύσουν σε μια πιο περιεκτική συνεργασία και δεσμούς μεταξύ των δύο κοινοτήτων τώρα, και εν τέλει στην ειρηνευτική διαδικασία, και να εμπλέξουν και να εμπλέξουν αποτελεσματικά τις γυναίκες, τις μειονότητες, τη νεολαία και τα άτομα με αναπηρίες στις συζητήσεις που σχετίζονται με ένα κοινό μέλλον στο νησί και να ενσωματώσουν τις απόψεις τους αναλόγως».

Προτρέπει επίσης τις δύο πλευρές «να διερευνήσουν την έννοια της αθλητικής συνεργασίας για να φέρουν κοντά τους νέους και να προωθήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ο σχηματισμός μιας τεχνικής επιτροπής στο πλαίσιο αυτό παραμένει μια βιώσιμη πορεία δράσης».

Όσον αφορά το εμπόριο μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ο κ. Γκουτέρες αναφέρει ότι κατά την υπό εξέταση περίοδο «συνεχίστηκε μια τάση που παρατηρήθηκε στην τελευταία μου έκθεση με αύξηση των δημόσιων εκδηλώσεων και των επίσημων αλληλεπιδράσεων που έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθούν ως καταλύτες για τη διάδοση του μηνύματος ότι η επέκταση των εμπορικών και επιχειρηματικών δεσμών και η εξασφάλιση των υποδομών και των ευνοϊκών συνθηκών για την υποστήριξή τους είναι ένας τρόπος για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης σε μια διευθέτηση».

«Η σφυρηλάτηση μεγαλύτερης οικονομικής δραστηριότητας μεταξύ των κοινοτήτων στο νησί δεν έχει μόνο επιχειρηματικό νόημα, αλλά μπορεί επίσης να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στη ζωή των Κυπρίων και μπορεί να ανοίξει το δρόμο προς μια μεγαλύτερη δημόσια αποδοχή μιας αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης στο μέλλον», επισημαίνει.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ακόμη ότι «οι ενέργειες και των δύο πλευρών εντός και παρά τη νεκρή ζώνη συνέβαλαν στην αύξηση της δυσπιστίας και δεν είναι χρήσιμες στο σημερινό πλαίσιο».

«Η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση και των δύο πλευρών έρχεται σε αντίθεση με τον πολιτικό λόγο των ηγετών που ισχυρίζονται ότι θέλουν μια διέξοδο στο Κυπριακό. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς τις δύο πλευρές να απέχουν από τέτοιες μονομερείς ενέργειες», προσθέτει.

Επαναλαμβάνει επίσης την ανησυχία του «για την κατάσταση στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων» και σημειώνει ότι «η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη,» υπενθυμίζει «τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα, ιδίως τις αποφάσεις 550 (1984) και 789 (1992)», και υπογραμμίζει «τη σημασία της πλήρους τήρησης των αποφάσεων αυτών».

Παράλληλα, συγχαίρει τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας «για τη σταθερή δέσμευσή τους στην προώθηση των ειρηνικών σχέσεων γειτονίας».

«Η δέσμευση για την επιδίωξη διαύλων επικοινωνίας, παρά τις επικρατούσες διαφωνίες, αποτελεί παράδειγμα και για το Κυπριακό. Λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό ρόλο και την ευθύνη που έχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της Κύπρου, τις ενθαρρύνω όλες να συνεχίσουν να παροτρύνουν τους δύο ηγέτες στην Κύπρο να εμπλακούν σε διάλογο και να αναζητήσουν μια αμοιβαία αποδεκτή πορεία προς τα εμπρός με την απαιτούμενη πολιτική βούληση, δημιουργικότητα και την ανοικτή στάση σε συμβιβασμούς», αναφέρει.

«Υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου των τεχνικών επιτροπών και τον θετικό αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», σημειώνει, «πιστεύω ότι μόνο η αληθινή πρόοδος προς την επίτευξη ενός συναινετικού σημείου εκκίνησης για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση θα καθησυχάσει τόσο τους Κύπριους όσο και τη διεθνή κοινότητα ότι ένα ειρηνικό και κοινό μέλλον στο νησί παραμένει πραγματικά εφικτό».

«Έχω διατηρήσει επαφή και διάλογο με τα μέρη, όπως και η Προσωπική μου Απεσταλμένη, οι ανώτεροι σύμβουλοί μου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και ο Αναπληρωτής Ειδικός μου Σύμβουλος. Σε αυτές τις προσπάθειες, παραμένω υπό την καθοδήγηση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν καθορίσει τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει ο κ. Γκουτέρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανοιχτή επιστολή Ολγκίν ενόψει της έκθεσής της-Θα συνεχίσει να σκέφτεται εναλλακτικές, αποφασίζει ο ΓΓ
Διαβήματα Λευκωσίας για προβολή ψευδοκράτους στον ΟΤΚ- Έντονη δυσαρέσκεια για συμμετοχή Ούγγρων αξιωματούχων
Χαρτογράφησε τις αδυναμίες του ο ΔΗΣΥ-Βούληση για να επιτευχθεί ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός
Ένταξη του λιμανιού Αμμοχώστου σε πρόγραμμα του ΟΤΚ ζήτησε ο Τατάρ
Καταστατικό συνέδριο στον ΔΗΣΥ ανακοίνωσε η Αννίτα-Ανέλαβε προσωπική ευθύνη και ζήτησε αυτοκριτική
Α. Δημητρίου: Η παιδεία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιούς κοινωνίας
Δείχνει σε βίντεο πόσα βγάζει τον μήνα ως ευρωβουλευτής ο Φειδίας-Τα ποσά που... ζαλίζουν
Ιωάννου: Προτάσεις από Κυβέρνηση για αντιμισθία και καθήκοντα Αντιδημάρχων
Χίλιοι διακόσιοι Γάλλοι στην Κύπρο έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν την Κυριακή
Αναζητούν καλύτερη κομματική λειτουργία και νέο αντιπρόεδρο στον ΔΗΣΥ