Η λειψυδρία φέρνει αυξήσεις σε αγροτικά προϊόντα-Μειώνονται τα έσοδα, αυξάνονται τα έξοδα παραγωγής

Ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα αντιμετωπίζεται η αισθητή μείωση των υδάτινων αποθεμάτων στα φράγματα της Κύπρου, με τις συνέπειες να είναι αλυσιδωτές. Οι αρμόδιες υπηρεσίες στην προσπάθεια που καταβάλλουν για να μην επηρεαστεί η ύδρευση των σπιτιών, προχώρησαν στην εκπόνηση πλάνου, το οποίο προνοεί αποκοπές νερού στους αγρότες, κάτι που φέρνει αλυσιδωτές επιπτώσεις, οι οποίες αγγίζουν και τους καταναλωτές.

Μιλώντας στον REPORTER, ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού, Τάσος Γιαπάνης, εξήγησε, πως, «από την στιγμή που αποκόπτεται η ποσότητα νερού που δίνεται στους αγρότες κατά 50% για την άρδευση και παραγωγή προϊόντων, που αποτελούν κομμάτι της διατροφικής αλυσίδας, αυτό συνεπάγεται με μείωση της παραγωγής κατά το ήμισυ». Αυτό, όπως είπε ο κ. Γιαπάνης, θα επιφέρει μείωση των εσόδων στους αγρότες, την ίδια ώρα που τα έξοδα παραγωγής αυξάνονται.

Ως εκ τούτου, όπως επισήμανε ο κ. Γιαπάνης, «η παραγωγή μειώνεται, η ζήτηση των προϊόντων αυξάνεται και αυτό θα φέρει αυξήσεις στις τιμές, κάτι που θα δει ο καταναλωτής στο επόμενο διάστημα, με δυο τρόπους. Από την μια, θα αυξηθούν οι τιμές στα ντόπια προϊόντα και από την άλλη, θα έχουμε περισσότερη εισδοχή περισσότερων εισαγόμενων προϊόντων, τα οποία δεν είναι τόσο φρέσκα, όσο αυτά που παράγονται στην Κύπρο».

Επιπρόσθετα, ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού, σημείωσε ότι οι αγροτικές οργανώσεις σε συνεργασία με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ετοίμασαν έντυπο, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν οι επαγγελματίες αγρότες, ώστε να γίνει ανακατανομή και προγραμματισμός της διάθεσης του νερού για το υπόλοιπο του χρόνου.

Παράλληλα, οι Αγροτικές Οργανώσεις ζητούν την λήψη μέτρων και την παροχή βοήθειας από το κράτος, με τον κ. Γιπάνης να αναφέρει πως «πολλοί είναι οι αγρότες που σκέπτονται να τα παρατήσουν, λόγω των δυσκολιών που έχουν να αντιμετωπίσουν», εξού και ζητεί στήριξη από την Κυβέρνηση.

Ακολούθως, εξήγησε πως πρέπει να γίνουν έργα υποδομής, ώστε το πρόβλημα με την παροχή νερού στους αγρότες να επιλυθεί, εξηγώντας πως, «όπως κάναμε τις αφαλατώσεις για την ύδρευση, μπορούν να γίνουν και κάποιες αφαλατώσεις και για την άρδευση, ειδικά στην περιοχή Αμμοχώστου και Λάρνακας, που δεν έχουν φράγματα».

Απογοητευτικές οι ποσότητες νερού στα φράγματα

Στο 36% υποχώρησε η πληρότητα των φραγμάτων σε όλη την Κύπρο, με τη συνολική ποσότητα νερού στα Φράγματα να ανέρχεται στα 104,788 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, εν αντιθέσει με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, που η ποσότητα νερού ήταν στα 173.643 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, με ποσοστό 59,7%.

Η ποσότητα νερού στα φράγματα

Screenshot 1

Screenshot 2

Υπενθυμίζεται, πως λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής ροής νερού στα φράγματα και κατά συνέπεια, της χαμηλής πληρότητας των φραγμάτων, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς, έλαβε την απόφαση για δημιουργία ακόμη μιας μονάδας αφαλάτωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση περιέλαβε στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του κράτους πρόσθετα κονδύλια, ύψους €58,1 εκατομμυρίων, τόσο για τη λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης, όσο και για αγορά ύδατος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα