Ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης για κανόνες φύλαξης χημικών ουσιών αυξημένου κινδύνου

Ξεκίνησε την Τρίτη η εκστρατεία ενημέρωσης των επηρεαζόμενων μονάδων οι οποίες έχουν την υποχρέωση της εφαρμογής αυστηρότερων διαδικασιών για την πρόληψη ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας, με επίσκεψη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Παναγιώτου και διευθυντικών στελεχών του Υπουργείου στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού, αναφέρει το Υπουργείο σε ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, υλοποιείται ο προγραμματισμός του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την εφαρμογή των αναβαθμισμένων κανόνων φύλαξης χημικών ουσιών αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τις νέες πρόνοιες της νομοθεσίας που κατατέθηκαν από την Κυβέρνηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και εγκρίθηκαν των Ιούλιο του 2024.

Η εκστρατεία ενημέρωσης των επηρεαζόμενων μονάδων οι οποίες έχουν πλέον την υποχρέωση της εφαρμογής αυστηρότερων διαδικασιών για την πρόληψη ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας, ξεκίνησε σήμερα με επίσκεψη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Παναγιώτου και διευθυντικών στελεχών του Υπουργείου στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, αναφέρεται, παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας,  Άριστο Οικονομίδη, το νέο θεσμικό πλαίσιο που  καθιστά υποχρεωτική την αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με τη φύλαξη συγκεκριμένων χημικών ουσιών. «Οι νέοι κανονισμοί αποσκοπούν στον περιορισμό των κινδύνων μέσα από την επιλογή ουσιών περιορισμένης επικινδυνότητας, τον περιορισμό του μεγέθους των φυλασσόμενων ποσοτήτων, την μετακίνηση των σημείων φύλαξης σε καταλληλότερους χώρους, και άλλες ανάλογες πρακτικές σύμφωνα με τη σχετική εκτίμηση κινδύνου», σημειώνεται.

Ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η επίσκεψη στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού επικεντρώθηκε στα θέματα ασφάλειας και υγείας καθότι ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου για τους κανόνες φύλαξης των επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Σημείωσε ότι η παρουσία του στο τσιμεντοποιείο αποτελεί την πρώτη τέτοιου είδους ενημερωτική επίσκεψη καθώς το τσιμεντοποιείο «χαρακτηρίζεται διαχρονικά από αυξημένη ευαισθησία για τα θέματα ασφάλειας και υγείας».

«Με ικανοποίηση διαπιστώνεται ότι το τσιμεντοποιείο είναι σε σημαντικό βαθμό ευθυγραμμισμένο με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα επενεργήσει θετικά, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες πρόληψης για ατυχήματα που υπό άλλες συνθήκες δεν υπήρχαν οι δυνατότητες να προληφθούν», είπε, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός ανέφερε ότι η αναβάθμιση της ασφάλειας στις εγκαταστάσεις με επικίνδυνες χημικές ουσίες αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων ειδικότερα, και των πολιτών γενικότερα.

Ο Πρόεδρος του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού, Αντώνης Αντωνίου, αναφέρεται, «εξέφρασε την προθυμία για ανταπόκριση στις νέες υποχρεώσεις τονίζοντας τη σημασία της επένδυσης στην πρόληψη επισημαίνοντας ότι το αναβαθμισμένο θεσμικό πλαίσιο θα επενεργήσει θετικά εφόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι ανταποκριθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά».

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εργασίας θα ολοκληρώσει την αναλυτική ενημέρωση των επηρεαζόμενων εντός του επόμενου διαστήματος, έτσι ώστε η μεταβατική περίοδος να αξιοποιηθεί ουσιαστικά και να επιτευχθεί ο περιορισμός των κινδύνων για μεγάλα ατυχήματα στις μονάδες φύλαξης επικίνδυνων χημικών ουσιών. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα