Μη βιώσιμη η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, τονίζει ο ΠτΔ-«Δεν καθορίζει το διεθνές δίκαιο τις αποφάσεις»

Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι βιώσιμη και εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η απελευθέρωση και η επίλυση του Κυπριακού.

Κηρύσσοντας την Τετάρτη την έναρξη του Παγκοσμίου Συνεδρίου των Κυπρίων της Διασποράς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την πάροδο του μισού αιώνα από την τουρκική εισβολή και κατοχή «για να κάνουμε, ναι, κάποιου είδους κριτική σε τακτικές και προσεγγίσεις που ακολουθούσαμε».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το φετινό συνέδριο συμπίπτει με την «θλιβερή επέτειο» των πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή και το προδοτικό πραξικόπημα, για να σημειώσει ότι όλα όσα συνέβησαν το τραγικό καλοκαίρι του 1974 «έχουν ορίσει και συνεχίζουν να ορίζουν την πορεία της χώρας, αλλά και την πορεία όλων μας αλλά και τις ζωές μας την καθημερινότητά μας».

Όλα όσα έχουν συμβεί, πρόσθεσε, «ορίζουν την ίδια στιγμή και τους αγώνες, τις προσδοκίες μας για απελευθέρωση και τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας και για επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες».

«Σίγουρα η παρούσα κατάσταση πραγμάτων όλα αυτά που βιώνουμε αυτά τα πενήντα χρόνια δεν μπορούν να αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας, δεν μπορούν να αποτελούν το μέλλον των παιδιών μας», είπε για να υπογραμμίσει ότι «δεν είναι βιώσιμη η σημερινή κατάσταση πραγμάτων, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους».

«Σχεδόν καθημερινά», πρόσθεσε, «υπάρχουν περισσότερα τετελεσμένα και είναι για αυτό το λόγο που βασικά μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η απελευθέρωση θα πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση της χώρας μας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε πως πριν από ένα χρόνο, στον πρώτο χαιρετισμό του Συνεδρίου από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε υποσχεθεί ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

«Και ακριβώς αυτό τον ένα χρόνο αυτό έπραξα και αυτό θα συνεχίσω να πράττω μέχρι την ευλογημένη μέρα της επανένωσης», είπε, σημειώνοντας ότι με την επιμονή και η στοχοπροσήλωση της ε/κ πλευράς που το ενδιαφέρον για το κυπριακό ζήτημα έχει αναζωπυρωθεί, καθώς «μετά από χρόνια στασιμότητας πετύχαμε το διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ η οποία εργάζεται προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών.

«Επιδιώξαμε αυτό τον διορισμό, τον στηρίξαμε , τον στηρίζουμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΓΓ παρά τις δυσκολίες, τις προκλήσεις τα προβλήματα χωρίς να υποτιμούμε σε καμία απολύτως σημασία ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιδιώξεις της Τουρκίας», συνέχισε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβαλε την «έντονη πεποίθηση πως η διεύρυνση του διεθνούς αποτυπώματος της χώρας τη δημιουργία πλέγματος αμοιβαίων συμφερόντων», θα βοηθήσει και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

«Αν θέλουμε να κάνουμε κάποια κριτική, κάποια κριτική για τα πενήντα χρόνια χειρισμού του Κυπριακού δεν θα πρέπει να θεωρούμε τον εαυτό μας υπεύθυνο γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακό, γιατί δεν υπήρξε η ευκαιρία να λυθεί το Κυπριακό, αλλά πρέπει να τολμήσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία των πενήντα χρόνων, του μισού αιώνα, να κάνουμε ναι κάποιου είδους κριτική σε τακτικές και προσεγγίσεις που ακολουθούσαμε», είπε.

Όπως σημείωσε, εν έτει 2024 και κατά τη διάρκεια αυτών πενήντα χρόνων, δυστυχώς - και λέω δυστυχώς ως Πρόεδρος μιας μικρής χώρας - δεν είναι το διεθνές δίκαιο που καθορίζει τις αποφάσεις των κρατών. Ζούμε σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα, το διεθνές δίκαιο είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην προσπάθειά μας, αλλά οι αποφάσεις των κρατών λαμβάνονται στη βάση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους».

«Και όσο πιο σύντομα όλοι μας αντιληφθούμε αυτή τη διάσταση», τόνισε, «τόσο πιο πετυχημένη θα είναι και η στρατηγική μας για να πετύχουμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδα μας».

Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως η Κυβέρνηση «από την πρώτη μέρα λαμβάνουμε υπόψη αυτή την σημαντικότατη διάσταση».

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια για διεύρυνση του διεθνούς αποτυπώματος της χώρας και της ενίσχυσης του πολιτικού της εκτοπίσματος, «χωρίς υπερβολές», για να σημειώσει ότι «θεωρώ θα συμβάλει ουσιαστικά προς την επίτευξη του στόχου της επίλυσης του Κυπριακού με μια λύση που, ναι, θα γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό».

Αναφέρθηκε στην οικοδόμηση συνεργασιών που αναδεικνύουν το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μίλησε επίσης για πρωτοβουλίες «που όταν ξεκινούσαμε πολύ λίγοι πίστευαν στην αποτελεσματικότητα τους όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και εντός Κύπρου για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη δημιουργία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληγέντα λαό στη Γάζα».

Αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ μέσω της υπογραφής του στρατηγικού πλαισίου με τις ΗΠΑ, ένα πλαίσιο που υπογράφηκε μόνο με 36 χώρες, πλείστες των οποίων, όπως σημείωσε, είναι κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο το κυπριακό πρόβλημα, η πατρίδα μας και ο ρόλος ειδικότερα στην περιοχή αναγνωρίζεται και αναβαθμίζεται και αυτή η εξέλιξη ενισχύει σημαντικά και τις προσπάθειές μας για να πετύχουμε την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας, που δεν είναι τίποτα άλλο από την απελευθέρωση, τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε αναφορά του Αριστοτέλη πως το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μελών του.

«Στη δική μας περίπτωση τον όλον είναι ισχυροποιημένη δύναμη που προκύπτει από την ενότητα του Ελληνισμού και της ομογένειας του» είπε και απευθυνόμενος προς του απόδημους είπε «όλοι εσείς, οι απόδημοι μας, μακριά από διαιρέσεις, από διχόνοιες, ενδεχομένως από διαφορετικές κομματικές προσεγγίσεις» καθιστάτε τον εαυτό σας ως «το όλον της διασποράς μας».

Σε αυτό το σημείο μετέφερε στους απόδημους την αμέριστη ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουν κάνει, για την διαχρονική τους προσφορά στον τόπο, για την αγάπη και την αλληλεγγύη τους. «Και θέλω να γνωρίζετε αυτό τον αγώνα, αυτή τη μεγάλη προσπάθεια θα την πετύχουμε μαζί», κατέληξε.

Οι προσπάθειες των αποδήμων στο επίκεντρο

Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες και η αφοσίωση των αποδήμων στην υπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού, με φόντο την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή του νησιού, η ενεργοποίηση των νέων της διασποράς, αλλά και ο κοινός βηματισμός Λευκωσίας και Αθήνας, ήταν στο επίκεντρο των αναφορών των ομιλητών κατά την εναρκτήρια τελετή του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, στη Λευκωσία.

Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ μίλησαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, οι επικεφαλής της ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ, Ανδρέας Παπαευριπίδης, Φίλιπ Κρίστοφερ και Χρίστος Τούτον, αντίστοιχα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κώτσηρας, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.

Στο καλωσόρισμά του ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος επεσήμανε πως η εκτίμηση της κυπριακής πολιτείας προς όλους τους απόδημους είναι δεδομένη αλλά και πως η έκφραση της επιβάλλεται, τονίζοντας πως η αφοσίωση και η αγάπη των αποδήμων για την Κύπρο μετουσιώνεται σε πράξη ανιδιοτελούς συνεισφοράς καθοδηγούμενη από τη δέσμευση τους για διασφάλιση των συμφερόντων της Κύπρου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως μετά την πρόσφατη επανένταξή της Υπηρεσίας Κυπρίων Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων στις δομές του Υπουργείου Εξωτερικών, η προσοχή έχει στραφεί στη δημιουργία ενός ανανεωμένου πλαισίου συνεργασίας. Στόχος του Υπουργείου, όπως εξήγησε, «είναι ενίσχυση των δεσμών, η βελτιστοποίηση της συνεργασίας και η αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας και επικοινωνίας».

«Το Κέντρο, η Λευκωσία, οι διπλωματικές μας αποστολές, τα οργανωμένα σύνολα της διασποράς μας σε μια κοινή γραμμή με ενιαίο μήνυμα και με ένταση της απήχησης του» ανέφερε, υποδεικνύοντας πως ακριβώς αυτό είναι που έχει τεθεί ως αντικειμενικός σκοπός.

