Επιμένει ο Σταυριανός-Καταχωρεί αίτηση και ζητά ακύρωση του πορίσματος για την δολοφονία του Θανάση

Παρά την απόφαση κόλαφο της Θανατικής Ανακρίτριας, η οποία 19 χρόνια μετά έδειξε πως ο 26χρονος εθνοφρουρός Θανάσης Νικολάου δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε όπως επέμεναν όλα αυτά τα χρόνια Αστυνομία και Νομική Υπηρεσία, ο βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης, εξαιτίας του οποία η Κύπρος καταδικάστηκε από το ΕΔΑΔ για πλημμελή διερεύνηση, δεν κάνει πίσω και προσφεύγει στο Ανώτατο, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το πόρισμα της Ντόριας Βαρωσιώτου.

«Στην τελική της αγόρευση, η Εισαγγελία εισηγήθηκε πως στο πόρισμα δεν πρέπει να αναφέρεται αιτία θανάτου αλλά αυτό να παραμείνει ''ανοικτό''. Υπενθυμίζω πως μέχρι εκείνη τη στιγμή, δηλαδή μέχρι το στάδιο των τελικών αγορεύσεων, η θέση της Εισαγγελίας ήταν πως ο θάνατος προκλήθηκε από πτώση εξ ύψους και πως ο Θανάσης αυτοκτόνησε. Ακόμη και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, η Εισαγγελία πρότεινε ως εμπειρογνώμονα μάρτυρα τον Πανίκκο Σταυριανό, ο οποίος μαζί με τις αστυνομικές αρχές κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Θανάσης αυτοκτόνησε. Στη συνέχεια και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, η Εισαγγελία δεν αποδέχθηκε ούτε το πόρισμα των Ιδιωτών Ποινικών Ανακριτών Μάτσα και Αλεξόπουλου, που διόρισε ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, προφανώς γιατί σε αυτό αποφάνθηκαν ότι ο θάνατος του Θανάση οφείλετο σε εγκληματική ενέργεια».

Τα πιο πάνω καταγράφει στην απόφαση της η Θανατική Ανακρίτρια, η οποία αφενός καταλογίζει ευθύνες στην Νομική Υπηρεσία σε σχέση με τους χειρισμούς και τις αποφάσεις της, και αφετέρου, υπενθυμίζει πως ο Πανίκος Σταυριανός, τα ευρήματα του οποίου κρατούσε ως σημαία η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας κατά την θανατική ανάκριση, ήταν η βασικότερη αιτία της καταδίκης της Κύπρου από το ΕΔΑΔ.

Μια αναφορά που ήρθε ως απάντηση στους χειρισμούς της Εισαγγελίας στην Θανατική Ανάκριση, αφού από την μία υποστήριξε το αίτημα του Πανίκου Σταυριανού για να συμμετέχει ως εμπλεκόμενο μέρος στη διαδικασία και από την άλλη, ζήτησε να καταθέσει ως εκ των βασικών μαρτύρων της υπόθεσης, παραγνωρίζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και αποκλείοντας την ίδια ώρα ως μάρτυρα κατηγορίας τον Σάββα Μάτσα, που ήταν εκ των ποινικών ανακριτών που έδειξαν πως πρόκειται για δολοφονία, καταλογίζοντας μάλιστα ποινικές ευθύνες σε τέσσερα πρόσωπα. Ανάμεσα σε αυτούς και ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανό, για τον οποίο, όπως ειπώθηκε, υποδείχθηκαν επτά ποινικά αδικήματα, ενώ κατέληξε σε ιατροδικαστικά ευρήματα μέσα σε δέκα λεπτά.

Ωστόσο, η εμπλοκή Σταυριανού αποκλείστηκε σε όλα τα στάδια, με την Θανατική Ανακρίτρια, μετά τις ενστάσεις από πλευράς οικογένεια, να αναφέρει σε ενδιάμεση απόφαση της, πως ο ιατροδικαστής «δεν έχει ρόλο στη διαδικασία. Ο ρόλος του εξαντλήθηκε με αυτοψία και νεκροψία το 2005 και την τετρασέλιδη έκθεση του, εννέα μήνες μετά. Συνεπώς, θεωρώ μη αποδεκτή την έκθεση του και τον αποκλείω και ως μάρτυρα της διαδικασία». Παράλληλα, υπέδειξε πως «καθοριστικό στοιχείο είναι η απόφαση του ΕΔΑΔ», λέγοντας περαιτέρω πως «στην απόφαση του το 2020, αποδέχθηκε την προσφυγή με τις θέσεις της οικογένειας. Ότι δηλαδή, η όλη έρευνα της αστυνομίας ήταν πλημμελής. Η έρευνα στηρίχθηκε στις θέσεις του Πανίκου Σταυριανού. Το πόρισμα στηρίζεται μόνο στην άποψη και γνώμη του Σταυριανού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με προεκτάσεις η απόφαση για Θανάση-«Εισαγγελία και Αστυνομία ήθελαν από την αρχή να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια»

Δεδομένου του αποκλεισμού του Πανίκου Σταυριανού από την διαδικασία, σε συνδυασμό με την απόφαση της Θανατικής Ανακρίτριας που έδειξε πως πρόκειται για δολοφονία, βασιζόμενη στα ευρήματα της παθολογοανατόμου, Δήμητρας Καραγιάννης, που διορίστηκε για από την οικογένεια του Θανάση, ο ιατροδικαστής αποφάσισε να προσφύγει στο Ανώτατο, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το πόρισμα.

Σημειώνεται πως ο Γενικός Εισαγγελέας, αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση επί της απόφασης της Θανατικής Ανακρίτριας, αποδεχούμενος το πόρισμα, έπειτα από το οποίο, παρά τις ευθύνες που καταλογίζονται σε Αστυνομία και Νομική Υπηρεσία, ακολουθήθηκε η πεπατημένη, χωρίς κανείς να αναλαμβάνει την ευθύνη για τους λάθος χειρισμούς, που για 19 χρόνια μια δολοφονία παρέμεινε στα συρτάρια. Προς αυτή την κατεύθυνση, υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στον διορισμό δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, αφενός για να γίνουν νέες έρευνες με σκοπό τον εντοπισμό των δολοφόνων και αφετέρου να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου προκύπτουν, αφήνοντας εκτός ερευνών την Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Θανάσης στραγγαλίστηκε, το Κράτος Δικαίου ξεφτιλίστηκε-Υπάρχει ευθιξία για ανάληψη ευθυνών;

Η δικηγόρος του Πανίκου Σταυριανού, Ανδριάνα Κλαΐδή, ζήτησε και έλαβε τα πρακτικά της θανατικής ανάκρισης, αλλά και το πόρισμα της Θανατικής Ανακρίτριας, τα οποία αφού μελέτησε, προχωρεί εντός των επόμενων ημερών με την καταχώρηση της αίτησης για έκδοση διατάγματος Certiorari. Δηλαδή, επιζητεί διάταγμα με το οποίο θα ακυρώνεται το πόρισμα της Θανατικής Ανακρίτριας.

Το αίτημα για ακύρωση του πορίσματος, όπως υποστηρίζει η πλευρά του ιατροδικαστή, βασίζεται σε δυο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ουσία του πορίσματος και την κατάληξη της Θανατικής Ανακρίτριας, με τον Πανίκο Σταυριανό να ισχυρίζεται πως βασίστηκε σε λανθασμένη μαρτυρία, αυτή της Δήμητρας Καραγιάννης, που υπέδειξε πως ο θάνατος του Θανάση επήλθε από στραγγαλισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, η πλευρά του Σταυριανού, προτάσσει στο αίτημά της και την γνωμάτευση του ιατροδικαστή, Ανδρέα Μαρνερίδη, ο οποίος διορίστηκε από την Εισαγγελία για να συνδράμει στις έρευνες.

Ο δεύτερος λόγος του αιτήματος, εδράζεται στο ότι, κατά τη διάρκεια της θανατικής ανάκρισης, δεν ακούστηκαν οι θέσεις των ιατροδικαστών που εκπροσωπούσαν την Δημοκρατία, ανάμεσά τους και ο Πανίκος Σταυριανός, που αποκλείστηκε από την διαδικασία.

Ωστόσο, σε ότι αφορά το ερώτημα εάν ο Πανίκος Σταυριανός μπορεί να ασκήσει έφεση αφού δεν ήταν εμπλεκόμενο μέρος, πράγμα το οποίο θα έπρεπε να πράξει η Νομική Υπηρεσία, το μπαλάκι πέφτει στο Ανώτατο, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα δεχτεί ή όχι να εξετάσει τέτοιου είδους αίτηση που καταχωρείται από τον ιατροδικαστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δικαστική μάχη για τις αποζημιώσεις στην οικογένεια Θανάση-Είχε ζητήσει να απορριφθούν οι αγωγές η Εισαγγελία

Δειτε Επισης

Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο πίσω από το γιατί οι καμηλοπαρδάλεις έχουν τόσο μακρύ λαιμό
Το προσκλητήριο γάμου του γιου του πλουσιότερου Ινδού είναι απλά αδιανόητο-Ο ορισμός της υπερβολής
Διαβήματα Λευκωσίας για προβολή ψευδοκράτους στον ΟΤΚ- Έντονη δυσαρέσκεια για συμμετοχή Ούγγρων αξιωματούχων
Έφθασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας φορτωμένος με σχεδόν 16 κιλά κάνναβης 30χρονος (pics)
Ψηλά στη λίστα των σκεπτικιστών του ΝΑΤΟ οι Βούλγαροι, σύμφωνα με δημοσκόπηση
Πέθανε η πρώτη σύζυγος του Φιντέλ Κάστρο, Μίρτα Ντιάς-Μπάλαρτ
CNN: Ανυποχώρητος ο Μπάιντεν στην πρώτη συνέντευξη μετά το ντιμπέιτ, τα έξι συμπεράσματα
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με έξι συλλήψεις στην Ελλάδα-Χειροπέδες σε «μπράβο» που χτύπησε όχημα με γκλοπ
Φοβερό θανατηφόρο με 14 νεκρούς στην Ουκρανία-Πετρελαιοφόρο συγκρούστηκε με μίνιβαν
Ο Κιρ Στάρμερ σήκωσε τα μανίκια-«Ανυπομονώ να φέρω την αλλαγή στη Βρετανία, ας πιάσουμε δουλειά»