Σε δίκη οι Αρχιμανδρίτες, αφήνεται ελεύθερος ο Νεκτάριος-Έτοιμο το πόρισμα και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής

Σε απευθείας δίκη παραπέμπεται τόσο ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος που τελούσε υπό κράτηση για το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ, όσο και ο Αρχιμανδρίτης Προφύριος, αφού οι ανακριτές θεωρούν πως συμπληρώθηκε το παζλ της υπόθεσης που αφορά την οικονομική πτυχή και τις καταγγελίες του Μητροπολίτη Ησαΐα, σε βάρος του οποίου την ίδια ώρα διερευνώνται οι ισχυρισμοί που αφορούν την παραχώρηση 450 χιλιάδων ευρώ για την προεκλογική του εκστρατεία, ταξίδια και αγορά οχήματος.

Σε βάρος του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου εκδόθηκαν δύο διατάγματα οκταήμερης προσωποκράτησης του, με τον ένα να εκπνέει σήμερα, εξού και οι ανακριτές δεν θα ζητήσουν την ανανέωση του, αλλά προχωρούν με καταχώρηση της υπόθεσης. Ωστόσο, το κατηγορητήριο, δεν θα περιλαμβάνει μόνο το όνομα του ηγούμενου της Μονής, αλλά και του Αρχιμανδρίτη Προφύριου, ο οποίος επίσης φωτογραφιζόταν στον όρκου του ανακριτή ως ύποπτος στα υπό διερεύνηση αδικήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολύωρη ανάκριση Νεκτάριου, απαντά σε ερωτήματα και δίνει στοιχεία για Ησαΐα-Επίκεινται εξελίξεις σε δυο μέτωπα

Οι δύο, θα αντιμετωπίζουν και κοινές κατηγορίες, στην βάση των όσων προκύπτουν από τις μαρτυρίες που λήφθηκαν, ειδικότερα για τα αδικήματα που αφορά την οικειοποίηση χρημάτων από εισφορές πιστών, ενώ το κατηγορητήριο θα περιλαμβάνει αδικήματα που αφορούν πλαστογραφία αλλά φοροδιαφυγής, όπως αυτά προέκυψαν από την έκθεση του Τμήματος Φορολογίας, το οποίο έδειξε πως ένα ποσό πέραν των 1,300,000 από έσοδα του ζαχαροπλαστείου της Μονής και πωλήσεις άλλων ειδών, δεν είχε δηλωθεί.

Ισχυρισμούς τους οποίους απορρίπτει η υπεράσπισης του Αρχιμανδρίτη, ο οποίος στα πλαίσια της δίκης θα παρουσιάσει την δική του εκδοχή στα όσα καταλογίζονται στους πελάτες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφότου καταχωρηθεί η υπόθεση σε βάρος των δύο Αρχιμανδριτών, η Αστυνομία δεν αναμένεται να ζητήσει την κράτηση τους ως υπόδικοι στις Κεντρικές μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ως εκ τούτου, ο Νεκτάριος που τελούσε υπό κράτηση, αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος. Βέβαια, θεωρείται σχεδόν δεδομένο, πως αναμένεται να υποβληθούν όροι και στους δύο, προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία τους στο Δικαστήριο.

Από εκεί και πέρα, οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται για όλες τις πτυχές του σκανδάλου, χωρίς να σημαίνει πως η παραπομπή των δύο σε δίκη βάζει φρένο σε οποιαδήποτε άλλη ποινική δίωξη, ενώ πλέον στο κάδρο των εξετάσεων έχουν μπει και οι ισχυρισμοί του Νεκτάριου που αφορούν τις 450 χιλιάδες που παραχώρησε στον Ησαΐα.

Μάλιστα, πληροφορίες από την πλευρά των μοναχών, αναφέρουν πως υπάρχουν σχετικά εμβάσματα και αποδείξεις για τις διαδρομές των χρημάτων, τις οποίες εξετάζουν οι ανακριτές, ενώ γίνεται λόγος και για αποδείξεις σε ότι αφορά την αγορά οχήματος και τα ταξιδιωτικά εισιτήρια στον Μητροπολίτη και μέλη της οικογένειας του. Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά σε μάρτυρες που μπορούν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του Αρχιμανδρίτη, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν κατάθεση.

Πέραν των πιο πάνω ερευνών, που αφορούν την οικονομική πτυχή της υπόθεσης, σε εκκρεμότητα παραμένει και το ζήτημα με την τοποθέτηση καμερών στην Μονή, οι οποίες κατέγραφαν ήχο και εικόνα, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται και να δίνουν εκ διαμέτρου αντίθετους ισχυρισμούς. Ωστόσο, στην έκθεση της η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, υπέδειξε ποινικά αδικήματα, με την Αστυνομία να αναμένεται να προχωρήσει και με αυτή την πτυχή της υπόθεσης, από την οποία φαίνεται να προκύπτουν ευθύνες και στα δύο στρατόπεδα.

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά το Εκκλησιαστικό μέτωπο, πληροφορίες αναφέρουν πως το πόρισμα της Ανακριτικής Επιτροπής έχει συνταχθεί και είναι θέμα ημερών να παραδοθεί στο Συνοδικό Δικαστήριο, το οποίο θα συντάξει το κατηγορητήριο και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο κάδρο της διερεύνησης οι ισχυρισμοί Νεκτάριου για €450.000 σε Ησαΐα-«Δεσπότη μου τα φάρμακα σου το συνθηματικό»

Δειτε Επισης

Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο πίσω από το γιατί οι καμηλοπαρδάλεις έχουν τόσο μακρύ λαιμό
Το προσκλητήριο γάμου του γιου του πλουσιότερου Ινδού είναι απλά αδιανόητο-Ο ορισμός της υπερβολής
Διαβήματα Λευκωσίας για προβολή ψευδοκράτους στον ΟΤΚ- Έντονη δυσαρέσκεια για συμμετοχή Ούγγρων αξιωματούχων
Έφθασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας φορτωμένος με σχεδόν 16 κιλά κάνναβης 30χρονος (pics)
Ψηλά στη λίστα των σκεπτικιστών του ΝΑΤΟ οι Βούλγαροι, σύμφωνα με δημοσκόπηση
Πέθανε η πρώτη σύζυγος του Φιντέλ Κάστρο, Μίρτα Ντιάς-Μπάλαρτ
CNN: Ανυποχώρητος ο Μπάιντεν στην πρώτη συνέντευξη μετά το ντιμπέιτ, τα έξι συμπεράσματα
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με έξι συλλήψεις στην Ελλάδα-Χειροπέδες σε «μπράβο» που χτύπησε όχημα με γκλοπ
Φοβερό θανατηφόρο με 14 νεκρούς στην Ουκρανία-Πετρελαιοφόρο συγκρούστηκε με μίνιβαν
Ο Κιρ Στάρμερ σήκωσε τα μανίκια-«Ανυπομονώ να φέρω την αλλαγή στη Βρετανία, ας πιάσουμε δουλειά»