Ζητά από το Υπουργείο Παιδείας τη στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση η Βουλή

Να καταθέσει νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο, σχετικά με τη στρατηγική του για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία συζήτησε την Τετάρτη για τη ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ετοιμότητά του να παρουσιάσει τη στρατηγική του για την Ανώτατη Εκπαίδευση εξέφρασε το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τη συζήτηση του θέματος της νομικής ρύθμισης της ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

«Προκαλεί έκπληξη η έκβαση της συζήτησης του θέματος της νομικής ρύθμισης της ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών, εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, και η απόφαση της Επιτροπής για συνέχιση της συζήτησης τον Σεπτέμβριο του 2024», σημειώνει το Υπουργείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκνευρισμένο το ΥΠΑΝ με την Επ. Παιδείας για παγοποίηση του θέματος για ξένα πανεπιστήμια

«Πρόκειται για ένα θέμα ξεκάθαρο, που δεν επιδέχεται άσκοπες αντιπαραθέσεις, αφού ο στόχος του νομοσχεδίου αφορά στην κανονικοποίηση της ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ώστε αυτό να γίνεται στο πλαίσιο νομοθεσίας, κριτηρίων και σχετικής αυστηρής αξιολόγησης», προσθέτει το Υπουργείο, υπενθυμίζοντας ότι, «ήδη, η ίδρυση και λειτουργία ξένων πανεπιστημίων στην Κυπριακή Δημοκρατία προβλέπεται από τη Νομοθεσία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, που ψηφίστηκε το 2015».

«Πέραν του ότι είναι νομικά επιτρεπτή, η ίδρυση παραρτημάτων επιβάλλεται και από την ενωσιακή νομοθεσία και νομολογία, στη βάση των αρχών της ελεύθερης εγκατάστασης και κυκλοφορίας υπηρεσιών εντός του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου Ανώτερης Εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου, ήδη, τα κυπριακά πανεπιστήμια μπορούν και ιδρύουν παραρτήματα σε άλλες χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Συνεπώς, δεν γίνεται αντιληπτό τι επιπρόσθετο θα συνεισφέρει η μετάθεση του θέματος για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το υπό αναφορά νομοσχέδιο συνδέεται με την στρατηγική της Κυβέρνησης για ποιοτική αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης, μέσω της προσέλκυσης παραρτημάτων ξένων ποιοτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα μας», υπογραμμίζεται. 

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας αναφέρει ότι «είναι έτοιμο να παρουσιάσει την εν λόγω στρατηγική σε όλους, όπως έχει ήδη εξαγγείλει, να συζητήσει εκ νέου το νομοσχέδιο και να δώσει όλες τις διευκρινίσεις, αφού η ψήφισή του θα αποτελέσει ουσιαστικό μέρος της αναβάθμισης της Ανώτερης Εκπαίδευσης».

«Η προσπάθεια της Κυβέρνησης για περαιτέρω αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης στη χώρα μας, δεν μπορεί να ανακοπεί στον βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Η ίδρυση παραρτημάτων ξένων ποιοτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Κύπρο θα έπρεπε να είναι κοινός στόχος όλων», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Οι δηλώσεις των Βουλευτών

Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, μέλη της Επιτροπής είπαν ότι δεν υπήρξε διαβούλευση του Υπουργείου Παιδείας με τους ενδιαφερόμενους φορείς αναφορικά με το ζήτημα των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμη, έκαναν λόγο για «πρόχειρο νομοσχέδιο» που κατέθεσε το Υπουργείο, από το οποίο ζήτησαν να καταθέσει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων φορέων που συμμετείχαν στη συνεδρία της Επιτροπής είπαν πως δεν έγινε διαβούλευση για το συζητούμενο θέμα, παρά τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Παιδείας για το αντίθετο. 

Είπε ακόμη ότι ελέχθη στους Βουλευτές πως άλλα κράτη μέλη της ΕΕ είναι πολύ πιο αυστηρά στο θέμα της λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων σε σύγκριση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν οι μη ολοκληρωμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σημείωσε ότι η Κύπρος πρέπει να αναδειχθεί και να λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης, διευκρινίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει ορθά. 

Όπως είπε, εκκρεμεί να έρθει ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ ενέγραψε το θέμα πριν από περίπου 2 χρόνια. 

«Χρειάζεται εξαντλητική και αποτελεσματική διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας», υπέδειξε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις πανεπιστημιακές κλινικές και να κλείσει αισίως και σύντομα το θέμα με την προσφορά προγραμμάτων από τα κυπριακά δημόσια πανεπιστήμια σε ξένες γλώσσες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, μιλώντας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο, έκανε λόγο για «πολύ πρόχειρη δουλειά», με αποτέλεσμα ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) να προτείνει τη συμπερίληψη πολλών άλλων κριτηρίων. 

Το Υπουργείο Παιδείας έφερε αποσπασματικά μια πρόταση, η οποία ενδεχομένως να ανατρέψει την όλη εικόνα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο, επεσήμανε ο κ. Χριστοφίδης. Όπως είπε, τα Πανεπιστήμια, ο ΔΙΠΑΕ και το ΚΥΣΑΤΣ ανέφεραν στην Επιτροπή Παιδείας ότι δεν συμμετείχαν σε καμία ουσιαστική συζήτηση για τη διαμόρφωση της στρατηγικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο. 

Στην ελληνική νομοθεσία υπάρχουν αυστηρότατα κριτήρια για τη λειτουργία παραρτημάτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, ενώ στη δική μας περίπτωση υπήρξε μια πολύ γενική αναφορά, πρόσθεσε.

Εν συνεχεία, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι η Επιτροπή Παιδείας αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν θα συνεχίσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ενώ ζήτησε από την Κυβέρνηση να ολοκληρωθεί ο διάλογος για τη στρατηγική περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι τον Σεπτέμβριο και να φέρει στρατηγική που να μην είναι γενική και αόριστη. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, έκανε λόγο για προχειρότητα των υπηρεσιών στην προετοιμασία των νομοσχεδίων, προσθέτοντας ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση με τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια ή με άλλο φορέα. 

Όπως είπε, η στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση δεν έχει εκπονηθεί ακόμη, ενώ δεν παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Παιδείας η μελέτη βιωσιμότητας των σημερινών πανεπιστημίων και των νέων παραρτημάτων που θα έρθουν στην Κύπρο. 

«Κύριο μέλημά μας είναι η αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης που προσφέρεται και η αναβάθμιση της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου εκπαίδευσης», υπογράμμισε ο κ. Τρυφωνίδης. «Στόχος θα πρέπει να είναι οι απόφοιτοί μας να είναι εναρμονισμένοι με την ανάπτυξη της οικονομίας και της βιομηχανίας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Ψηφίστηκε νόμος για κύρωση συμφωνίας ΚΔ-Ελλάδας για φυσικές καταστροφές
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών
Δεν αλλάζει το νομοσχέδιο για Συνήγορο του Ασθενή το Υπ. Υγείας-Μπήκε στο τελικό στάδιο στη Βουλή
«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
Αποσύρθηκαν από την κυπριακή αγορά παιδικά προϊόντα
Εντός έξι μηνών ολοκληρώνονται οι προσφορές για το δρόμο Πάφου και Πόλης-Εκτιμήσεις για κόστος 90 εκ.