Φουντώνουν τα σενάρια περί αποχώρησης Μπάιντεν-Η απάντησή του και η «λύση» της Κάμαλα Χάρις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου, διαβεβαίωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, με αφορμή την καταστροφική επίδοσή του στην τηλεμαχία της περασμένης εβδομάδας με τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να παραμείνει στην προεδρική κούρσα κατά τη διάρκεια μιας κλήσης με το προεκλογικό επιτελείο την Τετάρτη και προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους Δημοκρατικούς στο Καπιτώλιο ότι είναι κατάλληλος για επανεκλογή, παρά το καταστροφικό ντιμπέιτ.

Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε σε ανήσυχα μέλη της προεκλογικής του ομάδας και τους είπε ότι «δεν θα πάει πουθενά», σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν σχετικά.

«Επιτρέψτε μου να το πω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ, όσο πιο απλά και ξεκάθαρα μπορώ: είμαι στην κούρσα… κανείς δεν με πετάει έξω. Δεν φεύγω. Είμαι σε αυτόν τον αγώνα μέχρι το τέλος και θα κερδίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, η οποία ακούγεται ως η πλέον πιθανή αντικαταστάτρια του πρόεδρου, σε περίπτωση πρόωρης απόσυρσής του είπε πως δεν θα υποχωρήσουμε και πρόσθεσε πως «θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα του προέδρου μας. Θα παλέψουμε και θα νικήσουμε».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, σε δημοσίευσή τους οι New York Times ανέφεραν πως ο Τζο Μπάιντεν σκέφτεται να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα.

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν είχε επαφές με πολλά προβεβλημένα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως με την πρώην πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι και τον επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. Ηχογράφησε επίσης δύο συνεντεύξεις που θα μεταδοθούν αύριο Πέμπτη από το ραδιόφωνο.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος δεν έχει υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις μετά το τσεκ-απ του περασμένου Φεβρουαρίου.

Η Κάμαλα Χάρις επικρατέστερη… διάδοχος

Σύμφωνα πάλι με δημοσίευμα του Reuters, η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις είναι η κορυφαία εναλλακτική λύση για να αντικαταστήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εάν αποφασίσει να μην συνεχίσει την εκστρατεία επανεκλογής του.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί με επιρροή έχουν προτείνει εναλλακτικές στον Μπάιντεν εκτός από την Χάρις, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών μελών του υπουργικού συμβουλίου και Δημοκρατικών κυβερνητών όπως ο Γκάβιν Νιούσομ από την Καλιφόρνια, η Γκρέτσεν Γουίτμερ από το Μίσιγκαν και ο Τζος Σαπίρο από την Πενσυλβάνια. Ωστόσο, το να προσπαθείς να παρακάμψεις την Χάρις θα ήταν σχεδόν αδύνατο, είπαν πηγές, που δεν ήθελαν να κατονομαστούν στο ίδιο δημοσίευμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράζει ανησυχίες για τον Μπάιντεν

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Washington Post o Ομπάμα είπε σε ανθρώπους που τον στηρίζουν, όταν επικοινώνησαν μαζί του ότι ο δρόμος για την επανεκλογή Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη μετά την απογοητευτική του απόδοση στο debate.

Σύμφωνα με την Post, ο Ομπάμα έκανε ξεκάθαρες τις ανησυχίες του σε μερικούς από τους κοντινούς του ανθρώπους, κάνοντας την πιο σκληρή αξιολόγησή για τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Παράλληλα, το άρθρο της Washington Post αναφέρει ότι ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο μετά την τηλεμαχία και του πρόσφερε την υποστήριξή του ως προσωπικός του σύμβουλος του. Ωστόσο, δεν είναι σαφές το περιεχόμενο των συμβουλών του Ομπάμα προς τον Μπάιντεν.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι ευγνώμων για την ακλόνητη υποστήριξη του Προέδρου Ομπάμα από την αρχή αυτής της εκστρατείας ως ισχυρός αγγελιοφόρος στους ψηφοφόρους και ως έμπιστος σύμβουλος στον πρόεδρο», δήλωσε η Λόρεν Χιτ, εκπρόσωπος της εκστρατείας Μπάιντεν, σε δήλωση. Εκπρόσωπος του Ομπάμα αρνήθηκε να σχολιάσει.

Προβληματισμός στους Δημοκρατικούς για το ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν

Βέβαια, πάρα πολλοί είναι οι Δημοκρατικοί πια που στους κόλπους των Δημοκρατικών, όχι δημόσια, που έχουν αρχίσει τις συζητήσεις για το ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν.

Θα διευκόλυνε να παραιτηθεί ο ίδιος, να πει ότι ο ίδιος αποσύρεται και πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία γιατί σχεδόν το 99% των 4.000 εκλεκτόρων στηρίζει την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν.

Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχουν και επιφανή στελέχη των Δημοκρατικών, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα και από τους κύκλους της οικογένειας Κλίντον που τον στηρίζουν ξεκάθαρα.

«Υπάρχουν και κακές βραδιές στα ντιμπέιτ. Πιστέψτε με, το ξέρω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

«Ωστόσο οι εκλογές αυτές εξακολουθούν να είναι μια επιλογή ανάμεσα σε κάποιον που έχει παλέψει όλη του τη ζωή για τους απλούς ανθρώπους και σε κάποιον που νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του», αναφέρει ο Ομπάμα στην ανάρτησή του προσθέτοντας: «Η χθεσινή νύχτα δεν το άλλαξε αυτό».

Πάντως πολλά είναι και τα αμερικανικά μέσα επιτίθενται στον Τζο Μπάιντεν με τους New York Times μεταξύ άλλων να αναφέρουν ότι είναι σκιά ηγέτη αυτή τη στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος και το καλύτερο που έχει να κάνει για τη χώρα είναι να αποσυρθεί.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι πρέπει να φύγει ένας πολύ καλός πρόεδρος που κατάφερε να επουλώσει τις πληγές που είχε ανοίξει ο Ντόναλντ Τραμπ και να αντικατασταθεί από κάποιον άλλον Δημοκρατικό και σε καμία περίπτωση δεν στηρίζει Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΕΡΤ

Δειτε Επισης

Το προσκλητήριο γάμου του γιου του πλουσιότερου Ινδού είναι απλά αδιανόητο-Ο ορισμός της υπερβολής
Ψηλά στη λίστα των σκεπτικιστών του ΝΑΤΟ οι Βούλγαροι, σύμφωνα με δημοσκόπηση
Πέθανε η πρώτη σύζυγος του Φιντέλ Κάστρο, Μίρτα Ντιάς-Μπάλαρτ
CNN: Ανυποχώρητος ο Μπάιντεν στην πρώτη συνέντευξη μετά το ντιμπέιτ, τα έξι συμπεράσματα
Φοβερό θανατηφόρο με 14 νεκρούς στην Ουκρανία-Πετρελαιοφόρο συγκρούστηκε με μίνιβαν
Ο Κιρ Στάρμερ σήκωσε τα μανίκια-«Ανυπομονώ να φέρω την αλλαγή στη Βρετανία, ας πιάσουμε δουλειά»
Κλιμακώνονται τα χτυπήματα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα-Πυρά με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο
Άρχισε ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας από υπερπόντια εδάφη
Ο κυκλώνας Μπέριλ φεύγει από το Μεξικό και κατευθύνεται στο Τέξας-Προκάλεσε τουλάχιστον 11 θανάτους
Σε αναμμένα κάρβουνα η Ευρώπη υπό τον φόβο ανάδειξης ακροδεξιού πρωθυπουργού στη Γαλλία