Δεύτερη ευκαιρία σε 29χρονο που έστειλε ημίγυμνες φωτογραφίες σε ανήλικη-Διαχωρίστηκε από άλλες σοβαρές υποθέσεις

Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους μετριαστικούς παράγοντες αλλά και δεδομένου πως επρόκειτο για ένα μεμονωμένο περιστατικό, το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφο επέβαλε ποινή με αναστολή σε 29χρονο, που κατηγορείτο πως απέστειλε τρεις ημίγυμνες φωτογραφίες σε ανήλικη με την οποία συνομιλούσε στην πλατφόρμα Instragram, o οποίος παραδέχθηκε την μοναδική κατηγορία που αντιμετώπιζε, που αφορούσε το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού κατά παράβαση των άρθρων 2 και 6(1) του Περί Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας Νόμος 91(Ι)/2014.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, όπως αυτά καταγράφονται στην απόφαση του Δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος κατά τον Οκτώβριο του 2022 προκάλεσε ανήλικη να γίνει μάρτυρας σεξουαλικών πράξεων ή απεικόνισης σεξουαλικών πράξεων, αφού της απέστειλε τρείς φωτογραφίες που τον απεικόνιζαν ημίγυμνο.

Ακολούθησε καταγγελία στην Αστυνομία από την 14χρονη, όπου ανέφερε πως ο συγκεκριμένος χρήστης στην πλατφόρμα Instagram που γνωρίζει προσωπικά, της απέστειλε τρεις φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ από την πλευρά της η μητέρα της, ανέφερε πως ενημερώθηκε από την κόρη της για το υλικό που της απέστειλε ο κατηγορούμενος.

Σε οπτικογραφημένη κατάθεση που λήφθηκε από την ανήλικη μετά από γραπτή συγκατάθεση της μητέρας της, ανέφερε ότι διατηρεί λογαριασμό στην πλατφόρμα Instagram και ότι δέχθηκε προσωπικό μήνυμα στον λογαριασμό της από τον κατηγορούμενο. Κατά την συνομιλία που είχαν, ο 29χρονος της έλεγε πόσο όμορφη είναι και της έκανε κομπλιμέντα, ενώ η ανήλικη του ανέφερε την ηλικία της, τονίζοντας του πως ήταν μικρή. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγράφονται στην απόφαση, ο κατηγορούμενος τότε της έστειλε φωτογραφίες του, όπου ήταν γυμνός από την μέση και πάνω, ενώ σε μία από αυτές παρουσιαζόταν να βγάζει την γλώσσα του έξω από το στόμα.

Μετά την καταγγελία ο κατηγορούμενος συνελήφθη, χωρίς να παραδέχεται τα όσα του καταλογίζονται, ωστόσο ενώπιον του Δικαστηρίου, άλλαξε γραμμή πλεύσης και προέβη σε παραδοχή. Κάτι που λήφθηκε υπόψη από το Δικαστήριο, σε συνδυασμό με τις προσωπικές του συνθήκες, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον συνήγορο υπεράσπισης του, Νίκο Τσιαπαλή.

Όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο κατηγορούμενος αναμένεται να γίνει πατέρας, αφού η συμβία του διανύει τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης της, ενώ αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Ο κ. Τσιαπαλής αγορεύοντας για τον μετριασμό της ποινής, ξεκαθάρισε πως η πλευρά του κατηγορούμενου δεν αμφισβητεί την σοβαρότητα του αδικήματος, το οποίο έχει παραδεχθεί, ωστόσο υπέδειξε πως εν εν λόγω υπόθεση θα πρέπει να διαχωριστεί από άλλες με παρόμοια αδικήματα και να καταταχθεί σε μια κατηγορία μειωμένης σοβαρότητας, έχοντας κατά νου τα στοιχεία και τα δεδομένα που την περιβάλουν. Και αυτό διότι, όπως εξήγησε, ο κατηγορούμενος «ούτε είχε οποιαδήποτε συνάντηση ούτε ζήτησε συνάντηση με την παραπονούμενη, ενώ η οποιαδήποτε επικοινωνία υπήρξε είναι αυτή που έγινε ηλεκτρονικά την συγκεκριμένη ημερομηνία και η οποία ήταν περιορισμένης διάρκειας».

