Καταδικάζει οποιαδήποτε επέμβαση σε δημόσια έργα τέχνης το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών

Την οποιαδήποτε τοποθέτηση, επέμβαση, μετακίνηση ή και αφαίρεση δημόσιων έργων τέχνης χωρίς να εφαρμόζονται οι νόμιμες διαδικασίες καταδικάζει με σημερινή του ανακοίνωση το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου.

Απευθυνόμενο προς τους Δήμους και τις Κοινότητες της Κύπρου το Επιμελητήριο αναφέρει ότι έγινε δέκτης πληθώρας καταγγελιών από καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, οικολόγους και πολίτες των δήμων οι οποίοι ανησυχούν για «την τύχη δημόσιων γλυπτών που αγνοούνται» αλλά και για άλλα «που ξεφυτρώνουν από το πουθενά»

Όπως αναφέρεται τα έργα τέχνης τα οποία φιλοτεχνούν τους δημοσίους χώρους και πινακοθήκες ανήκουν στους πολίτες και όχι σε κάποιο που βρέθηκε στη θέση να υπηρετεί την πόλη ή το χωριό του για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Η πολιτιστική πολιτική σας περιορίζει την επισκεψιμότητα στα μουσεία και τις πινακοθήκες, τοποθετεί τα έργα τέχνης σε λάθος χώρους και στερεί το δικαίωμα των πολιτών στην επαφή με τον πολιτισμό. Η δημόσια τέχνη δεν σας ανήκει», σημειώνεται.

Προστίθεται ότι με την αρμοδιότητα του το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών έχει την υποχρέωση να διαφυλάξει τόσο τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών όσο και την δημόσια πολιτιστική κληρονομιά επισημαίνοντας ότι «καταδικάζουμε την οποιαδήποτε τοποθέτηση, επέμβαση, μετακίνηση ή και αφαίρεση δημόσιων έργων τέχνης χωρίς να εφαρμόζονται οι νόμιμες διαδικασίες».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Πολιτιστική Επιτροπή κάθε Δήμου ή Κοινότητας οφείλει να είναι ενήμερη για τις νομοθεσίες στο πλαίσιο το οποίο σχετίζεται με το έργο που καλείται να διατελέσει.

«Τα δημόσια έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν με δημόσια δαπάνη ανήκουν στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Ξεγέλασε 15.000 πρόσωπα ο πρώην αστυνομικός για την απάτη Metamax-Παρουσιαζόταν ως ηγέτης στην Κύπρο
Καταστατικό συνέδριο στον ΔΗΣΥ ανακοίνωσε η Αννίτα-Ανέλαβε προσωπική ευθύνη και ζήτησε αυτοκριτική
ΥΠΑΜ για επιστολή Υπαρχηγού: Ιεροσυλία στη μνήμη των ηρώων οποιαδήποτε δήλωση
Στην παρουσία ΥΠΑΜ το μνημόσυνο των πέντε αξιωματικών που έπεσαν στα Κούκλια
Παραπλανούσε πολίτες ισχυριζόμενος ότι επένδυσε 15 δολάρια και έβγαλε 60.000 ο πρώην αστυνομικός
Περισσότερες από 50 σωματικές επιθέσεις σε βάρος υποψηφίων ενόψει του β' γύρου στη Γαλλία
Α. Δημητρίου: Η παιδεία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιούς κοινωνίας
Οχιά τσίμπησε γυναίκα μέσα στο σπίτι της σε χωριό της Ελλάδας-Κινδύνεψε η δίχρονη εγγονή της
Δείχνει σε βίντεο πόσα βγάζει τον μήνα ως ευρωβουλευτής ο Φειδίας-Τα ποσά που... ζαλίζουν
Ιωάννου: Προτάσεις από Κυβέρνηση για αντιμισθία και καθήκοντα Αντιδημάρχων