Και πρόσθεσε πως η συνδρομή της Πολιτείας στην Ομογένεια κι η υποβοήθηση της δράσης της αποτελούν το σημείο αναφοράς, εξηγώντας πως βασικό βήμα είναι η ενεργοποίηση των νέων της διασποράς. «Με σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας, με ανανεωμένη μεθοδολογία μηνύματος, με το βλέμμα στο μέλλον καθοδηγούμενοι από την ιστορία μας» είπε, υποδεικνύοντας πως οι νέοι αποζητούν τη διατήρηση της σύνδεσης με τις ρίζες τους και παράλληλα οικοδομούν την ενσωμάτωση τους στις χώρες όπου γεννήθηκαν και διαβιούν.

Στο καλωσόρισμα του ο Κωνσταντίνος Κόμπος αναφέρθηκε ακόμη στο περίγραμμα του πλάνου που έχει διαμορφωθεί, το οποίο, όπως εξήγησε, θα μπει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες μαζί με τους απόδημους, έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί με έτος έναρξης του 2025.

Ευχαρίστησε τέλος όλους τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο για την πολύτιμη βοήθεια την οποία παρέχουν στον τόπο μας απ' όπου κι αν βρίσκονται μέσα σε δύσκολες και αντίξοες, όπως είπε, συνθήκες, «βοήθεια η οποία ειδικά τη φετινή χρονιά με τα 50χρονα της μαύρης επετείου της εισβολής θυμίζει σε όλους ότι η δύναμη την οποίαν αντλούμε ως Πολιτεία σε μεγάλο βαθμό στηριζόταν όλα αυτά τα χρόνια από εσάς και για τούτο σας είμαστε παντοτινά ευγνώμονες».

O Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι η φετινή παρουσία στην πατρίδα, 10 μέρες από την 50η μαύρη επέτειο τους γεμίζει «θλίψη και πόνο».

«Αγώνες 50 χρόνων χωρίς δικαίωση, αλλά κανένας μας δεν ξεχνά και τίποτα δεν ξεχνιέται», είπε σημειώνοντας ότι το επιβάλλει η ιστορικής μας μνήμη και το χρέος να παραδώσουμε μια Κύπρο ελεύθερη στις επόμενες γενιές».

Σημείωσε ότι, ως Κύπριοι της διασποράς μεταφέρουν το μήνυμα ότι οι αγώνες τους θα συνεχιστούν πιο δυναμικοί.

Ο κ. Παπαευριπίδης εξέφρασε την ευχή όπως η σχετική κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, να αποφέρει καρπούς και να βασίζεται στις πρόνοιες των ψηφισμάτων των ΗΕ.

Την απογοήτευσή του εξέφρασε στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, για το ότι, 50 χρόνια μετά, «και μετά από όλες μας τις προσπάθειες», υπήρξε αποτυχία και δεν έγινε εφικτό να επιστρέψει ούτε ένας πρόσφυγας στο σπίτι του.

Ο κ. Κρίστοφερ συνεχάρη την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη που στοχεύει όπως είπε, η Κύπρος να γίνει η λύση στην περιοχή και να είναι τα συμφέροντά της στην ίδια γραμμή με αυτά των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Επί 50 χρόνια διαπραγματευόμαστε προσπαθώντας να φτάσουμε σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, είπε ο κ. Κρίστοφερ, σημειώνοντας ότι καταλαβαίνει ότι είναι ψήφισμα των ΗΕ, «αλλά η ουσία είναι αυτό που κάναμε, υποβιβάσαμε το Κυπριακό από πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε δικοινοτικό πρόβλημα».

Είναι καιρός να επαναφέρουμε το Κυπριακό ως πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής, είπε.

O Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ, Χρίστος Τούτον, ευχαρίστησε όλους όσοι αγωνίζονται για το τέλος της κατοχής τα τελευταία 50 χρόνια, σημειώνοντας ότι ο αγώνας συνεχίζεται.  

Είπε ότι κανένα μέλος της ΝΕΠΟΜΑΚ, δεν είχε γεννηθεί κατά την εισβολή αλλά ότι δεν είχε σημασία πού και πότε γεννήθηκε κάποιος, αφού αν κατάγεται από την Μόρφου, την Κερύνεια, ή το Βαρώσι, έχουν ακούσει για τον πόνο και τα δεινά.  

Ο κ. Τούτον είπε ακόμη ότι «το όνειρό μας είναι μια ελεύθερη ενωμένη Κύπρος όπου οι Κύπριοι ζουν και ευημερούν μαζί» και ότι κάνουν λάθος όσοι λένε ότι μετά από 50 χρόνια η διχοτόμηση είναι αναπόφευκτη. Όταν μιλά με νέους Κύπριους, είπε, λένε ότι θέλουν ένα πιο λαμπρό μέλλον και αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες που θα έφερνε η επανένωση του νησιού. Αναφέρθηκε στην κυπριακή διασπορά στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου σε ορισμένες περιοχές Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συνυπάρχουν ειρηνικά. Η Κύπρος είναι διχασμένη λόγω εισβολής και κατοχής και όχι λόγω διαφωνιών μεταξύ του λαού της, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειές της για διχοτόμηση του νησιού και να αφήσει τους Κύπριους να καθορίσουν το μέλλον τους.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, είπε μεταξύ άλλων, πως Ελλάδα και Κύπρος, αλληλέγγυες και ενωμένες με δεσμούς αδερφικούς, σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και προκρίνουν τον κοινό εθνικό στόχο μιας δίκαιης, οριστικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του κυπριακού ζητήματος, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως η αμέριστη υποστήριξη προς τον Κυπριακό Ελληνισμό και η προσήλωση της Ελλάδας στη διαφύλαξη του άρρηκτου μετώπου της με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεδομένη.

Ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ επεσήμανε πως η διαιώνιση του σημερινού status quo, ή η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη, τονίζοντας πως το Κυπριακό είναι ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής και η επίλυσή του ήταν και παραμένει ύψιστη εθνική προτεραιότητα.

Ο κ. Κώτσηρας ανέφερε, ακόμη, πως ένα άλλο σημαντικό θέμα που ενώνει τις δύο χώρες είναι αυτό της Διασποράς, υπογραμμίζοντας πως η προσφορά των οργανώσεων της Διασποράς στην υπεράσπιση των εθνικών διεκδικήσεων είναι αδιαμφισβήτητη. Πρόσθεσε πως ο αγώνας για την αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας και την οριστική λήξη του παράνομου τετελεσμένου που επέβαλε ο Αττίλας, περνά και μέσα από τη Διασπορά, μέσα από τους Έλληνες και τους Κύπριους Αποδήμους.

Ο Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, πως η ελληνική Κυβέρνηση εκπόνησε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, με βασική επιδίωξη την ενδυνάμωση των δεσμών του μητροπολιτικού κέντρου με την ελληνική Διασπορά, την ουσιαστική και αμφίδρομη επικοινωνία μαζί της, καθώς και την ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο. «Επενδύουμε σε μια εθνικά κεφαλαιώδη σχέση με τη Διασπορά και εκείνη με τη σειρά της ενισχύει τον Ελληνισμό, ενισχύει τη φωνή μας, ενισχύει τη φωνή της Κύπρου», είπε και κατέληξε λέγοντας πως 50 χρόνιας κατοχής είναι πολλά αλλά κανείς δεν ξεχνά.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος αφού απηύθυνε προς τους απόδημους  όπου κι αν βρίσκονται και ζουν τον εγκάρδιο χαιρετισμό της Εκκλησίας, σημείωσε πως η ετήσια πραγματοποίηση του συνεδρίου των Κυπρίων αποδήμων, καταθέτει την έντιμη μαρτυρία της άσβεστης αγάπης τους προς την Κύπρο, του ιερού πόθου τους για σωτηρία της Κύπρου από τις επιβουλές του Τούρκου εισβολέα και του αμέριστου ενδιαφέροντος τους για την εθνικο-θρησκευτική επιβίωση του λαού μας στη γη των πατέρων του.

Αναφέρθηκε ακολούθως στο Κυπριακό κάνοντας λόγο για κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται το εθνικό πρόβλημα με την Τουρκία να παραμένει αμετακίνητη στην άρνηση της να αποσύρει τα στρατεύματα της εισβολής και τους εποίκους και να επιτρέψει στους πρόσφυγες με επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες και ακόμα να παγιώνει με κάθε τρόπο τα τετελεσμένα και να απεργάζεται τη μόνιμη τουρκοποίηση του τόπου μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος επανέλαβε προς τους συνέδρους-αποδήμους τη θέση της Εκκλησίας πως «θα πρέπει να τοποθετήσουμε το πρόβλημα στις ορθές του διαστάσεις ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και να αξιώσουμε ανυποχώρητα για μας ό,τι απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και όλος ο ελεύθερος κόσμος».

«Κατάντησα να γίνομαι ενοχλητικός αλλά δεν θα σταματήσω να επαναλαμβάνω ότι πρέπει να επιμείνουμε ανυποχώρητα και για ελεύθερη διακίνηση, ελεύθερη εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας σε όλη την έκταση της πατρίδας μας και εφαρμογή της δημοκρατικής αρχής 'ένας άνθρωπος μια ψήφος' για τους γηγενείς κατοίκους της Κύπρου» ανέφερε, υποδεικνύοντας πως σε αυτό θα χρειαστεί η άμεση εμπλοκή και όλων των αποδήμων και των οργανώσεων για διαφώτιση της κοινής γνώμης αλλά και των κυβερνήσεων των χωρών στις οποίες ζουν και δραστηριοποιούνται.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί τα τετελεσμένα της εισβολής ούτε και μία κακή λύση η οποία θα στηρίζεται σε «ρατσιστικά κριτήρια και διαχωρισμούς», μια λύση, όπως είπε, η οποία «δεν θα διασφαλίζει την εθνικο-θρησκευτική επιβίωση του λαού μας, αλλά αντίθετα θα θέτει σε κίνδυνο την πατρίδα μας».

Δεν πρόκειται ακόμα να αποδεχθεί μία λύση «η οποία θα καθιστά δεύτερης κατηγορίας τον λαό μας. Είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες και δικαιούμαστε αλλά και απαιτούμε να έχουμε και να απολαμβάνουμε όλα μας τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλες τις βασικές πολιτικές ελευθερίας που έχουν και οι άλλοι συμπολίτες μας στην Ευρώπη» είπε, υποδεικνύοντας πως παρόλο που ο αγώνας αυτός είναι και δύσκολος και σκληρός «δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή».

Στην εκδήλωση το παρόν τους έδωσαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, Βουλευτές και η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι κατεχόμενων δήμων, και πρέσβεις ξένων χωρών, μεταξύ άλλων.

Των ομιλιών προηγήθηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο επιμελήθηκε η Αλέξια Βασιλείου και περιελάμβανε προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Τελετή Μετάβασης», που έγινε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο από τις Αλέξια Βασιλείου και Βαλεντίνα Καραντώνη και μουσικές αφηγήσεις και τραγούδια από την Αλέξια που αφηγούνταν την ιστορία της Κύπρου στο πέρασμα των αιώνων. Μεταξύ άλλων ερμήνευσε την «Τηλλυρκώτισσα» και το τραγούδι «Της ξενιτιάς». Την Αλέξια συνόδευαν οι μουσικοί Ρόδος Παναγιώτου και Βασίλης Χαραλάμπους. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εκτός πλαισίου κινήθκε και στην Αθήνα ο Φιντάν-Σε επανέναρξη των συνομιλιών ευελπιστεί ο Γεραπετρίτης
Σε εξέλιξη η συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν στο υπ. Εξωτερικών-Τι συζητούν
Με θετικό μάτι είδε τη συνάντηση Χριστοδουλίδη και Ερντογάν ο Ερχιουρμάν-«Ο διάλογος είναι καλός»
Έκοψε την φόρα στον Ερντογάν ο Μακρόν-Υπέδειξε πως τα ευρωτουρκικά περνούν μέσα από το Κυπριακό
Προεδρικά βέλη εναντίον Αβερωφικών-«Οι εκλογές για μένα έχουν τελειώσει, για αυτούς δεν έχουν τελειώσει»
Η ανάγνωση των τουρκικών εφημερίδων για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ερντογαν
Δίνει απαντήσεις για Οδυσσέα ο Πρόεδρος-«Είπα του Γενικού και Βοηθού πως αν χάσουν πρέπει να πάνε σπίτι τους»
Καταγγελία πως δημοτικός σύμβουλος διαμένει εκτός του Δήμου Δρομολαξιάς Μενεού-Διαψεύδει το κόμμα του
Στα ελληνοτουρκικά στραμμένη η προσοχή-Στάση αναμονής για το Κυπριακό με μηνύματα από τη Λευκωσία
Η αλλαγή σκυτάλης στην Ουάσιγκτον, ο στρατηγικός διάλογος και η προεργασία του Προέδρου