Τόνισε μάλιστα πως η παραπονούμενη είχε την δυνατότητα οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούσε να διακόψει την επικοινωνία μαζί του με το πάτημα ενός κουμπιού, ενώ ο κατηγορούμενος κατά την συνομιλία τους δεν χρησιμοποίησε οποιεσδήποτε αισχρού περιεχομένου φράσεις ή λέξεις. Σημείωσε πως με αυτά που ο κατηγορούμενος είπε, δεν πρόσβαλε την παραπονούμενη με κανένα τρόπο, ούτε ζήτησε να του σταλούν γυμνές φωτογραφίες.

Όπως υπέδειξε, το αδίκημα διαπράχθηκε από τον συνδυασμό των γεγονότων που περιβάλλουν αυτή την υπόθεση ήτοι δια της αποστολής φωτογραφίας με ημίγυμνο σώμα, στην οποία φαινόταν ο κορμός που δεν είναι σεξουαλικού περιεχομένου, σε συνδυασμό βεβαίως με την αποστολή άλλων δύο φωτογραφιών, στις οποίες δεν παρουσιάζεται γυμνό μέρος του σώματος του, αλλά ο κατηγορούμενος έχει έξω από το στόμα του μέρος της γλώσσας του, με αποτέλεσμα να καθιστά τα αρχεία αυτά σεξουαλικού περιεχομένου.

Αναφορά έγινε και στο γεγονός πως από τον έλεγχο που έγινε τόσο στο κινητό τηλέφωνο όσο και στον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του κατηγορούμενου, αλλά και στο χώρο που αυτός διαμένει, δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε το επιλήψιμο.

Σημειώθηκε περαιτέρω, πως ο κατηγορούμενος δεν απασχόλησε ποτέ τις Αρχές, ενώ παραδέχθηκε το λάθος του, δείχνοντας έμπρακτη μεταμέλεια, εξού και ζητήθηκε από το Δικαστήριο μια δεύτερη ευκαιρία.

Το Δικαστήριο από την πλευρά του, αφού αξιολόγησε τα όσα τέθηκαν ενώπιον του, τόσο από τον συνήγορο υπεράσπισης όσο και από την Κατηγορούσα Αρχή, θέλησε να αναφέρει πως «η ευκολία και η μεγάλη συχνότητα με την οποία αδικήματα τούτης της φύσεως διαπράττονται, πράγμα για το οποίο λαμβάνω δικαστική γνώση από τις διάφορες υποθέσεις που εκδικάζονται ενώπιον μου, είναι στοιχεία που ενισχύουν την σοβαρότητα».

Από εκεί και πέρα, το Δικαστήριο έλαβε υπόψη όλους τους ελαφρυντικούς παράγοντες του κατηγορουμένου, ωστόσο έκρινε πως «αυτοί δεν είναι ικανοί έτσι ώστε να διαφοροποιήσουν το είδος της ποινής που θα επιβληθεί, το οποίο δεν μπορεί να είναι άλλο από ποινή στερητικής της ελευθερίας ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την φύση και την σοβαρότητα του αδικήματος που αυτός έχει διαπράξει. Σε τέτοιες περιπτώσεις σοβαρών αδικημάτων όπου επιβάλλεται η επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών, οι προσωπικές συνθήκες του κατηγορουμένου είναι ήσσονος σημασίας».

Ως εκ τούτου, επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης πέντε μηνών, ωστόσο έκρινε πως δικαιολογείται η αναστολή της για τρία χρόνια. Και αυτό διότι, όπως ανέφερε, «η παρούσα περίπτωση θεωρώ ότι μπορεί να τύχει διαχωρισμού από τις σοβαρές παρόμοιου είδους, καθότι το Δικαστήριο καλείται να επιβάλει ποινή σε πρόσωπο νεαρής ηλικίας και λευκού ποινικού μητρώου, το οποίο έχει άμεσα παραδεχθεί την εναντίον του κατηγορία, ενώ τα περιστατικά διάπραξης της υπόθεσης δεν καθιστούν την υπό εξέταση περίπτωση από τις σοβαρότερες του είδους της. Συνεπώς κρίνω πως θα πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στον κατηγορούμενο εκτός φυλακών να αποδείξει ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και δεν θα επαναλάβει παρόμοια συμπεριφορά. Από τον ίδιο εξαρτάται να αδράξει την ευκαιρία αυτή».

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος