Πολύτιμη η συμβολή της διασποράς στη διάδοση του εθνικού ζητήματος

Η συμβολή της διασποράς στη διάδοση του εθνικού μας ζητήματος είναι πολύτιμη, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης η  Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, στον χαιρετισμό της στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, σημειώνοντας ότι μόνο οφέλη μπορεί να επιφέρει η ισχυροποίηση των δεσμών του Κράτους με τις κυπριακές παροικίες και κοινότητες του εξωτερικού.

Αναφερόμενη στο κυκλάμινο που είναι σχεδιασμένο πάνω στις προκλήσεις για την τελετή, η κ. Δημητρίου, είπε μεταξύ άλλων, ότι δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερη συνοδεία από το σκίτσο ενός κυκλάμινου. Όπως το κυκλάμινο που ανθίζει και ομορφαίνει τον ουρανό και που οι ρίζες του είναι βαθιές και με αυτές εμποτίζει το χώμα, έτσι και οι Κύπριοι ομογενείς, είπε, «εμποτίζουν τα πάτρια εδάφη με αξίες ανεκτίμητες».

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι το πολυσχιδές έργο των Κυπρίων της διασποράς είναι, «η περίτρανη απόδειξη πως οι Κύπριοι είναι ένας λαός που αντέχει, που εξελίσσεται σε όλους τους τομείς της ζωής, βελτιώνοντας το βιοτικό του επίπεδο, διατηρώντας συνάμα ακλόνητη την πολιτιστική του ταυτότητα και μεταλαμπαδεύοντας τα ήθη, τα έθιμα και την κουλτούρα του τόπου». 

«Δεν παύουν να μας εκπλήσσουν και να μας γεμίζουν με υπερηφάνεια, αφού με την πολυεπίπεδη δράση τους καθιστούν εαυτούς φάρο του ελληνισμού για τη μικρή και πολύπαθη πατρίδα μας», πρόσθεσε. 

Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων «από το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή», σημείωσε ότι, «η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει τοποθετηθεί και τοποθετείται δημόσια υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας». 

Για να υπάρξει ωστόσο μια λύση που να ικανοποιεί και να εξυπηρετεί και τα δύο μέρη, πρόσθεσε, χρειάζεται θέληση και γόνιμος διάλογος, «στοιχεία που δυστυχώς εκλείπουν από τις σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας». Οι συνεχείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, το επαπειλούμενο στάτους κβο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για το μοντέλο των δύο κρατών ως μόνη λύση στο Κυπριακό «επιφορτίζουν έτι περαιτέρω την ατμόσφαιρα μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας». 

«Για ακόμα μία φορά καταδικάζουμε τις προκλητικές αυτές ενέργειες και δηλώνουμε ότι δεν είναι ανεκτές, εφόσον παραβιάζουν κατάφωρα τη νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών», είπε η κ. Δημητρίου.

Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, η κ. Δημητρίου, εξέφρασε «τη βαθιά μας υπερηφάνεια για εσάς τους Κυπρίους της διασποράς οι οποίοι, περνώντας από συμπληγάδες, καταφέρατε να διαπρέψετε και συνεχίζετε να διαπρέπετε στο εξωτερικό με τον κόπο, τη δημιουργικότητα, την επιμονή, την υπομονή, αλλά και το ήθος σας». 

«Σας ευχαριστώ επίσης από καρδιάς για τη διάδοση του κυπριακού προβλήματος και για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφεστε.  Η συμβολή σας είναι πολύτιμη, καθώς η διάδοση του εθνικού μας ζητήματος μάς τροφοδοτεί με δύναμη και συμμάχους στο διεθνές πεδίο οι οποίοι, συμπαραταγμένοι με το δίκαιο, καταδικάζουν τις απροκάλυπτες ενέργειες της Άγκυρας και την τουρκική αδιαλλαξία», σημείωσε. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως μόνο οφέλη μπορεί να επιφέρει η ισχυροποίηση των δεσμών μας, ως κράτους, με τις κυπριακές παροικίες και κοινότητες του εξωτερικού. 

Ωστόσο, συνέχισε, «χρειάζεται να ανταποκρινόμαστε άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε κάθε κάλεσμα προερχόμενο από την κυπριακή ομογένεια, αφουγκραζόμενοι πάντοτε τις ανάγκες αλλά και τις προσδοκίες της». 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κατάδικος αλλά έξω υπό όρους ο 26χρονος που βοήθησε «Κομμωτή»-Μιλούσαν μέσω Instagram, παραδέχθηκε αλλά...
Στις ελεύθερες περιοχές δείχνει τον «Κομμωτή» το στίγμα του κινητού του-Αγώνας δρόμου και... κρυφτούλι με την Αστυνομία
Εκτεθειμένη ξανά η Αστυνομία, «απογυμνωμένη μαρτυρία» για πατέρα και φίλο-Αφέθηκαν ελεύθεροι, παραδέχθηκε ο 26χρονος
ΠτΔ: Ακόμα πιο σημαντικός ο ρόλος μιας επανενωμένης Κύπρου στην περιοχή
Πυροβολισμοί κατά καφενείου στην Πάφο-ψάχνουν κίνητρο και δράστη οι Αρχές
Το αίσθημα ασφάλειας που έγινε ανέκδοτο και η κοινωνία που γελά για να μην κλαίει
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
ΒΙΝΤΕΟ: Aπάντησε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Κόμπος οι έρευνες στις Κεντρικές για «Κομμωτή»-Δεν βρήκαν το κινητό του, άγνοια από συκγρατούμενους του