Ψάχνουν τη χρυσή τομή για το προσωπικό ΕΟΑ και Ιωάννου-Σκιαγραφούνται τα δεδομένα στους δήμους

Την χρυσή τομή, αναφορικά με το θέμα του προσωπικού στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, μετά και τις έντονες αντιδράσεις που ξέσπασαν για το διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών, με το οποίο εκχωρείται η αρμοδιότητα του πολεοδομικού ελέγχου σε λειτουργούς των ΕΟΑ και όχι τους επικεφαλής, ψάχνουν Υπουργείο Εσωτερικών και ΕΟΑ, με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου να δίνει εναλλακτική πρόταση στους πέντε εκλελεγμένους προέδρους, αναφορικά με το προσωπικό. Την ίδια ώρα, έχει αρχίσει ήδη η καταγραφή των πρώτων συμπερασμάτων της πορείας της μεταρρύθμισης, που θα βοηθήσουν το Υπουργείο Εσωτερικών να σχηματίσει την πλήρη εικόνα, για να λάβει αποφάσεις.

Μετά τις δημόσιες συζητήσεις και δημόσιες τοποθετήσεις των προηγούμενων εβδομάδων, αναφορικά με το αίτημα των προέδρων των πέντε Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης για να κατέχουν τις πλήρεις εξουσίες και να έχουν τον τελευταίο λόγο για παραχώρηση πολεοδομικής άδειας, για συγκεκριμένες περιπτώσεις, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, ο υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε να λάβει μέτρα και να ζητήσει από τους πέντε εκλελεγμένους προέδρους να επιλέξουν οι ίδιοι το προσωπικό που θα εργάζεται στους ΕΟΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προβλήματα που αναμένονταν καταγράφονται στους ΕΟΑ-«Γίνονται συνεχώς βελτιωτικές ενέργειες»

Στην επιστολή που έστειλε στους προέδρους των ΕΟΑ, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ζητά όπως αν θέλουν να αλλάξουν το προσωπικό τους να το κάνουν και με αυτό τον τρόπο θα αποδεσμεύσουν το προσωρινά αποσπασμένο προσωπικό που έχει αποσταλεί στους οργανισμούς, για να βοηθήσουν στην ομαλή λειτουργία των Οργανισμών. Σημειώνεται πως το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τις διευθυντικές θέσεις για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, όπως είναι ο Γενικός Διευθυντής, Οικονομικός Διευθυντής και ο Διευθυντής Αδειοδότησης της Ανάπτυξης.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε όπως λάβει ενημέρωση για τα επόμενα βήματα των προέδρων των ΕΟΑ, αναφορικά με το προσωπικό που θα εργοδοτούν, ώστε να γνωρίζει τις ανάγκες που υπάρχουν. Μάλιστα, υπήρξε αίτημα από τον ΕΟΑ Λευκωσίας όπως προκηρυχθούν θέσεις, για να προχωρήσει με προσλήψεις.

Το ζητούμενο για το Υπουργείο Εσωτερικών, τη δεδομένη στιγμή, είναι όπως οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, που είναι να αρχίσουν οι διαδικασίες για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Αυτό από τη μία σημαίνει ότι θα αποδεσμευτεί το προσωρινό προσωπικό, που αποσπάστηκε για δεκαοκτώ μήνες και από την άλλη θα στελεχωθούν με λειτουργούς που θα βρίσκονται στις θέσεις τους για μακροχρόνια περίοδο και όχι προσωρινά. Αυτό που τονίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι οι λειτουργεί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον ΕΟΑ ενδεχομένως να διεκδικήσουν τη θέση, κάτι που θα ξεκαθαρίσει μόνο όταν προκηρυχθούν οι θέσεις, ώστε και η Πολεοδομία να γνωρίζει ποιο προσωπικό θα παραμείνει και ποιο όχι.

Με την προκήρυξη των μόνιμων θέσεων θα λυθεί και ένα άλλο πρόβλημα που έχει προκύψει, με τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε ηλικία αφυπηρέτησης. Συγκεκριμένα, υπάρχουν υπάλληλοι στους πέντε Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης που έχουν φτάσει σε ηλικία αφυπηρέτησης, με τους προέδρους να ζητούν αντικαταστάτες από το Υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο αυτό που τονίζεται από πλευράς Υπουργείου είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, δεδομένου ότι το είναι αρκετά μεγάλο το ποσοστό του προσωπικού που έχει αποσπαστεί στους ΕΟΑ και πρέπει πλέον οι ίδιοι να καλύψουν τις θέσεις. Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Εσωτερικών είχε προχωρήσει στην πρόσληψη μεγάλου αριθμού λειτουργών αορίστου χρόνου, που έχουν παραχωρηθεί στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, για να βοηθήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν αλλάζει το διάταγμα για τις πολεοδομικές άδειες ο Ιωάννου-Τα σενάρια για τροποποιήσεις στους ΕΟΑ

Άρχισε η καταγραφή των προβλημάτων

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εσωτερικών έχει αρχίσει ήδη την καταγραφή των προβλημάτων στους ΕΟΑ και συγκεκριμένα έχει ξεκινήσει τις έκτακτες επισκέψεις στους Οργανισμούς, όπου έλαβε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, μέσα από τις επισκέψεις του, έχει αρχίσει να καταγράφει τα προβλήματα που υπάρχουν, τα οποία όπως ανέφερε ήταν αναμενόμενα, δεδομένου ότι τέθηκε σε ισχύ μία μεγάλη μεταρρύθμιση. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, παρατηρείται πτώση στην αδειοδότηση σε όλες τις επαρχίες, ωστόσο τονίστηκε ότι η συνεργασία των δύο πλευρών είναι δεδομένη.

Αυτό που θέλει να πετύχει ο υπουργός Εσωτερικών είναι να έχει μία πλήρη εικόνα των πρώτων μηνών της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, ώστε από το Σεπτέμβριο να είναι σε θέση να παρουσιάσει δεδομένα στα πολιτικά κόμματα, με τα οποία θα ξεκινήσει επαφές για να προωθηθούν αλλαγές, που θα διορθώσουν τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Όπως δήλωσε και ο ίδιος, πρώτο κομμάτι που θέλει να αγγίξει είναι η καταβολή του 60% των εσόδων των ΕΟΑ στους Δήμους, καθώς βάσει των δεδομένων είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα δημιουργήσει κενά, αφού δεν υπάρχει πρόνοια για κάλυψη αυτού του ποσού.

Πέραν τούτου, ένα άλλο θέμα που απασχολεί το Υπουργείο Εσωτερικών είναι και ο μεγάλος αριθμός αντιδημάρχων και πρόθεση του Κωνσταντίνου Ιωάννου είναι να προωθήσει τροποποιήσεις που θα μειώσουν αυτό τον αριθμό. Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 96 αντιδήμαρχοι σε όλη την Κύπρο, καθώς ο αριθμός αυτός αποτέλεσε το δέλεαρ για τα πολιτικά κόμματα να ψηφίσου τη μεταρρύθμιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλουν και το καρπούζι και το μαχαίρι οι Προέδροι των ΕΟΑ για τους πολεοδομικούς ελέγχους

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών